Ce mai rămâne din programul de guvernare: mai nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD îngroapă, rând  pe rând, măsurile din programul de guvernare. Taxa de solidaritate este cea mai nouă dintre iniţiativele la care Guvernul a decis să renunţe, dar aceasta este numai una dintre cele care nu au mai ajuns să fie aplicate de la începutul guvernării şi până în prezent. „Adevărul” vă prezintă care sunt principalele intenţii ale PSD care au produs vâlvă şi cărora tot PSD le-a pus cruce.

Anunţate cu fast, ca o adevărată revoluţie fiscală, mai multe măsuri din planul de guvernare al PSD au produs mai degrabă teroare în mediul de afaceri şi printre cetăţeni. Ultima dintre acestea a fost taxa de solidaritate pe care Guvernul a decis marţi să o abandoneze, premierul Mihai Tudose precizând că o putem trece la „discutate şi uitate”.

„Era prea mare deranjul”, a explicat premierul. Într-adevăr, mare a fost deranjul produs de anunţul introducerii acestei măsuri, care urma să se comporte ca o taxă aplicată celor cu venituri mari, iar opinia publică s-a sesizat şi după ce Tudose a precizat că taxa va fi aplicată celor cărora statul le-a oferit „prilejul să câştige atâţia bani”. Anterior, el spunea că simulările „nu au ieşit prea fericite”.

Contribuţiile rămân la angajator

Tot marţi, premierul Tudose a precizat că nu va mai fi aplicată nici măsura comasării contribuţiilor sociale şi mutarea lor la angajat. „Eu nu ştiu de unde tot scoateţi lucrul acesta. Spuneţi-mi şi mie cine v-a spus dumneavoastră?....Nu, ele vor rămâne pe modelul actual, toate taxele de genul acesta - CAS, CASS - vor fi plătite de angajator”, a spus Tudose.

Nu vom avea nicio măsură care să apese pe bugetul populaţiei. Deocamdată, nu avem alte măsuri în ceea ce priveşte taxe şi impozite pentru populaţie Mihai Tudose

Săptămâna trecută, însuşi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat stabilirea cotei de contribuţie la asigurările sociale de sănătate la 10%, iar a celei la asigurările sociale la 25%, urmând ca ele să fie plătite exclusiv de angajat.

Astăzi, pentru un salariu sunt reţinute de stat contribuţia de la angajat şi de la angajator, dar, potrivit programului de guvernare, urmează ca, de anul viitor, contribuţiile sociale achitate de angajator pentru salariat să fie aplicate acestuia din urmă, cu o majorare echivalentă a salariului brut, astfel încât salariul net să rămână neschimbat, iar angajatorul să nu înregistreze nici el un cost suplimentar.

„Adevărul” a avertizat că o cumulare a acestor contribuţii la angajat va însemna o creştere din pix a salariului minim brut pe economie şi o majorare a impozitării angajatului, urmând ca acesta să rămână cu mai puţini bani în mână.

Alte măsuri îngropate

Însă aceastea nu au fost singurele măsuri cărora PSD a trebuit să le pună cruce.

Impozitul pe cifra de afaceri, care urma să fie introdus în locul impozitării pe profit aplicate în prezent, a fost o altă măsură pe care Tudose a „aruncat-o din avion”. Aproape la propriu putem spune acest lucru, deoarece premierul a precizat că a luat decizia de a renunţa la măsură în avion, în drum spre Bruxelles. Pasul înapoi a venit după ce mediul de afaceri a avertizat că schimbarea va avea efecte nefaste asupra business-urilor, iar până şi preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că măsura ar afecta firmele care acţionează corect.

Un alt mare eşec al guvernării a fost amânarea aplicării legii salarizării de la 1 iulie, care a fost decalată pentru 1 ianuarie 2018.

Mai mult, Liviu Dragnea a infirmat că va creşte salariul minim pe economie la 2.000 de lei, din 2018. El a precizat că este probabil o greşeală această cifră care „s-a tot rostogolit în spaţiul public”, deşi măsura este scrisă clar în programul de guvernare intens lăudat de PSD, fiind una dintre principalele modificări aduse vechiului program.

De asemenea, Guvernul a anunţat că va amâna introducerea impozitului pe gospodărie, o măsură din vechiul program de guvernare, precizând că nu renunţă la această intenţie, însă aceasta se va face doar atunci când statul va avea infrastructura necesară, iar populaţia va fi pregătită să accepte această nouă modalitate de impozitare. În noul program de guvernare este menţionată o măsură ce pare a fi înlocuitoare, şi anume impozitul pe venitul global.

Anterior, PSD a renunţat şi la ideea introducerii TVA zero la vânzarea de locuinţe, însă în noul program de guvernare a propus o idee similară: TVA de 5% pentru locuinţele care au o suprafaţă utilă de maxim 120 mp.

Reamintim că Guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost demis tocmai pentru că nu a pus în aplicare măsurile din programul de guvernare. Istoria pare, însă, că se repetă şi în cazul noului Guvern.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite