Iohannis a promulgat legea care permite ca imobilele confiscate să fie date în administrare autorităţilor şi instituţiilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul sediu al grupului Intact a fost confiscat de Fisc în dosarul ICA FOTO Eduard Enea
Fostul sediu al grupului Intact a fost confiscat de Fisc în dosarul ICA FOTO Eduard Enea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care permite ca bunurile confiscate aflate în proprietatea privată a statului să poată fi oferite, cu titlu gratuit, în administrarea autorităţilor şi instituţiilor publice, în funcţie de necesităţi, prin hotărâre a Guvernului.

Legea a fost iniţiată de senatorul PSD Liviu Pop, după ce Curtea Constituţională a respins, în decembrie 2015, o OUG emisă de Guvernul Ponta cu prevederi similare. Curtea a decis că OUG conţine prevederi constituţionale, însă nu se susţinea argumentul urgenţei, astfel încât Executivul nu era abilitat să ia aceste măsuri prin Ordonanţă.

Legea promulgată luni prevede că bunurile imobile intrate, prin confiscare, în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional sau a regiilor autonome, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de MFP, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Acest act vine în completarea prevederile OG 14/2007, care prevede modul şi condiţiile de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului. OG 14/2007 stabileşte condiţii pentru toate tipurile de bunuri - atât mobile, cât şi imobile - concentrându-se pe valorificarea lor în special prin licitaţie.

Legea promulgată oferă condiţiile specifice pentru valorificarea bunurilor imobile pentru uzul altor instituţii publice.

Pentru ca bunurile să poată fi transmise, este nevoie de o cerere motivată din partea instituţiei beneficiare, care nu poate folosi clădirile decât ca sedii principale sau secundare.

Criteriile care vor fi luate în calcul pentru aprobarea cererii sunt lipsa spaţiului cu destinaţie de sediu, necesitatea extinderii actualului sediu, amplasarea imobilului, suprafaţa, starea tehnică, destinaţia actuală, data primirii solicitării, situaţia financiară a solicitantului şi eventualul impact asupra bugetului de stat.

Legea a fost depusă în februarie 2016 în Senat, însă a fost lăsată nediscutată până în septembrie, când a trecut prin proceduri în ambele Camere, fiind adoptată pe 25 octombrie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite