Cîţu, despre banii pe care statul i-a împrumutat de la cetăţeni: Vor fi investiţi cu responsabilitate. Lucrăm la o bonificaţie pentru companii
0Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a vorbit joi despre banii pe care statul i-a împrumutat de la cetăţeni, dând asigurări că banii vor fi investiţi cu responsabilitate. Oficialul a precizat şi că se va aproba o ordonanţă privind o bonificaţie pentru recapitalizarea companiilor.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a deschis joi prima şedinţă de tranzacţionare a titlurilor Fidelis. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat recent că populaţia a subscris, în perioada 15 iulie - 7 august, titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă de peste 2 miliarde de lei, cea mai mare sumă atrasă prin programul Fidelis.
"Vă asigur că banii pe care i-am luat de la cetăţeni vor fi investiţi cu precauţie şi responsabilitate şi randamentele vor rămâne pozitive, vor creşte chiar în termeni reali pe toată perioada de subscriere", a mai spus ministrul Finanţelor.
Joi, 13 august, au intrat la tranzacţionare cele trei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie din emisiunea Fidelis derulată de Ministerul Finanţelor Publice prin piaţa de capital în perioada 15 iulie - 7 august.
Circa 10.000 de investitori persoane fizice au împrumutat statul român cu 2 miliarde de lei pe parcursul celor trei săptămâni de desfăşurare a Fidelis, program de finanţare ale cărui instrumente financiare au fost listate pe 13 august la Bursa de Valori de la Bucureşti.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager şi intermediar) şi Banca Transilvania (grup de distribuţie) şi Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale (intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin opt participanţi eligibili.
Guvernul ar putea aproba vineri un proiect de lege care introduce bonificaţii pentru acţionarii care îşi recapitalizează companiile, în prezent fiind "sute de mii de companii cu capital negativ", a afirmat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
"În ceea ce priveşte relaţia cu Bursa de Valori şi piaţa de capital, aici lucrurile vor continua şi vom accelera dinamica. În şedinţa de Guvern de mâine (vineri, n.r.), cred că o să aprobăm un proiect de lege care introduce bonificaţii pentru acţionarii companiilor, să-şi recapitalizeze companiile. Ştiţi foarte bine că, astăzi, sunt sute de mii de companii cu capital negativ. Creăm un sistem pe termen lung, pe cinci ani, de bonificaţii pentru cei care îşi capitalizează compania: întâi să le aducă la capital pozitiv şi apoi, în fiecare an, să arate că vor creşte acest capital. Acum, vom vedea de unde se vor finanţa. Eu sper că o parte din acest capital îl vor ridica de pe piaţa de capital şi îşi vor creşte capitalul în companii. Cred că este important, pentru sănătatea economiei. De aceea am creat acest program - să avem companii cu capital pozitiv. Asta arată companii sănătoase şi arată încredere", a spus Cîţu, la Bursa de Valori Bucureşti.