Croitoru, BNR: Politicienii care arată cu degetul spre Banca Naţională trebuie să-şi clarifice faptul că ei contribuie la inflaţie prin politicile pe care le concep
0Politicienii care arată cu degetul spre Banca Naţională a României (BNR), dând vina pe această instituţie pentru creşterea ratei inflaţiei, au fost principalii contributori la această majorare câtodată, spune Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetarp al guvernatorului Mugur Isărescu.
„Mai ales politicienii care arată cu degetul spre BNR trebuie să-şi clarifice faptul că ei contribuie la inflaţie prin politicile pe care le concep. Câteodată au fost principalii contributori”, susţine Croitoru, într-un articol referitor la inflaţia în România publicat pe blogul său.
Potrivit lui, politicienii „nu au îndrăznit şi nu îndrăznesc nici în prezent să proiecteze politici fiscale, de venituri salariale sau reforme structurale fără a reflecta în ele, în întregime sau, de multe ori în exces, preferinţa noastă naţională pentru creştere economică şi solidaritate şi neglijenţa sau cvasi-indiferenţa noastră referitoare la sustenabilitate, concept care probabil este neclar pentru cei mai mulţi cetăţeni”.
„Astfel, de cele mai multe ori, în fazele ascendente ale ciclului de afaceri, politicile fiscale şi de venituri salariale au fost prociclice, forţând indirect politica monetară – care atât prin lege cât şi prin natură tinde să acorde atenţia cuvenită sustenabilităţii – să pună o presiune suplimentară pe sectorul privat prin creşterea dobânzilor”, susţine Croitoru.
Îmbunătăţire a independenţei BNR
Lucian Croitoru mai susţine o îmbunătăţire a independenţei BNR, pentru ca politica monetară să fie şi mai bine izolată de influenţa politicienilor. „Nu este suficient ca banca centrală să aibă de jure libertatea de a stabili rata dobânzii de politică monetară dacă alte elemente ale independenţei sale nu sunt prezente sau respectate. În România, decidenţii de politică monetară au ştiut că, în final, politicienii vor da vina pe ei pentru inflaţie, chiar dacă inflaţia avea ca sursă principală celelalte politici, şi nu politica monetară. Chiar dacă până acum politică monetară a fost destul de bine izolată de influenţa politică, o izolare în continuare nu se va putea realiza fără o îmbunătăţire a independenţei sale”, susţine el.