Legea resurselor hidrominerale, retrasă pentru revizuire. Ministru: Au apărut la raft ape îmbuteliate despre care nu ştim nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numire Fifor şi Şimon - Gheorghe Şimon / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 12 sep 2017

Proiectul Legii resurselor hidrominerale a fost retras pentru a fi revizuit, urmând ca Guvernul să stabilească un nivel corect al redevenţelor atât pentru stat, cât şi pentru mediul de afaceri, a afirmat marţi ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, precizând că există pe piaţă ape minerale despre care nu se ştie nimic.

Guvernul va stabili un nivel al redevenţelor care să fie corect atât pentru stat, cât şi pentru mediul de afaceri, fără a exista o regulă legată de creşterea sau scăderea acestora, a afirmat marţi ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

După audierile din Comisia economică, industrii şi servicii din cadrul Senatului, ministrul a spus că întregul pachet legislativ privind reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale va fi revizuit şi va fi votat în Parlament în luna februarie a anului viitor. 

„Avem două interese mari. În primul rând dorim să nu se facă fraudă la tot ce înseamnă apă îmbuteliată, că de aceasta vorbim, ce o găsesc la raft. Nu putem merge acasă la cetăţeanul care îşi ia apa din fântână, că şi aia e apă minerală în final, şi aceea e apă potabilă. Dar tot ce este îmbuteliat şi este pe raft vreau să ştiu de unde vine, ce conţine apa respectivă şi câte sticle s-au îmbuteliat', a spus Gheorghe Şimon.

Acesta a avertizat că apar la raft tot felul de ape îmbuteliate, despre care nu se ştie nimic şi care pot îmbolnăvi populaţia.

„Apar la raft fel şi fel de ape îmbuteliate, aşa numitele ape de masa, despre care nu ştim nimic. Nu ştim de unde provin, nu ştim câte sticle s-au îmbuteliat. Există două riscuri: riscul îmbolnăvirii populaţiei pentru că nu cunoaştem care este calitatea apei, şi există riscul unei fraude fiscale deoarece nu ştim câte sticle se îmbuteliază”, a adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte scăderea sau creşterea nivelului redevenţelor, ministrul a spus că nu există o regulă generală şi că se va face un studiu „aprofundat pentru a fi corect cu noi şi cu mediul de afaceri”. 

„Vom stabili redevenţe în aşa fel încât nici statul să nu fie jecmănit, dar nici să terminăm mediul de afaceri. Avem nevoie de investitori în ţara asta”, a mai spus Şimon, atrăgând atenţia că o redevenţă este mai mică decât ar câştiga statul din taxe şi impozite, în cazul în care mediul de afaceri se dezvoltă. 

Ministrul Economiei a afirmat că există intenţia de a fi realizată o investiţie la nivelul Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM) în cinci fabrici de îmbuteliere a apei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite