Articol publicitar

RCA în rate, o opţiune tot mai căutată de şoferi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

RCA-ul este unul dintre cele mai folosite acronime la începutul fiecărui an, însă discuţiile pe acest subiect sunt cu atât mai prezente acum, la puţin timp după ce recent au intrat în vigoare prevederile Normei pentru aplicarea Ordonanţei 54/2016 privind poliţele RCA şi ale Normei ASF 39/2016 prin care au fost plafonate tarifele pentru transportatori.

Printre modificările aduse de noile norme, asiguraţii care figurau fără daune în evidenţele asiguratorilor şi beneficiau de reducerea maximă de 50% din tariful de prima, acum au parte de o reducere maximă de numai 32%.

Aceste modificări fac, până la urma, viaţa de şofer mult mai scumpa, ceea ce îi determina pe tot mai mulţi posesori de permis de conducere să opteze pentru RCA în rate, care chiar devine mai prietenos cu aceştia prin facilităţile pe care le oferă. 

De ce aleg şoferii sa plătească RCA-ul în rate

image

Principalul motiv pentru care conducătorii auto aleg sa plătească RCA-ul în rate este faptul că acesta devine tot mai scump, transformându-se o povara pentru şoferi la începutul de an, după o luna decembrie în care cei mai mulţi îşi epuizează resursele financiare pe cadouri şi sărbători. Cum renunţarea la a conduce şi asumarea riscului de a porni cu maşina fără RCA nu reprezintă opţiuni de luat în calcul pentru şoferi, tot mai mulţi caută variante avantajoase prin care să circule în condiţii legale care sa le ofere siguranţă pe drumurile publice.

Firmele care oferă răspundere civila auto sunt conştiente ca poliţele de asigurare obligatorie devin o povară tot mai grea pe umerii şoferilor. Acestea au venit în întâmpinarea lor cu oferte de RCA în rate fără dobânda în cazul în care se încheie o poliţa de asigurare pe 12 luni, ceea ce e reprezintă un real avantaj pentru şoferi. Principiul ofertei este simplu: daca tot nu poate scăpa niciun şofer de RCA, măcar sa nu îl resimtă ca o pe povară pe care n-o poate duce după o iarna istovitoare care stoarce şi ultimii bani din buzunar.

Poliţele RCA în rate pot fi achitate cu card de credit sau integral. Asiguratorii ne spun ca nu este obligatoriu sa folosiţi un card de credit care sa fie al persoanei asigurate, putându-se folosi (evident, doar cu acordul acestora) inclusiv cardul de credit al unui membru din familie sau chiar al unui prieten.

Ce trebuie să ştie şoferii legat de modificările RCA din decembrie 2016

image

Ordonanţa 54/2016 privind poliţele RCA introduce un cazier pentru fiecare şofer care deţine o poliţă de asigurare RCA, iar acesta va fi înscris în baza de date CEDAM. Astfel, inclusiv poliţa de asigurare va arăta diferit decât pana în prezent, având o rubrica nouă care poarta denumirea “Şofer” pentru care se pot transmite infomaţii la apelarea Cerere Ofertă şi Emitere poliţa RCA.

Cu toate ca asiguratorii au cerut insistent în ultima perioada creşterea tarifelor în concordanta cu preţurile din ţările Uniunii Europene, mai ales în condiţiile în care tot mai mulţi romani circulă cu maşinile peste hotare şi, implicit, creşte constant şi numărul accidentelor provocate de către aceştia, Guvernul a decis ca, cel puţin în următoarele şase luni, asiguratorii nu vor avea voie sa încheie poliţe RCA la tarife peste cele maxime reglementate în Hotărârea de Guvern nr. 826/2016.

Rămâne de urmărit cum vor evolua lucrurile în privinţa tarifelor poliţei de asigurare, însă singura soluţie pe care o susţin firmele de asigurare pentru a nu creşte preturile RCA-ului pentru romani este reducerea frecventei accidentelor rutiere. Pe de alta parte, oferirea unor pachete de asigurare diferenţiate celor care nu călătoresc în UE cu maşina proprie faţă de cei care fac acest lucru ar putea fi la fel de bine de luat în calcul.

Indiferent de măsurile luate, concluzia este că tot mai mulţi romani aleg să-si facă RCA în rate pe fondul creşterii taxelor de întreţinere a unei maşini.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite