Curs valutar franc elveţian. Cum s-a transformat o valută exotică într-o monedă toxică pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curs valutar franc elvetian. Cotaţiile francului pe pieţele externe au explodat
Curs valutar franc elvetian. Cotaţiile francului pe pieţele externe au explodat

Curs valutar franc elveţian. În anii 2006-2008, când creditarea pentru case atingea recorduri istorice, ofertele băncilor s-au diversificat, lansând pe piaţă două valute exotice: francul elveţian şi yenul japonez. Francul era atractiv pentru că avea şi dobânzi, şi cotaţii mici. În foarte scurt timp, însă, aceste avantaje au dispărut, prinzându-i pe cei împrumutaţi într-o teribilă capcană.

Curs valutar franc elveţian. De la extaz la agonie

Dobânzile la creditele acordate în această valută – credite pe 25-30 de ani, majoritatea imobiliare – au fost mici, într-adevăr, dar numai pentru primele 12 luni.

La fel, cotaţiile joase (între 1,8 şi 2,5 lei, într-o perioadă în care euro trecea de 3,5 lei) s-au menţinut doar pentru 1-2 ani.

Aşa se face că pentru majoritatea clienţilor împrumutaţi în această valută exotică a existat o perioadă benefică, dar scurtă, urmată de ani lungi de disperare care, iată, astăzi atinge cote paroxistice.

Mai întâi, în 2009-2010, au fost două lovituri aproape simultane: expira perioada de dobânzi preferenţiale şi mulţi bancheri n-au ezitat să le mărească indecent de mult, iar cotaţiile valutei îşi începeau ascensiunea.

În primăvara lui 2010, cotaţia oficială a depăşit pragul de 3 lei, pentru ca la sfârşitul acelui an să ajungă la 3,4-3,5 lei, majorare care, însoţită de creşterea dobânzii, i-a adus pe mulţi la limita capacităţii de rambursare a ratelor în franci elveţieni.

Curs valutar franc elveţian. Gata cu „amnistia“

O rază de speranţă a apărut în 2011, când banca centrală elveţiană a decis să plafoneze raportul francului elveţian faţă de euro, decizie care în România a stabilizat cursul la 3,6-3,7 lei/franc.

Iată că, astăzi, banca elveţiană a renunţat la acea măsură şi cursul a ajuns aproape la egalitate cu euro, cotaţia oficială ajungând în scurt timp de la 3,7 la 4,3 lei/franc.

Iar băncile comerciale au umflat cursul şi mai mult, unele trecând bariera de 5 lei/franc şi aducându-i din nou la disperare pe cei (150.000 la număr, potrivit avocatului Gheorghe Piperea) care au credite în această valută.

Soluţii pentru clienţii cu rate în franci elveţieni

Printre măsurile propuse, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare aminteşte:    

  

1. Obligarea instituţiilor de credit de a propune consumatorilor posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în monedă naţională, în cazul în care există o diferenţă de cel puţin 20% între cursul actual şi cel de la momentul acordării creditului. Cursul de conversie nu va putea depăşi cursul de la momentul acordării creditului cu mai mult de 20%. 

2. Interzicerea solicitării şi aplicării oricăror alte comisioane,  costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor.

 3.  Interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare  

 în nouă monedă de creditare. 

  

infografie franc elveţian
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite