Reţeta dulce: una dintre cele mai vechi cofetării din Ardeal, extinsă după modelul Subway
0O reţetă simplificată a unei extinderi ar putea suna cam aşa: se ia un ardelean ambiţios, o experienţă de dezvoltare în multinaţională şi un business de familie dulce, se amestecă bine şi rezultă (deocamdată) cinci cofetării în Dej şi Cluj-Napoca şi afaceri anuale de peste un milion de euro.
„Cât trăim, învăţăm“, spune o veche zicală, însă cel mai important este să şi aplicăm lucrurile învăţate. Aşa şi-a propus şi clujeanul Andrei Trifan (33 de ani, foto), cel mai mare francizat al Subway din afara Bucureştiului (cu patru unităţi), care promite să aplice regulile de extindere învăţate în cadrul lanţului american pentru a duce businessul familiei sale, cofetăriile „Lemnul Verde“, în toată ţara. „Brandul «Lemnul Verde» există încă din 1862, în perioada aceea era acolo un restaurant, cu o terasă şi doi castani“, povesteşte Andrei, unul dintre membrii familiei Trifan, care s-a luptat să extindă acest brand, profund înrădăcinat în Dej, mai departe, către Cluj-Napoca. În centrul oraşului Dej, „Lemnul Verde“ înseamnă acum un restaurant la mansardă, un bar la subsol, o cofetărie şi un mic laborator. Din acest an, însă, familia Trifan se pregăteşte să treacă la un alt nivel.
De fapt, restaurantul, care apare în fotografii de epocă ale oraşului Dej de acum mai bine de o sută de ani, a aparţinut unei familii de evrei. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, proprietarii au fost nevoiţi să plece, iar după 1945, timp de un an, a fost transformat în sediu de partid. Ulterior a devenit cofetărie şi de atunci şi până în prezent nu şi-a mai schimbat destinaţia, povesteşte Andrei Trifan.