Modificări importante pentru „lista ruşinii“ de la ANAF. Cine nu va mai apărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site ANAF FOTO Adevarul

Începând din acest an, „lista ruşinii“ de la ANAF nu va mai include persoanele fizice, Fiscul urmând să publice numai lista firmelor care au datorii restante la buget. Joi, ANAF a publicat un proiect de lege prin care modifică procedura publicării acestei liste.

Printr-o lege publicată în luna ianuarie în Monitorul Oficial, Guvernul a decis că „organele fiscale au obligaţia de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii”. Sunt excluse astfel de pe listă persoanele fizice.

Joi, ANAF a publicat un proiect de ordin prin care modifică procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

Astfel, s-a reglementat obligativitatea organelor fiscale de a publica pe pagina de internet a ANAF numai lista debitorilor persoane juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, eliminându-se astfel de la publicare lista debitorilor persoane fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante.

De asemenea, nu vor mai apărea pe lista ruşinii companiile care au obligaţii fiscale restante sub următoarele plafoane:

 a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

 b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; 

 c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice.

O altă noutate adusă constă în faptul că nu sunt considerate obligaţii fiscale restante obligaţiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale contestate potrivit legii şi care sunt garantate conform art. 210 – 211 sau art. 235 din Codul de procedură fiscală.

De asemenea, se consideră că un debitor înregistrează obligaţii fiscale restante în situaţia în care suma obligaţiilor fiscale datorate de acesta este mai mică sau egală cu sumele certe, lichide şi exigibile pe care debitorul le are de încasat de la autorităţile contractante.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite