PROIECT PSD vrea să naţionalizeze companiile care au fost privatizate fraudulos. Fără privatizări în următorii 5 ani

PROIECT PSD vrea să naţionalizeze companiile care au fost
privatizate fraudulos. Fără privatizări în următorii 5 ani

Nicio privatizare nu va mai avea loc în următorii 5 ani, iar acţiunile şi activele de la companiile care au fost dovedite în instanţă a fi privatizate fraudulos vor fi naţionalizate înapoi, pentru ca statul să îşi recupereze prejudiciul, arată un proiect depus de parlamentarii PSD, potrivit profit.ro. Acesta este iniţiat de senatorul Şerban Nicolae, care a mai depus o dată această iniţiativă, dar nu s-a ajuns la dezbaterea sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

De asemenea, potrivit proiectului, titlurile de despăgubire la Fondul Proprietatea dobândite fraudulos vor reveni statului. Mai mult, regiile autonome vor fi transformate în societăţi comerciale administrate dualist, iar statul va crea un portofoliu de creanţe ale companiilor la bugetul de stat, care să poată fi tranzacţionat, arată profit.ro.

Iniţiatorii motivează că stoparea privatizărilor pentru cinci ani va permite statului „să-şi reevalueze portofoliul de participatii, să efectueze investiţii şi sã-şi eticientizeze prezenţa în acţionariatul operatorilor economici care funcţionează în sectoarele de interes economic strategic”.

„Informaţiile publice arată că, la acest moment, procesul de privatizare a participaţiilor statului nu mai este o necesitate economică, iar resursele statului nu au nevoie de o asemenea sursă bugetară”, susţin autorii legii, care prevăd însă că în cazul participaţiilor statului cu o valoare de până la 2 milioane de lei, dispoziţiile privind suspendarea procesului de privatizare nu se aplică. 

Mai mult, proiectul prevede măsuri pentru recuperarea prejudiciilor aduse statului de la persoanele care au săvârşit infracţiuni în procesul de privatizare sau în procedura de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv.  Astfel, parlamentarii PSD prevăd că ”repararea prejudiciilor aduse intereselor statului în economie ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni se realizează prin restabilirea situatiei juridice anterioare săvârşirii infracţiunii” şi ”procurorul sau instanţa de judecată ia măsurile legale de restabilire a situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii când prejudicierea intereselor statului a rezultat în mod vădit din comiterea infracţiunii, iar restabilirea este posibilă”, arată profit.ro.

Un caz celebru de privatizare frauduloasă este cel al Institutului de Chimie Alimentară, în cazul căruia Dan Voiculescu, actual om de afaceri, om politic şi fost colaborator al Securităţii, este acuzat de privatizarea frauduloasă a institutului, alături de alţi 12 inculpaţi.

 

citeste totul despre: