Piaţa asigurărilor RCA a crescut cu 33% în prima jumătate a acestui an, la peste 2 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) a crescut în prima jumătate a acestui an cu 33% faţă de perioada smiliară din 2015, până la 2,09 miliarde lei, însă valoarea medie a poliţelor a crescut cu peste 6% în trimestrul al doilea, ajungând la un nivel-record pentru România, arată datele publicate marţi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care pune scumpirea poliţelor pe seama creşterii valorii daunelor.

Datele ASF arată că primele brute subscrise pe segmentul RCA, care înseamnă peste jumătate din piaţa asigurărilor din România, au fost de 1,007 miliarde lei în trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu 1,078 miliarde lei în primul trimestru.

"Primele brute subscrise pe piaţa RCA au însumat peste două miliarde de lei în primul semestru al acestui an, înregistrând un avans de 33% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în condiţiile în care numărul contractelor (unităţi anuale) s-a ridicat la 2.714.303, fiind în creştere cu 5,6%", a precizat ASF.

Piaţa a crescut mai ales ca urmare a scumpirii poliţelor RCA în trimestrul al doilea din acest an, cu 6,2%, sau 46 lei, faţă de trimestrul precedent, până la 793 lei/poliţă.

Comparativ cu trimestrul al doilea din 2015, când valoarea medie a fost de 629 lei, preţul mediu al unei poliţe RCA a crescut cu 26% în perioada aprilie-iunie 2016, arată calculele News.ro pe baza tabelelor publicate de ASF.

ASF motivează creşterea preţului poliţelor prin majorarea daunelor.

Astfel, valoarea medie a daunei pentru pagube materiale, în cazul accidentelor acoperite de poliţele RCA, a fost în trimestrul al doilea din acest an de 7.898 lei, în creştere cu 15% faţă de trimestrul anterior - când dauna medie a fost de 6.874 lei - şi cu 11% peste nivelul atins în al doilea trimestru din 2015, de 7.097 lei.

În ceea ce priveşte daunele pentru vătămări corporale, valoarea medie a ajuns în trimestrul al doilea din acest an la 73.554 lei, în creştere cu 88% faţă de trimestrul anterior.

Totuşi, valoarea medie a acestui tip de daune a fost, în perioada aprilie-iunie 2016, sub nivelul înregistrat în trimestrul al doilea al anului trecut, de 74.071 lei, sau de vârful atins în ultimul trimestru din 2015, de 86.124 lei.

"Societăţile de asigurare de pe piaţa RCA au plătit în prima jumătate a acestui an 140.646 dosare de daună, valoarea despăgubirilor brute achitate ridicându-se la peste un miliard de lei", a menţionat ASF. 

Cifrele sunt publicate în contextul nemulţumirilor transportatorilor rutieri din România, care susţin că poliţele RCA pentru camioane s-au scumpit şi de câteva ori în ultimul an şi cer intervenţia Guvernului pentru stoparea creşterii tarifelor.

În plus, transportatorii au ameninţat cu proteste la nivel naţional, la jumătatea lunii septembrie, generate de scumpirea asigurărilor auto.

Piaţa RCA este în prezent zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piaţă. Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.

În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunţată recent de către ASF, pe piaţa RCA rămân doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite