Ponta: Dacă ne bazăm doar pe exporturile în UE nu putem să ne dezvoltăm. Avem nevoie de exporturi pentru a putea colecta taxe mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exporturile industriei au fost motorul economiei anul trecut, alături de agricultură  FOTO Mediafax
Exporturile industriei au fost motorul economiei anul trecut, alături de agricultură  FOTO Mediafax

România trebuie să exporte mai mult în state din afara Uniunii Europene, în ţări precum China sau alte zone ale Asiei, dacă vrem să ne dezvoltăm, deoarece piaţă internă europeană s-a contractat, iar companiile româneşti nu câştigă licitaţii în ţări că Germania, Franţa şi Italia, a declarat premierul Victor Ponta.

"Trebuie să mărim competitivitatea şi să avem o politică mai activă decât în trecut. Punem accent pe relaţiile cu China, cu ţări din Asia, din afară UE. Dacă ne bazăm doar pe piaţă europeană nu putem să ne dezvoltăm, acecasta s-a contractat. Nu ştiu câte companii româneşti pot câştigă licitaţii în Germania sau Franţa. Invers se poate: companiile din Germania, Franţa, Italia câştigă toate licitaţiile de la noi, noi la ei niciodată", a afirmat şeful Guvernului la un forum economic.

El a mai spus că de fiecare dată când se întâlneşte cu ambasadori ai statelor europene, aceştia aduc în discuţie probleme economice, în vreme ce, dacă diplomaţii români ar aborda aceeaşi manieră, ar fi acuzaţi de trafic de influenţă.

Costurile cu energia au devenit o problema

Ponta a reiterat problema energiei, care afectează competitivitatea industriei. "În ultimii cinci ani în America preţul energiei a scăzut cu 50%, în Europa a crescut cu 200%. Acum avem o nouă problema: Ucraina. E bine să avem independenţa energetică, dar trebuie să avem şi o economie".

Premierul a mai spus că l-a "torturat" pe ministrul Economiei, Constantin Niţă, astfel încât să vină cu o hotărâre de Guvern pentru scutirea marilor consumatori industriali  de 85% din certificatele verzi.

"Dacă nu producem pentru export, nu o să avem de unde lua taxe şi impozite pentru sănătate şi educaţie", a completat Ponta.

Sindicatele de la Metrorex, criticate

El a mai criticat şi sindicatele, despre care spun că au cerut reîntoarcerea la contractele de muncă pe ramură, dar nu se poate să ajungem la situaţia în care sindicatele ajung să conducă societăţile. "Cred că nu putem să trăim cu sclavi pe plantaţie, dar nici nu putem reveni la ideea că sindicatul conduce compania. Avem o situaţie la metrou, unde domnul Ion Rădoi (liderul de sindicat - n.r.) conduce de 20

de ani. Metroul nu e al statului, al ministerului Transporturilor", e al lui Rădoi. Când vrem să facem o reforma, face un miting la Guvern sau întrerupe metroul", a afirmat premierul.

Ponta a mai criticat insolvenţă că metodă de a nu plăti taxele la buget şi a adăugat că are o "temere" şi în legătură cu deciziile justiţiei.

"Am o singură temere, ce nu ţine nici de activitatea Guvernului, nici de cea politică: activitatea justiţiei. Am avut 30 de oameni, erau inspectori guvernamentali. Nu ştiam ce să ac cu ei. Le-am zis să se ducă în mediul privat, m-au dat în judecată şi au câştigat, acum trebuie să-i reangajez. Nici iarbă nu am să le dau să tundă", a mai precizat Ponta.

"Dacă am avea o cota unică de 45% ar fi bine?"

În privinţa fiscalităţii, el a spus că ideea cotei unice nu este neapărat de drepta şi că este esenţial să avem o fiscalitate scăzută. "Dacă am avea o cota unică de 45%, ar fi bine?", s-a întrebat el retoric.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite