Ernst & Young: Creditarea va stagna în România deoarece grupurile bancare europene estimează reducerea expunerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditării în România, evoluţie care va afecta băncile, deoarece fără o creştere susţinută a creditelor pe termen scurt România nu se poate aştepta la reducerea creditelor neperformante, potrivit Ernst&Young.

„Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditării locale. Pe lângă implicaţiile situaţiei de la nivel european, băncile din România se confruntă cu o lipsă de încredere a consumatorilor şi a decidenţilor din companii, dar şi cu o reducere a capacităţii de îndatorare a acestora. Din păcate, stagnarea creditării ar putea afecta băncile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor şi a veniturilor din dobânzi, deoarece, fără o creştere susţinută a creditelor nu ne putem aştepta la o inversare pe termen scurt a evoluţiei creditelor neperformante şi a valorii activelor cu care sunt garantate”, a declarat, într-un comunicat, Gelu Gherghescu, partener la Ernst&Young România.

El a comentat astfel rezultatele studiului European Banking Barometer, realizat de companie sa, care arată printre altele că 50% dintre instituţiile bancare intervievate estimează că îşi vor reduce expunerea.

Totodată, deşi se aşteaptă o creştere a cererii de creditare în mai multe sectoare şi segmente de clientelă, băncile vor fi mai restrictive în finanţarea acestora şi, în special, a sectorului de construcţii şi a imobiliarelor.

„Deşi studiul nu acoperă deocamdată România, rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85% din totalul activelor bancare sunt deţinute de filiale ale băncilor europene, deci o parte din evoluţiile identificate vor avea implicaţii şi pentru filialele locale”, a arătat Gherghescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite