Ce cred despre legea dării în plată românii care se află în căutarea unei locuinţe
0Proiectul legii „dai casa, scapi de bancă“ îi determină pe cumpărători să se grăbească, speriaţi de posibilele efecte asupra contractelor de creditare, spun dezvoltatorii şi vizitatorii de la Târgul Imobilar Naţional.
Cererea de locuinţe a crescut simţitor de când s-au înteţit controversele pe marginea proiectului legislativ privind darea în plată, au declarat dezvoltatorii prezenţi zilele trecute la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn), chestionaţi de „Adevărul“ în cadrul unui sondaj. La rândul lor, vizitatorii au afirmat că este incorect ca băncile să mărească avansul la creditele ipotecare.
În timp ce vizitatorii aflaţi în căutare de locuinţe la tIMOn sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca băncile să scumpească peste măsură creditele, ofertanţii spun că acesta este „un fals bau-bau“ aruncat în piaţă pentru a crea confuzie. Iar analiştii întrevăd o posibilă reorientare a fondurilor din bănci către achiziţiile imobiliare.
„Până la urmă, băncile ar pierde“
„Oamenii sunt temători, influenţaţi vizibil de ceea ce văd la televizor, proiectul acesta acţionează ca o sperietoare. Vânzările noastre cresc, pentru că mulţi vor să prindă ultimul tren înaintea legii dării în plată“, ne-a declarat Daniel Nicolau, director de vânzări la compania Realtime. El a arătat că piaţa este împărţită în două tabere, a optimiştilor şi a scepticilor, şi de aceea „e important să vedem ce formă va avea, la final, darea în plată“.
„Optimiştii s-au hotărât mai repede şi cumpără acum, scepticii au rămas în aşteptare, să vadă concret care vor fi prevederile viitoarei legi. Până la urmă tot băncile ar pierde, pentru că această creştere a avansului nu va face decât să crească reticenţa faţă de credite“, ne-a mai spus dezvoltatorul.
Clienţii se simt împinşi să cumpere
Mai mulţi vizitatori ai târgului imobiliar, abordaţi în cadrul sondajului nostru, au afirmat că resimt o anumită presiune, o necesitate de a urgenta hotărârea de cumpărare.
„Legea asta e corectă, cred că îi va ajuta pe cei aflaţi în nevoie, dar uite că până să iasă în forma finală sunt tot felul de discuţii care sperie lumea. Nu mi se pare corect ca băncile să mărească avansul doar pe baza acestor discuţii, dar asta e, sunt banii lor, fac ce vor cu ei“, ne-a spus un vizitator.
„Dacă o să cumpăr de aici o casă, pe credit, sigur că nu-mi convine ca la un moment dat să trebuiască s-o dau înapoi (să zicem că n-aş mai putea plăti ratele) şi să mai rămân şi dator. Trebuie găsită soluţia ca astfel de lucruri să nu se întâmple şi am văzut mai multe oferte cu rate la dezvoltator. Nu e bine să crească avansul, că atunci nimeni din cei pe care-i vedeţi aici nu se mai califică. Dar dacă ei aşa vor, atunci noi aşa o să facem: stingem lumina şi plecăm“, ne-a spus un alt vizitator.
„N-am văzut niciun dezvoltator supărat“
De cealaltă parte, reprezentanta companiei City Garden Development s-a arătat bucuroasă de atmosfera creată prin proiectul legii dării în plată.
„Este doar un bau-bau aruncat în piaţă ca să creeze confuzie, dar eu n-am văzut niciun dezvoltator supărat din această cauză. Dimpotrivă, am observat o accelerare a vânzărilor, şi asta nu poate decât să ne bucure. Supăraţi sunt, în schimb (şi pe bună dreptate) cumpărătorii, dar nu atât pentru că le creşte avansul, cât pentru că trebuie să se responsabilizeze. În anii trecuţi s-a pus căruţa înaintea cailor şi s-au dat credite fără să-şi pună cineva problema dacă oamenii sunt în stare să le ramburseze“, ne-a spus agentul imobiliar.
Confuzia e benefică doar pe termen scurt
Un alt dezvoltator prezent la tIMOn - Dan Negulescu, director regional al companiei Realpro - a observat o creştere a vânzărilor în condiţiile de confuzie existente pe piaţă, dar crede că acest fenomen nu este benefic decât pe termen scurt.
„Proiectul acesta a creat confuzie, sunt tot felul de păreri pro şi contra, mulţi nu ştiu cum va fi aplicată legea. Sigur că pe termen scurt se accelerează vânzările, dar pe termen lung vor fi afectaţi şi clienţii, şi bancherii. Iată că deja s-au majorat avansurile la credite, şi asta a bulversat piaţa“. Cât despre programul „Prima Casă“, Dan Negulescu susţine că acesta „este ca un bulgăre de zăpadă pentru restul pieţei imobiliare, dacă strici această bază nu te poţi aştepta la nimic bun“.
Trec banii din bănci în imobiliar?
Analistul imobiliar Ion Cătuţoiu crede că bancherii ar trebui să fie îngrijoraţi de un alt fenomen, nu de proiectul legii dării în plată.
„Protejarea clienţilor aflaţi în dificultate ar trebui reglementată prin legea insolvenţei persoanelor fizice, darea în plată este inutilă din acest punct de vedere. Pentru bancheri, adevărata problemă este scăderea până aproape de zero a dobânzilor la depozite, lucru care ar putea duce la o retragere de fonduri din aceste depozite în vederea alocării lor în investiţii imobiliare. Mai ales că în această perioadă preţurile sunt foarte joase pe piaţa imobiliară, e un moment prielnic pentru investiţii“.
Ion Cătuţoiu a observat şi o dinamizare a ofertelor tip „rata la dezvoltator“, dar consideră că acest gen de tranzacţii comportă o serie de riscuri. „Pe scurt, dezvoltatorii se împrumută de la bănci pentru a oferi clienţilor, în rate, locuinţele. Dar dacă firma intră în insolenţă, atunci exact beneficiarul din respectiva casă va avea de suferit, pentru că banca va o executa în cazul intrării dezvoltatorului în incapacitate de plată“, a explicat analistul.
Şi directorul general al tIMOn, Vlad Vlăsceanu, este de părere că „s-ar putea să ne trezim cu scoaterea banilor din bănci în vederea investirii acestora în imobiliar, lucru care ar dinamiza ofertele cu rata la dezvoltator“.
Ediţia din această primăvară a Târgului Imobiliar Naţional, desfăşurată între 24 şi 27 martie la Bucureşti, a consemnat - potrivit organizatorilor - între 10.000 şi 20.000 de vizitatori.
Daniel Zamfir îşi recalibrează proiectul
Legea dării în plată va intra joi, 31 martie, în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, PSD dorind excluderea programului „Prima Casă“ din această lege şi creşterea plafonului privind valoarea creditului de la 150.000 la 250.000 de euro, a precizat deputatul PNL Daniel Zamfir. El a scris vineri seara, pe pagina sa de Facebook, că a avut o nouă întâlnire cu preşedintele Comisiei de buget-finanţe, social-democratul Viorel Ştefan. Potrivit deputatului liberal, în urma discuţiilor s-a convenit că Legea dării în plată va intra, pe 6 aprilie, la votul final în Camera Deputaţilor. Zamfir afirmă că PSD va susţine menţinerea unui plafon pentru credite, dar crescut la 250.000 de euro, faţă de 150.000 cât a stabilit Senatul. În plus, potrivit acestuia, PSD vrea ca Programul „Prima Casă“ trebuie exclus de la aplicarea legii.