Topul băncilor care oferă cele mai avantajoase credite de consum în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mică rată lunară pentru un credit de nevoi personale fără garanţii în valoare de 20.000 de lei pe 3 ani pleacă de la 669 de lei, iar cea mai scumpă ajunge la 761 de lei, potrivit datelor portalului financiar finzoom.ro.

La o sumă de 20.000 de lei (echivalentul a aproximativ 5.000 de euro), împrumutată pe o perioadă de 3 ani, la Banca Transilvania, rata lunară este de 669 de lei, cu o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de 13,24% pe an, suma de rambursat fiind de 24.086 de lei. În aceleaşi condiţii, la BRD, rata lunară este de 700 de lei, iar suma totală de rambursat ajunge la 24.046 de lei. Ambele împrumuturi au dobândă fixă. 

La Volksbank, un împrumut de consum acordat în aceleaşi condiţii are o rată lunară de 674 de lei, iar suma totală de rambursat este de 24.260 de lei, la o DAE de 13,8% pe an. 

Pe următorul loc în top se situează Garanti Bank, cu o Dobâmdă Anuală Efectivă (DAE) de 14,19%, o rată de 687,51 lei şi cu o sumtă totală de rambursat de 24.287 de lei.  

La polul opus se plasează ProCredit Bank şi Credit Agricole (fost Emporiki). Pentru un credit de 20.000 de lei, contractat pe 3 ani, DAE este de 21,9% pe an, rata lunară  - de 728 de lei, iar suma de rambursat – de 26.610 lei. Acelaşi credit, acordat de Credit Agricole, are o DAE de 24,18%, iar rata lunară este de 761 de lei, în condiţiile în care suma totală de rambursat ajunge la 26.966 de lei. 

Instituţiile de credit acordă însă condiţii mai bune clienţilor băncii sau celor care îşi deschid un cont curent în care să le fie virate lunar veniturile. Aşadar, puteţi obţine un credit mai avantajos de la banca la care aveţi un depozit sau chiar un credit sau de la banca la care aveţi contul de salariu. 

Creditele în lei, mai scumpe decât în vară 

Dobânda anuală efectivă (DAE) medie la creditele noi pentru consum a urcat la 15,6% pe an la sfârşitul lunii noiembrie, în creştere cu aproape un punct procentual faţă de nivelul din urmă cu şase luni, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Comparativ, costul efectiv al unui împrumut de consum în euro este de 6,14% pe an. 

Banca Naţională a României încearcă să stimuleze creditarea în lei în detrimentul celei în euro, pentru a se evita astfel riscul valutar, însă finanţările în euro rămân în continuare mult mai avantajoase. În plus, evoluţia cursului din ultima perioadă îi va determina pe români să se orienteze tot spre creditele în valută. Leul s-a apreciat semnificativ de la începutul lunii decembrie, ajungând la maximul ultimului an, cotaţia publicată vineri de BNR situându-se sub pragul de 4,34 lei/euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite