Dobânzile la depozitele în lei au ajuns un nou minim. Ce bonificaţii oferă băncile pentru economiile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cei care vor să constituie un depozit trebuie săv fie atenţi şi la comisioane

Instituţiile bancare au redus bonificaţiile acordate pentru economiile constituite de populaţie în urma reducerii dobânzii-cheie la un nou minim istoric, astfel că cele mai mari dobânzi la depozitele la termen în lei depăşesc cu puţin 3% pe an.

Dobânzile oferite de bănci pentru economiile în lei constituite de populaţie au continuat să scadă în urma reducerilor aplicate de Banca Naţională a României (BNR) dobânzii de politică monetară, până la minimul istoric de 1,75% pe an. 

Cele mai mari bonificaţii acordate pentru depozitele la termen în monedă naţională depăşesc cu puţin 3% pe an. Pentru depozitele cu scadenţa la trei sau la şase luni, doar TBI Bank oferă dobânzi peste acest nivel, iar pentru cele constituite pe o perioadă de un an – TBI Bank şi Piraeus Bank. Astfel, TBI Bank, sucursala băncii bulgare cu acelaşi nume deţinută de grupul israelian Kardan, ocupă primul loc în topul celor mai mari bonificaţii. 

TABEL dobanzi depozite mai 2015

Pentru un depozit de 5.000 de lei constituit pe trei luni, TBI Bank oferă 3,05% pe an, adică o dobândă netă de 32,03 lei, potrivit portalului financiar Conso.ro. Pentru un depozit la şase luni, banca acordă o bonificaţie de 3,2% pe an (dobândă netă de 67,2 lei la un depozit de 5.000 de lei), iar pentru 12 luni – 3,4% pe an (dobândă de 142,8 lei). TBI Bank este una dintre ultimele bănci care şi-au făcut intrarea pe piaţa românească şi încearcă să atragă clienţi prin dobânzi mai mari la depozite. 

Pentru depozitele cu scadenţa la nouă luni, bonificaţiile sunt mai mici de 3% pe an. Astfel, Marfin Bank oferă o dobândă de 2,9% pe an, Banca Comercială Feroviara – 2,85%, iar Banca Transilvania – 2,7%, potrivit Conso.ro.  

BCR şi BRD, cele mai mari bănci din România în funcţie de valoarea activelor, oferă dobânzi de 1,5%, respective 1,4% pe an pentru depozitele la trei luni şi de 1,75%, respective 1,9% pe an pentru cele cu scadenţa la şase luni. 

Isărescu: Unele bănci au redus prea mult dobânzile

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, declara în urmă cu două săptămâni că unele bănci au redus prea mult dobânzile la depozite, în condiţiile unui exces de lichiditate, în timp ce altele şi-au păstrat nivelul în jur de 2% pe an. „La depozite, unele bănci au coborât ceva mai mult decât trebuie, dar au şi ele exces de lichiditate, ar trebui să fie prudente. Nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată, pe măsură ce creşte creditul în lei, ea va fi absorbită“, a declarat Isărescu.

El a arătat că alte bănci au fost mai prudente şi au păstrat dobânzile la plasamentele atrase la circa 2%, apreciind faptul că acestea au o viziune pe termen mai lung. „Băncile ar trebui să aibă o viziune, însă ele îşi fac calculul ca unităţi independente, în acest interval mai îngust îşi vor face socotelile“, a mai spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite