În jur de 67.000 de elevi vor abandona şcoala până la şfârşitul acestui an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2,65% din totalul elevilor din clasele I-XII abandonează sistemul de învăţământ    FOTO: Adevărul
2,65% din totalul elevilor din clasele I-XII abandonează sistemul de învăţământ    FOTO: Adevărul

Peste 2,5 milioane de elevi încep astăzi cursurile. Dintre ei, conform calculelor organizaţiei Salvaţi Copiii, circa 67.000 vor abandona şcoala până la finalul anului, îngroşând rândurile celor 260.000 de copii de vârstă şcolară care nu sunt cuprinşi în nici o formă de învăţământ, estimare realizată pe baza datelor INS privind populaţia şcolară şi rata abandonului şcolar.

Potrivit unei cercetări  efectuate de organizaţia „Salvaţi Copiii“ în rândul a 600 de părinţi şi 300 de profesori, suma anuală necesară pentru susţinerea unui copil la şcoală era, la nivelul anului 2010, de 350 de euro (370 în mediul urban, 330, în cel rural).

Studiul a mai arătat că pentru acoperirea cheltuielilor ce ţin de educaţia unui copil, exceptând plata personalului din învăţământ, părinţii sunt nevoiţi să aloce încă o dată şi jumătate suma alocată de statul român acelui copil.

Astfel, deşi în teorie învăţământul este gratuit, costurile generate de aspecte indirecte, precum achiziţia de rechizite, manuale sau uniforme sau achitarea fondului clasei, a taxelor de înscriere la concursuri şcolare şi la diverse evenimente şcolare, se pot dovedi, pentru părinţii din mediile defavorizate, o povară prea mare.

Anual, 2,65% din totalul elevilor din clasele I-XII abandonează sistemul de învăţământ, iar alţii nu ajung niciodată pe băncile şcolii. Potrivit unei analize  realizate de „Salvaţi Copiii“ la începutul acestui an, în 2012 existau 260.524 de copii cu vârsta între 7-17 ani (inclusiv) necuprinşi în sistemul de educaţie, reprezentând 11% din totalul populaţiei din această categorie de vârstă.

Toate aceste date ar trebui incluse în raportul privind starea învăţământului din România, document publicat altădată anual de către Ministerul Educaţiei, şi care nu a mai apărut  din 2011, exact anul în care intra în vigoare Legea Educaţiei Naţionale, care prevede obligativitatea prezentării anuale a acestui raport. 


STUDIU UNICEF 19% din copiii români nu merg la liceu. În 10 ani, rata abandonului şcolar s-ar putea tripla

STUDIU UNICEF: În România, unul din 100.000 de copii se sinucide din cauza tratamentului violent la care este supus

Studiu UNICEF: Jumătate dintre şcoli susţin că veniturile de care dispun sunt insuficiente

Adolescenţii români stau, în medie, şapte ore pe zi la TV sau computer şi aproape 4% din ei au experimentat droguri

VIDEO A doua şansă la educaţie pentru copii. Sărăcia nu închide drumuri

Remus Pricopie: În funcţie de an, rata abandonului şcolar în România este între 16,5% şi 18%

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite