Ponta: România nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar o linie flexibilă nu strică având în vedere situaţia din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar încheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care îl are Polonia, nu strică şi nu costă, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adăugând că negocierile în acest sens vor avea loc după încheierea acordului actual.

„Ideea esenţială este că un acord similar cu cel actual nu mai este necesar, nu mai suntem în situaţia în care să avem nevoie de un asemenea acord, aşa cum n-am folosit banii nici din acordul anterior, din cel actual cu atât mai puţin n-o să folosim niciun leu sau niciun euro sau dolar (...) Dacă va fi cazul, repet, putem să mergem pe o linie pe care a mers Polonia“, a afirmat premierul.

La insistenţele jurnaliştilor pe această temă, premierul şi-a exprimat şi o părere personală.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, la cum arată, nu situaţia României, ci cum arată situaţia din regiune, orice acord flexibil nu strică, nu ne costă nimic, ca să spun aşa, nu e neapărat, dar e o decizie pe care o să o luăm după ce finalizăm cu bine actualul acord şi evident trebuie negociat dacă mai e cazul să mai luăm un asemenea acord“, a arătat Ponta.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. 

Ţara noastră a mai avut încă două astfel de înţelegeri din 2009 încoace.

Polonia a încheiat un acord de credit flexibil (LCM) cu FMI în 2009, în valoare de 33,8 miliarde de euro, din care nu a atras fonduri şi pe care l-a reînnoit în ianuarie 2013.

Delegaţii ale FMI şi UE sunt aşteptate în Bucureşti în ianuarie pentru cea de a treia evaluare a acordului stand-by. Reprezentanţii FMI au amânat anul acesta de două ori prezentarea unui raport de evaluare privind evoluţia României în cadrul programului, prima dată din cauza unei neînţelegeri între guvern şi FMI privind reducerea CAS, iar a doua oară în contextul alegerilor prezidenţiale din noiembrie. În aceste condiţii, programul s-a prelungit până în septembrie 2015, faţă de data iniţială de încheiere, care era stabilită în luna martie a anului viitor.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite