„Centura de siguranţă“ financiară este de şapte ori mai solidă decât în 2012, dar din cauza absorbţiei slabe de fonduri UE vom pierde 6 miliarde de euro
0Trezoreria Statului are în prezent disponibilităţi de 14,3 miliarde de lei, în creştere de aproape şapte ori faţă de mai 2012, iar rezerva financiară în valută în contul Finanţelor deschis la BNR se ridică la 6,2 miliarde de euro, plus 1,5 miliarde de euro din atragerea fondurilor europene. În acelaşi timp, însă, pierderea pe actualul ciclu financiar este estimată undeva la 6 miliarde de euro.
"În privinţa Trezoreriei, azi există disponibilităţi de 14,3 miliarde de lei, faţă de 2,1 miliarde de lei la preluarea guvernării, în mai 2012", a declarat miercuri fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la conferinţa de prezentare a bilanţului de mandat.
Cum stăm cu bufferul
Rezervele în valută sau fondul de rezervă (bufferul) reprezintă 6,2 miliarde de euro, sumă care asigură aproximativ 5,4 luni de finanţare brută, din care 1 miliard de euro îl reprezintă venituri din privatizare.
Teodorovici a punctat că la buffer se poate adăuga suma de 1,5 miliarde de euro, existentă în sistemul de atragere a fondurilor europene, care a fost împrumutată temporar pentru a face plăţile în sistem, dar care se va întoarce de la Comisia Europeană şi va reîntregi buffer-ul existent la nivelul Ministerului Finanţelor.
"În total, avem 7,7 miliarde de euro, faţă de buffer-ul din 2012, de aproximativ 4,1 milarde euro. Această sumă, plus suma din Trezorerie poate asigura României o finanţare brută de peste şase luni în timpul anului", a adăugat fostul ministru.
De cealaltă parte, necesarul de finanţare brută, determinat de nivelul deficitului bugetar şi de volumul refinanţării datoriei publice, s-a redus la un nivel estimat de 8,9% din PIB în acest an, de la 9,1% anul trecut şi comparativ cu nivelul de 11,6% din PIB înregistrat în 2012.
Din necesarul de finanţare brută pentru acest an, 7,1% din PIB reprezintă volumul refinanţării datoriei publice, iar 1,8% necesarul finanţării deficitului bugetar.
Comisie de anchetă pentru fondurile europene
Fostul ministrul al Finanţelor a mai declarat că va propune înfiinţarea unei comisii parlamentare care va trebui să analizeze „la sânge“ ce a făcut fiecare ministru pe zona de fonduri europene din 2007 până în prezent, estimând pierderea pe actualul ciclu financiar 2007-2013 la aproximativ 6 miliarde de euro.
"Estimarea mea a fost aceea de a atinge un nivel de 80% (de absorbţie a fondurilor europene pentru perioada de programare 2007-2013, n.r). Mi-l menţin şi astăzi ca obiectiv posibil a fi atins.
În planul de guvernare era scris între 50% şi 80%. Astăzi îl privim undeva la 60%, iar estimările ministrului Nica sunt undeva la 71%. Sunt undeva poate la 5 miliarde de euro, cel puţin, care se vor pierde.
Dacă eu am spus 20% care nu se vor cheltui în acest an, asta înseamnă undeva la 4 miliarde şi ceva de euro. Gândiţi-vă că nu se fac 80%, se fac poate 70% (grad de absorbţie, n.r), ceea ce înseamnă undeva la 6 miliarde de euro, pierdere pe actualul ciclu financiar", a menţionat Eugen Teodorovici.
El a adăugat: "Am propus anul trecut în Parlament - acum voi propune ca senator - o comisie parlamentară care va trebui să analizeze la sânge ce a făcut fiecare ministru pe zona de fonduri europene din 2007 până în prezent, o analiză pe care eu o voi face în mod personal, în stilul meu. Nu poţi să accepţi ideea că se pierd în România miliarde de euro.
Trebuie să se ştie foarte clar cine a greşit, iar pe viitor acele persoane să nu mai poată intra nicăieri în spaţiul public", a mai spus fostul ministru.
Eugen Teodorovici a fost ministrul Finanţelor în perioada martie-noiembrie 2015. Din 17 noiembrie 2015, la conducerea Ministerului Finanţelor a fost învestită Anca Dragu Paliu.