Ce bugetari vor fi exceptaţi de la şomajul tehnic
0Profesorii nu vor fi afectaţi de noul cadru pe care Guvernul îl gândeşte pentru sectorul bugetar, care prevede o perioadă de lucru de 15 zile urmată de alte 15 zile de şomaj tehnic, a anunţat premierul Ludovic Orban la Radio România.
„În ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an (şcolar) şi pentru pregătirea tuturor examenelor” acest mecanism „nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Orban.
Vor mai face excepţie sectoarele „din prima linie” precum Sănătate, ministerul de Interne, Ministerul Apărării, zonele din Ministerul Muncii care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susţinere a companiilor şi cetăţenilor.
Acest mecanism, care nu a fost încă adoptat, a fost anunţat de premierul Orban în urmă cu o zi. „Ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii în două – angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice. Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic – plătiţi la fel cum sunt plătiţi cei din şomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi, care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă”.
Ludovic Orban a argumentat acest mecanism spunând că este „nevoie de solidaritatea românilor în faţa crizei”. „Principiul solidarităţii trebuie să fie valabil pentru toţi angajaţii, inclusiv în sectorul public”, a spus Orban, care a invocat atât „considerente epidemiologice”, legate de limitarea pandemiei, cât şi resursele mult diminuate ale bugetului. „Este o măsură de bun simţ ca şi în sectorul public să existe o formă de a restrânge activitatea, mai ales unde se poate”, printr-un „mecanism de bun simţ” în care „angajaţii se împart în două jumătăţi”, urmând ca jumătate să lucrează 15 zile iar următoarele 15 zile să stea acasă în şomaj tehnic.