România sprijină continuarea BRUA până în Austria. Viorel Ştefan: Ne dorim promovarea proiectului pe o rută cât mai apropiată de traseul iniţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Ştefan FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Viorel Ştefan FOTO Inquam Photos Octav Ganea

România doreşte ca gazoductul BRUA să ajungă până în Austria, „pe o rută cât mai apropiată de proiectul iniţial”, a declarat vicepremierul Viorel Ştefan, care a participat luni la conferinţa „Forumul Energiei – Priorităţile energetice ale României – Preşedinţia Română a Consiliului Uniunii Europene în 2019”.

Proiectul BRUA a fost gândit ca o conductă care va lega Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

 „În cazul BRUA reafirmăm angajamentul nostru clar şi absolut faţă de acest proiect şi asigurarea sustenabilităţii sale este o prioritate. Pe teritoriul României, proiectul se dezvoltă în conformitate cu calendarului stabilit, lucrările efective demarând la începutul acestei luni. Dialogul deschis între toate părţile interesate este esenţial şi România va continua să încurajeze o astfel de abordare. A făcut-o şi în aceste zile când a răspuns pe un ton moderat unor declaraţii care, la un moment dat, păreau că nu fac bine demersului nostru comun. Ne dorim, totuşi, promovarea proiectului pe o rută cât mai apropiată de traseul iniţial, aprobat prin finanţarea acordată de Comisia Europeană”, a spus Ştefan, potrivit Agerpres.

El s-a referit, când a spus „declaraţii care, la un moment dat, păreau că nu fac bine demersului nostru comun”, la afirmaţiile zeflemitoare lansate de oficiali maghiari, care cu privire la incapacitatea României de a da drumul la gazele naturale din Marea Neagră, dar şi la decizia Ungariei de a opri gazul românesc pe teritoriul ţării, după ce a refuzat să construiască o conductă nouă care să ducă până în Austria proiectul gazoductului BRUA.

Ştefan speră „în acest an” la un anunţ pozitiv privind legea offshore

Viorel Ştefan a mai adăugat că, în acest an, autorităţile de la Bucureşti ar putea face un anunţ pozitiv referitor la decizia de exploatare a resurselor din Marea Neagră, respectiv legea offshore, care a tot fost amânată.

„Referitor la resursele din Marea Neagră, sperăm că vom avem un anunţ pozitiv în acest an privind decizia de exploatare şi suntem încrezători că, odată decizia confirmată, aceste resurse vor juca un rol important la nivel regional ca o contribuţie reală la materializarea principiului diversificării”, a menţionat oficialul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite