Dragnea: Nu voi fi de acord ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragnea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat marţi că nu va fi de acord ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale, ci trebuie ca producţia din Marea Neagră să fie folosită pentru dezvoltarea României.

Preşedintele PSD a vorbit despre legea offshore, care în prezent aşteaptă raportul final al Comisiei de Industrii, care încearcă să stabilească modul în care vor fi taxate gazele. Raportul este esenţial pentru ca legea să intre la votul final, însă el a fost amânat de nenumărate ori din cauza disputelor dintre preşedintele comisiei şi petrolişti în privinţa fiscalităţii.

„Aici sunt două obiective care trebuie avute în vedere şi nu este o situaţie foate simplă pentru că este un subiect extrem de important, strategic pentru România.  Pe de o parte de a avea câştiguri financiare şi pe de altă parte de a avea ceea ce nu s-a prea discutat în spaţiul public şi mi se pare cel mai important ca o parte din producţia de gaze din Marea Neagră să fie folosită pentru dezvoltarea României”, a declarat Dragnea.

În opinia lui Dragnea „cel mai mare risc ar fi ca toate aceste resurse naturale bogate ele doar să tranziteze România şi să contribuie la dezvoltarea altor ţări. Cred că cea mai importantă miză este să nu fie zero cum se solicita. Eu le-am transmis colegilor din comisie că nu voi fi de acord ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale. Aşa ceva nu ar accepta nicio ţară. Marea miză este ce procent din această producţie se vinde pe platforma pe piaţa în România pentru a avea acces consumatorii din ţară”,  a explicat liderul PSD, potrivit Hotnews.

Luni, Dragnea a avut o întâlnire cu Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene şi Comisarul European al Uniunii pentru Energie, cei doi discutând rolul României în promovarea securităţii energetice la nivel european.

Maroš a declarat, anterior, în cadrul unei conferinţe, că România poate juca un rol substanţial şi datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră. „Există o perspectivă nouă şi promiţătoare a extracţiei de gaze din Marea Neagră şi mă bucur că lucraţi îndeaproape cu noi pentru a ne asigura că proiectul BRUA şi alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilităţi pentru consolidarea pieţei interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioadă lungă”, a continuat oficialul european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite