Guvernul vrea să înlocuiască sistemul de redevenţe petroliere cu o taxă pe profitul de exploatare şi să anuleze taxa pe liberalizarea gazelor şi cea pe monopol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România colectează anual doar 200 de milioane de euro din redevenţele la petrol şi gaze, sumă infimă comparativ cu profiturile realizate de companiile din domeniu
România colectează anual doar 200 de milioane de euro din redevenţele la petrol şi gaze, sumă infimă comparativ cu profiturile realizate de companiile din domeniu

Executivul intenţionează să înlocuiască actualul sistem de redevenţe petroliere cu o taxă pe profitul realizat de către companii din activitatea de exploatare a hidrocarburilor, urmând ca în acelaşi timp să fie eliminată şi taxa specială pe resurse, dar şi taxa pe profitul realizat în urma liberalizării gazelor naturale, scrie Hotnews.ro.

Astfel, Guvernul ar putea da în luna decembrie o ordonanţă de urgenţă în acest sens, potrivit sursei citate.

Principala problemă o constituie faptul că o taxă pe profitul din exploatare ar putea fi uşor „deturnată“ de către companii, care îşi vor putea creşte costurile de producţie prin diverse metode de „optimizare fiscală“, astfel încât statul să primească tot puţini bani.

Impozitele care vor fi eliminate sunt taxa specială de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, dar şi suprataxa de 60% din veniturile suplimentare obţinute de producătorii de gaze naturale în urma liberalizării preţurilor. Acestea se aplică din 2013.

Anterior, Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe, a anunţat că grupurile ce exploatează resurse pe platforma continentală din Marea Neagră a României vor fi scutite de plata taxei pe stâlp. Aceasta se ridică acum la 1,5% din valoarea activelor, iar Guvernul a anunţat reducerea acesteia la 1%.

În acest moment, redevenţele se ridică între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de dimensiunea zăcământului. Aceste niveluri au fost stabilite în urmă cu zece ani, la privatizarea Petrom şi nu au putut fi crescute, fiind menţionate în contract. De-a lungul timpului, nivelul scăzut al redevenţelor a generat numeroase scandaluri politice, proteste ale şoferilor la benzinării sau solicitări ale oamenilor de afaceri pentru introducerea unei „taxe Robin Hood“, pe veniturile excepţionale aduse de creşterea barilului de ţiţei la nivel mondial.

Nivelul redevenţelor expiră la sfârşitul acestui an, iar premierul Victor Ponta şi Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, au anunţat că acestea vor fi puse în dezbatere după alegeri. Guvernul trebuie să detalieze în noul buget pe 2015 care sunt sumele ce vor fi colectate din redevenţe.

Anual statul colectează în jur de 200 de milioane de euro din redevenţe, adică o medie de 7% din valoarea producţiei. La nivel european, media este situată în jur de 15%.

Companiile Petrom şi Romgaz sunt direct interesate de nivelul redevenţelor, taxa pe resurse şi cea pe liberalizarea gazelor, cele două anunţând profituri-record datorită costurilor scăzute de extracţie şi a taxelor mici. De asemenea, grupurile ExxonMobil, Chevron, Lukoil, MOL şi Gazprom Neft sunt interesate direct deoarece au concesiuni şi caută hidrocarburi, atât pe uscat, cât şi în Marea Neagră.

Mai puteţi citi:  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite