Prima licitaţie din 2012 cu obligaţiuni de stat în valută a fost un succes. Finanţele au atras 500 de milioane de euro la un randament mediu de 3,14%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea investitorilor pentru titlurile de stat româneşti este tot mai mare FOTO Reuters
Cererea investitorilor pentru titlurile de stat româneşti este tot mai mare FOTO Reuters

Ministerul Finanţelor Publice a atras astăzi 502,5 de milioane de euro prin vânzarea de obligaţiuni de stat denominate în euro pe o perioadă de trei ani. Suma adjudecată a fost de peste trei ori mai mare decât valoarea indicativă de 150 de milioane de euro. Cererea a fost de 800 de milioane de euro, iar randamentul mediu a coborât la 3,14%.

Subscrierile au însumat 807,6 milioane euro, iar valoarea indicativă a fost de 150 milioane euro.

Titlurile vor ajunge la maturitate în februarie 2016.

Analiştii chestionaţi de Bloomberg se aşteptau ca randamentele obligaţiunilor pe care Guvernul le va vinde la prima emisiune în euro din 2013 ar urma să scadă la un minim record, după ce includerea ţării în indicii pentru pieţe emergente ai unor grupuri bancare a crescut interesul investitorilor. 

Analiştii de la Erste Group Bank şi Piraeus Bank România estimau că randamentul mediu ar putea coborî la 3,15-3,25%.

"Ne aşteptăm la cerere solidă şi ca Ministerul Finanţelor să accepte oferte la un randament de circa 3,15%", se arată într-o notă a traderilor Erste.

JPMorgan Chase a anunţat recent că datoria în lei a României este eligibilă pentru a fi inclusă de la 1 martie în indicele GBI-EM al grupului financiar american. Banca britanică Barclays a anunţat în luna noiembrie a anului trecut că va adăuga în martie România şi Nigeria la indicele Barclays pentru obligaţiuni în monede locale ale ţărilor emergente.

Randamentul s-a situat la 3,4% la o vânzare de obligaţiuni în noiembrie, potrivit datelor băncii centrale.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, din care 4,6 miliarde lei erau planificate în luna ianuarie.

Administratorii datoriei publice au atras deja 10,28 miliarde lei, în primele şapte licitaţii din ianuarie, plus cele 502,5 milioane de euro marţi.

Până la finalul lunii, Finanţele mai au planificată o operaţiune pentru obligaţiuni pe 10 ani în lei, de 600 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite