Vosganian: Dacă nu luăm măsuri până la sfârşitul anului pentru oţel, aluminiu şi industria chimică, vom pierde aceste industrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va pierde industriile de producere a oţelului, aluminiului şi pe cea chimică dacă până la sfârşitul anului nu va lua măsuri de sprijinire a acestora, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, la un forum, oficialul adăugând că industria contribuie acum cu 26% la formarea produsului intern brut al României.

Ministerul Economiei va elabora trei planuri de acţiune până la sfârşitul anului pentru oţel şi aluminiu, industria chimică şi pentru industria auto, a mai afirmat Vosganian. 

"Dacă nu luăm măsuri până la sfârşitul anului pentru oţel, aluminiu şi industria chimică vom pierde aceste industrii", a spus el la un forum privitor la industria farma.

România a avut impresia în timpul tranziţiei că băncile, asigurările şi retailul sunt de ajuns

"Avem o zestre industrială, e timpul să o fructificăm. Am avut în timpul tranziţiei impresia că băncile, asigurările şi sectorul comercial pot compensa acest fapt, dar nu este aşa, după cum ne-a arătat criza", a completat el.

Marii producători din industriile siderurgică şi metalurgică, ArcelorMittal şi Alro, au criticat vehement sistemul de sprijinire a energiilor regenerabile şi taxa de cogenerare. Mittal a arătat că certificatele verzi sunt acum 39% din costurile cu energia, făcând necompetitive produsele. La rândul sau, Alro, a anunţat că certificatele verzi sunt 16% din costul pe tonă de aluminiu, adăugând astfel 300 de dolari pe tonă la preţul final. ArcelorMittal deţine în România combinate la Galaţi, Hunedoara, Iaşi şi Român, în vreme ce Alro controlează combinatul de la Slatina şi Alum Tulcea. 

În privinţa gazelor naturale, liberalizarea impusă de FMI şi Comisia Europeană pune mari probleme atât pentru InterAgro şi Azomureş, marii producători de îngrăşăminte din ţară, cât şi ArcelorMittal, care foloseşte mari cantităţi de gaze în procesul industrial. Marii producători industriali cer că liberalizarea preţurilor la gazele naturale să aibă loc până în 2017, aşa cum e cazul populaţiei. În acest moment, liberalizarea pentru industrie este programată pentru sfârşitul anului 2014, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) smulgând de la FMI posibilitatea acordării unui an suplimentar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite