Cum vor fi promovate aprozarele şi produsele agroalimentare româneşti
0Ministerul Agriculturii ia în calcul lansarea unei campanii de promovare a produselor agroalimentare româneşti cu ajutorul unui slogan de tipul „consumă responsabil”, iniţiativa fiind prevăzută într-un document publicat pe site-ul ministerului.
„Prin intermediul acestui program, ne dorim să determinăm pe toţi cetăţenii din România, consumatori de produse agroalimentare, să fie conştienţi de importanţa alegerii pe care o fac atunci când îşi procură alimentele necesare asigurării securităţii alimentare proprii, sau a familiilor lor”, se arată în documentul citat.
Printre măsurile concrete propuse de conducerea Ministerului Agriculturii în cadrul acestui program, potrivit sursei citate, se numără şi desfşurarea unei campanii de panotaj la nivel naţional în toate instituţiile publice (şcoli, primării, etc.) sub sloganul ”Consumă responsabil produsele agroalimentare locale, cu calitate recunoscută", scrie profit.ro.
De altfel, ministerul va derula şi campanii în mass media (online şi audio-vizual) pentru informarea consumatorilor cu privire la acest program. De asemenea, Guvernul şi ministerul vor emite acte normative care să oblige autorităţile locale din marile oraşe să pună la dispoziţia producătorilor spaţii destinate târgurilor de profil, în zilele de sâmbătă şi duminică.
În promovarea şi comercializarea produselor agroalimentare româneşti pe piaţa naţională va fi implicată Casa de Comerţ Agroalimentar "Unirea”, instituţie înfiinţată în decembrie anul trecut.
Casa Română de Comerţ Agroalimentar "Unirea", societate naţională aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, are printre atribuţii şi dezvoltarea unei reţele naţionale de magazine în centrele de mare consum. Astfel, se creează un mecanism naţional care va asigura achiziţia, sortarea, procesarea primară, standardizarea şi distribuţia către reţele comerciale interne sau de export.
Casa de Comerţ Agroalimentar va avea trei piloni, respectiv o reţea naţională, în profil teritorial de clustere agricole, care va integra la nivelul uneia sau mai multor UAT-uri, resursele locale de producţie agricolă şi servicii specifice, având în structură cel puţin un centru de colectare/distribuţie a produselor; o reţea de centre regionale de însilozare, depozitare şi procesare industrială; o reţea naţională de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piaţa internă cu produse agroalimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă, care să contribuie, între altele, şi la echilibrarea balanţei comerciale sectoriale.
Ministerul Agriculturii a anunţat că prin această societate vor fi înfiinţate mai multe platforme de preluare a produselor agricole, dar va include şi o bursă peştelui şi o serie de clustere agricole, investiţiile urmând să atingă 100 milioane euro. Astfel, vor fi înfiinţate magazine de stat cu produse exclusiv româneşti, prin care se doreşte scoaterea din piaţă a intermediarilor de produse agricole, dar şi o alternativă care să concureze cu hipermarketurile.