Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări. Clienţii au mai multe opţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări: poliţele pot fi denunţate, iar în cazul solicitării de despăgubiri acestea trebuie înaintate către companie până la pronunţarea falimentului sau către Fondul de Garantare a Asiguraţilor după deschiderea acestei proceduri         FOTO Mediafax
Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări: poliţele pot fi denunţate, iar în cazul solicitării de despăgubiri acestea trebuie înaintate către companie până la pronunţarea falimentului sau către Fondul de Garantare a Asiguraţilor după deschiderea acestei proceduri         FOTO Mediafax

Odată cu anunţul privind intrarea companiei în faliment, foarte mulţi clienţi se întreabă ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări. „Adevărul“ vă prezintă care sunt cele opţiunile disponibile.

În primul rând trebuie precizat că, deşi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că societatea intră în faliment, procedura judiciară nu a fost deschisă efectiv. 

Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări. Daune plătite de companie

Acest lucru se va întâmpla în 10-20 de zile, după ce va fi înaintată o cerere în acest sens în instanţă. Omul de afaceri Dan Adamescu, care deţine Astra Asigurări, a anunţat deja că va lupta în instanţă pentru salvarea societăţii, astfel că este posibil ca procedurile judiciare să dureze, iar falimentul să nu fie constatat imediat.

Astfel, cei care au poliţe de răspundere civilă auto (RCA) la Astra Asigurări sunt legaţi tot de companie şi trebuie să se adreseze tot companiei în cazul în care solicită despăgubiri. Dacă solicitarea privind plata se face până la declanşarea lichidării, atunci tot Astra trebuie să achite sumele în cauză.

Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări. Când intră în joc Fondul de Garantare a Asiguraţilor

După decizia instanţei, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va prelua de la Astra dosarele de despăgubire primite de societate, pe care urmează să le soluţioneze, iar ulterior să plătească sumele necesare.

„Până la momentul când vom avea decizia judecătorească a falimentului, Astra preia în continuare şi gestionează dosarele de daune pe care le primeşte, achitând despăgubirile. Până când FGA va prelua dosarele de daune, clienţii se vor adresa către Astra, deci dosarele se înregistrează“, a declarat ieri Carmen Radu, preşedintele Fondului de Garantare a Asiguraţilor, numit în funcţie săptămâna trecută de către Consiliul ASF.

Ea a arătat că Fondul va prelua activitatea Astra la o lună după decizia instanţei. Din acel moment, clienţii trebuie să depună dosarele de daună la Fond, care va achita despăgubirile. Deci dacă veţi solicita daune după intrarea Astrei Asigurări în faliment, atunci trebuie să adresaţi cererea către Fondul de Garantare.

Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra. Proceduri şi cereri

Potrivit propriului site, plăţile către asiguraţi, beneficiarii asigurărilor sau terţe persoane păgubite se vor efectua „de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de deschidere a procedurii de insolvenţă“. Pentru acest lucru, trebuie depusă o cerere de plată, însoţită de declaraţia persoanei păgubite. Există un model separat pentru firme şi unul separat pentru persoane fizice. La cerere se mai anexează şi documentele care dovedesc creanţa în cauză şi o copie după cartea de identitate.

Există mai mulţi paşi până la plata efectivă: 1 - înregistrarea cererii de plată însoţită de decumentele justificative; 2 -  întocmirea dosarului de daună şi verificarea cererii şi a tuturor documentelor şi înscrisurilor justificative cu privire la creanţa solicitată; 3 - propunerea de plată şi avizarea dosarului de daună de către toate departamentele din cadrul Fondului de Garantare (daune, juridic, economic);

4 -  aprobarea dosarului de daună de către Comisia specială constituită în acest sens conform Legii 503/2004; 5 - plata dosarului de daună către persoana respectivă.

Atenţie, Fondul poate respinge total sau parţial plata, după cum arată raportul pe 2014 al acestuia, astfel că este esenţial să realizaţi dosarul de daune "ca la carte" pentru că o simplă cerere nu este de ajuns.

Dacă plata de daune către creditorul de asigurări va fi avizată, aceasta se va derula prin poştă la domiciliul creditorului sau în contul de card în cazul persoanelor fizice, în contul creditorului persoană fizică sau juridică, precum şi prin unităţile CEC Bank.

Ce se întâmplă cu cei care au RCA la Astra Asigurări. Denunţarea poliţei

Există, însă, şi o altă posibilitate pentru clienţii Astra care au RCA la această companie. Astfel, clienţii pot denunţa poliţele şi îşi vor primi înapoi o parte din bani, proporţional cu perioada rămasă.

Spre exemplu, dacă aţi încheiat o asigurare RCA în ianuarie şi denunţaţi poliţa în următoarele zile, atunci veţi primi înapoi de la companie o treime din suma achitată, corespondentă lunilor septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie. Pentru restul perioadei se presupune că aţi fost asigurat, chiar dacă nu aţi avut nevoie de despăgubiri.

Atenţie! Dacă denunţaţi poliţa RCA, acest lucru înseamnă că trebuie să cumpăraţi o altă asigurare de acest gen, astfel că trebuie să vă adresaţi celorlalte companii din domeniu pentru procurarea uneia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite