După ce ani de zile Rusia a şantajat Europa cu „arma energetică“, acum Polonia şantajează Rusia în privinţa gazelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia pune presiune acum pe Gazprom după ce şi-a construit alternative de aprovizionare iar din 2015 va deveni independentă din punctul de vedere al gazelor naturale
Polonia pune presiune acum pe Gazprom după ce şi-a construit alternative de aprovizionare iar din 2015 va deveni independentă din punctul de vedere al gazelor naturale

„Fie roata şi pătrată, tot se-ntoarce câteodată“, spune o vorbă de duh de pe internet. Ei bine, dacă Rusia a folosit „arma energetică“ ani buni pentru a face presiuni politice asupra Europei, iată că acum păţeşte la fel.

Polonia a anunţat de mai multe ori luna trecută că Gazprom a tăiat o parte dintre livrările de gaze naturale, mai întâi cu 25%, apoi cu 45%. Numai că, după analiza datelor privind înmagazinarea cu cele privind consumul, ceva nu dădea bine: Polonia nu avea nevoie de tot acel gaz pe care îl cere de la Gazprom şi, oricum, nu ar fi avut unde să-l stocheze.

Acest lucru a făcut anumiţi traderi din piaţa energetică poloneză să creadă că PGNiG - cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, deţinut de către stat - vrea să distrugă reputaţia Gazprom de furnizor de încredere pentru a-şi îmbunătăţi poziţia de negociere, în perspectiva rediscutării contractelor în luna noiembrie, scrie Reuters.

Este aceeaşi tactică pe care Gazprom a folosit-o ani buni. Acum, clienţii săi, care odinioară acceptau termenii gigantului rus pentru că nu aveau alternativă, încep să schimbe jocul.

Statele din Europa de Est încep să îşi construiască, încet, dar sigur, alternative la gazele ruseşti. Polonia şi-a construit conducte către Germania şi Cehia, care îi permit importurile de gaze din Vest, iar de anul viitor va fi funcţional primul său terminal de gaze naturale lichefiate. „Către sfârşitul lui 2015, Polonia va fi pe deplin independentă în ceea ce priveşte posibilităţile tehnice de a cumpăra gaze din alte direcţii decât Estul“, spune Jan Chadam, şeful Gaz-System, transportatorul polonez de gaze. 

Compania de stat PGNiG a dat în judecată Gazprom la tribunalul de arbitraj de la Stockholm şi a obţinut o reducere de 10% a preţurilor în 2012, în timpul negocierilor de închidere a litigiului. Gazprom livrează Poloniei jumătate din cele 16,2 miliarde de metri cubi de gaze consumate anual de acest stat.

Pe lângă Polonia, atât România, cât şi Slovacia şi Austria au raportat scăderea volumelor din partea Gazprom. PGNiG spune că are nevoie de gaze pentru a completa depozitele subterane. Pe de altă parte, datele furnizate de către Gas Infrastructure Europe arată că depozitele poloneze au rămas aproape la acelaşi nivel, fiind aproape pline.

„Nu numai Rusia, dar şi alte state, precum Polonia, care joacă politică cu gazele, mai exact nominalizează cantităţi mai mari de gaze decât au nevoie aproape sperând că Rusia nu se va conforma“, spune o sursă din cadrul Comisiei Europene, citată de Reuters.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite