Doar doi din şase contribuabili direcţionează 2% din impozit către o cauză socială. Anul trecut, au fost dotate cu aparatură 31 de maternităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar doi din şase contribuabili au ales anul trecut să redirecţioneze 2% din impozitul pe venitul obţinut către o cauză socială, însă fondurile trimise către Organizaţia Salvaţi Copiii au ajutat la dotarea cu aparatură medicală de specialitate a 31 de maternităţi.

Peste 18.900 de contribuabili au ales anul trecut să completeze formularul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit pentru Salvaţi Copiii. Suma redirecţionată în 2016 a fost de 355.981 euro, faţă de 272.673 de euro, în anul precedent.

Prin aceste fonduri, Salvaţi Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 31 de maternităţi, oferind astfel o şansă la viaţă nou-născuţilor prematur, care au avut nevoie de intervenţie medicală urgentă.

„O parte semnificativă a acestor fonduri, în valoare totală de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viaţă pentru copiii născuţi prematur. Ce înseamnă această sumă?  Răspunsul este concludent: contribuţie la cumpărarea a aproximativ 35 de incubatoare, 24 de mese de reanimare cu modul de resuscitare şi 20 de ventilatoare performante de suport respirator pentru nou-născuţi”, arată organizaţia.

Fondurile astfel obţinute de Salvaţi Copiii au fost utilizate pentru a contribui la dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din oraşele: Alexandria, Arad, Timişoara, Piteşti, Braşov, Bucureşti, Reşiţa, Mangalia, Craiova, Focşani, Haţeg, Slobozia, Iaşi, Târgu Mureş, Roman, Vaslui, Dorohoi, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea şi a susţine 6.000 de gravide, mame şi nou-născuţi din 15 comunităţi rurale.

În ultimii cinci ani, Salvaţi Copiii a donat echipamente medicale performante pentru 67 de maternităţi din 37 de judeţe ale ţării.

În ultimii şase ani, rata mortalităţii infantile din România a scăzut, însă ea a rămas în continuare una care plasează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană. Datele arată că 1.493 de copii mai mici de un an au murit în 2015 în spitalele din România, din cauze care pot fi prevenite ori afecţiuni care pot fi tratate, iar lipsa aparaturii se numără printre principalele cauze ale acestor statistici cutremurătoare.

„Salvarea vieţii unui nou-născut depinde de cele mai multe ori de asistenţă medicală performantă, de rapiditatea cu care se face intervenţia şi de aparatura medicală indispensabilă unui act medical care, în cazul nou-născuţilor prematuri, nu poate fi decât ireproşabil. Medicii sunt pregătiţi, dar au nevoie de condiţii tehnice, de aparatură medicală. Asta fac cei care aleg să redirecţioneze către maternităţi cele două procente din impozitul pe venit: îi ajută pe medici să îi salveze pe nou-născuţi” , a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Doar doi din şase direcţionează către o cauză socială

Doar doi din şase contribuabili au ales să redirecţioneze 2% din impozitul pe venitul obţinut în 2016 către o cauză socială. Datele furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la solicitarea Salvaţi Copiii şi aferente anului 2016, arată că numărul celor care au redirecţionat impozitul pe venit a rămas constant în ultimii ani: aproximativ 1,8 milioane de contribuabili (1.838.674 în 2016), din numărul total de 8.290.307 de contribuabili care ar fi putut, anul trecut, să redirecţioneze o parte din bani către proiectele destinate cauzelor sociale.

Entităţile beneficiare de susţinere din impozitul pe venitul din salarii, asimilate salariilor şi din pensii au fost în număr de 29.633, în 2016.

Suma totală virată de la bugetul de stat în vederea susţinerii entităţilor non-profit, conform contului de execuţie al bugetului de stat, a fost de 157.827.402 lei (35 milioane euro), mai arată datele transmise de ANAF.

Judeţele care conduc în topul generozităţii sunt: Argeş – 6.940.419 lei, Prahova – 6.607.999 lei, Cluj – 6.340.585 lei, Timiş - 6.312.662, iar în Bucureşti sectoarele fruntaşe sunt Sector 3 – 9.163.874 lei,  Sector 6 – 7.869.598 lei şi Sector 4 – 6.536.218 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite