Comisia Europeană finanţează 20 de oraşe pentru proiecte inovatoare. Baia Mare, premiată pentru utilizarea durabilă a terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fonduri europene foto economica net

Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) va finanţa 20 de proiecte urbane, printer care şi unul din Baia Mare, cu 82 de milioane de euro. Aceste proiecte au fost propuse de oraşe în cadrul celei de a 4-a cereri de propuneri pentru iniţiativa „Acţiuni urbane inovatoare”, pusă în aplicare de regiunea franceză Hauts-de-France.

În special, Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda) şi Torino (Italia) vor primi granturi pentru proiecte care vor proteja spaţiile publice şi vor reduce vulnerabilitatea acestora, în conformitate cu Planul de acţiune din 2017 elaborat în cadrul uniunii securităţii. De asemenea, finanţarea din partea UE va sprijini, în 17 alte oraşe, soluţii inovatoare privind tranziţia digitală, utilizarea responsabilă a terenurilor urbane şi combaterea sărăciei.

Comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, responsabil şi de politica regională, Johannes Hahn, a declarat: „Oraşele sunt cele mai bine plasate pentru a concepe soluţiile care vor transforma viaţa în zonele urbane. Acesta este motivul pentru care Comisia a acordat finanţare UE în mod direct oraşelor, astfel încât acestea să poată testa ideile care le vor permite să devină locuri ideale pentru a trăi, a lucra şi a inova.”

Comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a adăugat: „Spaţiile noastre publice au fost vizate de terorişti, care le percep ca fiind ţinte vulnerabile şi uşoare. Finanţarea UE şi schimbul de cunoştinţe pot asigura securitatea încă din stadiul conceperii, permiţând totodată spaţiilor publice să rămână centre de viaţă socială în oraşele noastre. Granturile pe care le acordăm astăzi reprezintă un pas concret în această direcţie.”

Comisarul pentru uniunea securităţii, Julian King, a adăugat: „Prin această cerere de proiecte în cadrul iniţiativei «Acţiuni urbane inovatoare», continuăm să ajutăm oraşele şi autorităţile locale să protejeze spaţiile publice fără a schimba caracterul lor deschis. Acest sprijin face parte din eforturile noastre în vederea creării unei uniuni a securităţii eficace şi veritabile, care să reunească actori de la toate nivelurile, pentru a ne consolida rezilienţa.”

Descrierea proiectelor câştigătoare poate fi găsită aici. Acestea includ proiectele de mai jos, care se încadrează în următoarele patru categorii:

  • Securitatea urbană: Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia)

Exemplu: Pireu va institui un consiliu local pentru prevenirea criminalităţii şi va crea un ghişeu unic pentru victimele infracţiunilor.

  • Tranziţia digitală: Gavà (Spania), Heerlen (Ţările de Jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franţa), Växjö (Suedia), Viena (Austria)

Exemplu: La Lisabona, societatea VoxPop va facilita obţinerea de feedback din partea utilizatorilor, pentru a îmbunătăţi sistemul de mobilitate al oraşului.

  • Utilizarea durabilă a terenurilor, soluţii bazate pe natură: Baia Mare (România), Breda (Ţările de Jos), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Regatul Unit)

Exemplu: Obiectivul proiectului GreenQuays este renaturarea unei zone urbane de 7 500 m2 din Breda şi partajarea tehnologiei inovatoare proprii de regenerare a ecosistemelor cu alte oraşe din Europa.

  • Sărăcia urbană: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania)

Exemplu: În Landshut, proiectul „Home and Care” va oferi servicii speciale medicale şi de îngrijire a copiilor pentru familiile monoparentale.

Cea de a 5-a şi ultima cerere de propuneri în cadrul iniţiativei „Acţiuni urbane inovatoare” va fi lansată în septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru oraşe de a solicita finanţare, în cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru acţiuni inovatoare în domeniul culturii şi al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calităţii aerului şi al schimbărilor demografice. Oraşele câştigătoare vor fi anunţate în al doilea trimestru al anului 2020.

Iniţiativa „Acţiuni urbane inovatoare” oferă oraşelor din UE fonduri pentru finanţarea proiectelor inovatoare, având un buget total de 372 de milioane euro furnizat de FEDR. Comisia colaborează cu regiunea franceză Hauts-de-France la punerea în aplicare a programului.

Prin intermediul celor trei cereri de proiecte lansate anual începând cu decembrie 2015, au fost selectate 55 de proiecte din 17 state membre. În prezent, în cadrul acestor proiecte, se testează pe teren soluţii inovatoare pentru o gamă largă de provocări urbane, care sunt legate de toate priorităţile tematice ale Agendei urbane a UE (integrarea migranţilor, locuinţele, calitatea aerului, sărăcia urbană sau tranziţia energetică, printre altele).

În următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Acţiunile urbane inovatoare vor fi integrate în Iniţiativa urbană europeană, un nou instrument care va combina toate instrumentele urbane într-un program unic pentru cooperarea dintre oraşe, inovarea şi consolidarea capacităţilor pentru toate priorităţile tematice ale Agendei urbane a UE. În acelaşi timp, noul cadru unic de reglementare va permite combinări mai simple ale fondurilor UE, de exemplu între Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul pentru securitate internă, în vederea elaborării unor planuri cuprinzătoare de dezvoltare urbană, care să includă măsuri privind siguranţa spaţiilor publice.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite