România a absorbit în 2013 mai multe fonduri europene decât în primii cinci ani, dar nu a ajuns decât la aproape 30%. Mai avem trei ani să cheltuim banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are la dispoziţie 20 de miliarde de euro  FOTO Shutterstock
România are la dispoziţie 20 de miliarde de euro  FOTO Shutterstock

Romînia a încasat în acest an de la Comisia Europeană (CE) o sumă de 2,4 miliarde de euro din absorbţia fondurilor europene, mai mult decât în toată perioada 2007-2012.

Absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune a crescut de la 9,7% la 27% în termeni de plăţi intermediare de la Comisia Europeană, sub mandatul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, scrie Economica.net.

Premierul Victor Ponta a anunţat, pe 29 noiembrie, că România a atins un grad de 27% în absorbţia fondurilor europene şi că se aşteaptă ca obiectivul de 30% fixat pentru anul acesta să fie atins.

„România a încasat în acest an aproximativ 2,4 miliarde de euro de la Comisia Europeană, mai mult decât în întreaga perioadă 2007-2012, când ţara noastră a primit doar 2,2 miliarde de euro din finanţările alocate. Această realizare este efectul măsurilor implementate, care au asigurat reluarea plăţilor de către Comisie pentru patru programe operaţionale în cursul acestui an, efectuarea de plăţi către beneficiarii proiectelor, respectiv simplificarea şi eficientizarea sistemului. Reamintesc că România se clasează pe primul loc în rândul tuturor statelor membre ca urmare a creşterii sumelor rambursate de Comisie în primele nouă luni ale acestui an cu 75% faţă de nivelul înregistrat în perioada 2008-2012“, declara şi ministrul Eugen Teodorovici pe 24 octombrie.

Ministerul Fondurilor Europene a fost înfiinţat în luna decembrie 2012, prin reorganizarea Ministerului Afacerilor Europene. 

Ministerul Fondurilor Europene coordonează, potrivit competenţelor sale, structurile din cadrul altor instituţii care exercită atribuţiile autorităţilor de management şi ale organismelor intermediare, cu excepţia celor din domeniile agriculturii şi pisciculturii.

Cu un an înainte, în septembrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a fost înfiinţat ca o soluţie pentru coordonarea absorbţiei fondurilor europene, în contextul în care la patru ani de la aderarea României la UE ţara noastră reuşise să atragă rambursări de fonduri structurale şi de coeziune în proporţie de 2% din totalul de aproape 20 de miliarde de euro alocaţi României în programele de fonduri structurale şi de coeziune.

Mai puteţi citi:

Pe ce se duc banii europeni? Primăriile din Ialomiţa înghit 3 milioane de euro pentru un sistem informatic ineficient

Investiţie inutilă pe bani europeni în Ialomiţa. 30 de primării vor beneficia de o reţea informatică performantă, prin care funcţionarii vor uploada mai repede documentele din registrele agricole. Aparent oportună, investiţia nu se justifică în condiţiile în care mulţi dintre angajaţii administraţiilor locale nu au cunoştinţe pentru utilizarea calculatoarelor.

Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat contractul de finanţare pentru pârtia de schi de la Baia de Aramă

Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat joi, la Drobeta Turnu Severin, contractul de finanţare pentru construcţia unei pârtii de schi la  Baia de Aramă, valoarea fiind de aproximativ 2 100 000 de euro.

Investiţii de aproape 100 de milioane de euro cu fonduri europene la Braşov

Cele mai mari investiţii sunt Centrul de Distracţii din Poiana Braşov şi proiectul Transilvania Motorland, care va aduce prima pista de raliu din ţară.

Consilierul judeţean Paustin Bălan a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Paustin Bălan, ales pe listele PP-DD în Consiliul Judeţean Bacău, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel la cinci ani de închisoare cu executare, pentru fraude cu fonduri europene.

Farmville de Ialomiţa. Ferme fictive de vaci pe fonduri europene

Timp de trei ani, opt persoane din comuna ialomiţeană Giurgeni au beneficiat ilegal de fonduri europene, după ce au înfiinţat nouă ferme de vaci doar pe hârtie. Cazul este cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor Ialomiţa, iar prejudiciul este de 500.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite