Jean Valvis, vicepreşedinte al AOAR: România are avantaje competitive în IT, agricultură, energie. Trebuie să ne întrebăm unde vrem să fim peste 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorul Jean Valvis a preluat recent şi funcţia de vicepreledinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri
Antreprenorul Jean Valvis a preluat recent şi funcţia de vicepreledinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri

România trebuie să realizeze planuri pe termen mediu şi lung, care să fie pe termen lung, de 10-15 ani şi care să fie adoptate prin consens, care să nu se schimbe la 2-4 ani, la fiecare alegeri, a declarat, la Adevarul Live, Jean Valvis, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El a spus că România are avantaje în IT, agricultură şi energie.

 

Industria alimentară se revoltă pe bună dreptate 

Industria alimentară se revoltă pe bună dreptate în privinţa problemelor cu deşeurile pentru că industria a plătit cât stipula legea, nu avea niciun control acolo şi s-a dovedit că erau nişte băieţi inteligenţi, care nu există numai în energie, ci şi în gunoi, şi care au plecat cu banii. Acum doi lei la kilogram practic ai omorât industria, producătorii de gemuri etc.

Despre Codul Fiscal: alegeţi unul şi băteţi-l în cuie

Economia este un război, trebuie să fii pregătit în prealabil. Nu trebuie să schimbi regulile la fiecare 6 luni sau un an. Am obosit psihologic să se tot schimbe, dacă nu iubeam România plecam de mult. Politicienii trebuie să anunţe un model şi să-l implementeze şi să nu mai schimbe regulile jocului în timpul jocului. La noi vine câte un Einstein al economiei şi ne arată cum e cu relativitatea economică. Trebuie să existe un dialog, dar nu numai cu reprezentanţii protestelor spontane sau ai străiinlor care nu doresc binele general.

Statul trebuie să sprijine acum mai mult IMM-urile decât multinaţionalele

România a ajuns deja la o oarecare convergenţă cu multinaţionalele, dar acum următorul val de progres trebuie să vină din zona de întreprinderi mici şi mijlocii. Trebuie acces mai bun la credite, trebuie un singur birou pentru avize şi autorizaţii, să nu mai alergi prin 40 de instituţii. Trebuie sprijinite şi când exportă. De exemplu, se pot promova legume şi fructe bio. La podgorii, noi avem foarte multe podgorii în România, dar nu avem o strategie de promovare a vinului. Omul, fie că achiziţionează vinul în New York sau Australia, îl cumpără nu pentru etichetă. Nu eşti tare ca Sâmbureşti sau Jidvei, când cumpără cineva Bordeaux îl asociază cu Franţa şi cu calitatea. Franţa, de exemplu, are buget de un milion de euro pe lună pentru promovarea vinului numai în China. 

România are ape minerale-diamant

România are ape minerale-diamant, mai bune decât Italia. Eu sunt un antreprenor, vreau să devin multinaţională. Vindem acum în Londra sau în supermarketuri din Australia. Viziunea mea este să avem un produs românesc cu valoare adăugată mai mare decât toate celelalte de pe piaţă.

"Mă simt bucovinean de adopţie"

Din investiţii de 90 de miliarde de euro, circa 50 de miliarde sunt ale străinilor. Eu mă consider bucovinean de adopţie.

Strategii pe termen lung

Trebuie planuri strategice, să rezolvăm problemele structurale şi să păstrăm avantajele României şi să gândim pe o perspectivă pe termen mediu sau lung. Avem un avantaj competitiv în IT, în agricultură, în energie şi trebuie să ne întrebăm ce vrem să facem pentru 10 ani, peste 15 ani. Trebuie să vedem ce facem cu irigaţiile, cu biogazul, cu mediul. Ne aşteaptă un infringement foarte usturător în 2020 dacă nu colectăm deşeurile.


Omul de afaceri Jean Valvis, care a preluat recent funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), va vorbi marţi la Adevărul Live, începând cu ora 13.00, despre cât de puternică a devenit vocea antreprenorului local în economia ţării şi despre sprijinul de care acesta are nevoie din partea statului.

Jean Valvis, proprietarul grupului Valvis, care are în portofoliu mai multe companii, în domeniul apelor minerale (Aqua Carpatica), în domeniul agriculturii şi al energiei regenerabile, va arăta cum s-a schimbat antreprenoriatul local în ultimii ani, cum s-a adaptat el în anii de criză economică şi care sunt perspectivele. 

Noul preşedinte al AOAR va prezenta, la Adevărul Live, şi care sunt obiectivele sale pentru noul mandat. 

Antreprenorul de origine greacă Jean Valvis este din 2006 membru al Consiliului Investitorilor Străini, ocupând în prezent poziţia de vicepreşedinte.

  

Jean Valvis a declarat recent pentru „Adevărul“ că avansul economic al României nu mai depinde în prezent numai de strategiile şi investiţiile marilor corporaţii străine, ci şi de iniţiativa privată locală, astfel că spiritul antreprenorial trebuie sprijinit cu prioritate în acest context. 

Antreprenorul de origine greacă este de părere că îmbunătăţirea climatului economic nu se limitează la concepte precum crearea unei pieţe libere sau la principii de bază democratice şi nici la a aduce un mare investitor pe piaţa locală. „Azi, se impune nevoia de a fi creată valoarea adaugată în interiorul ţării, iniţiativele private să fie întărite la nivel local, iar întreprinderile mici şi mijlocii locale să fie dezvoltate şi ele la o dimensiune competitivă. Toate aceste elemente devin o prioritate structurală şi chiar sistemică a economiei din România.  Fiind antreprenor şi creator de branduri locale, cred că spiritul antreprenorial trebuie sprijinit prioritar acum“, a explicat Jean Valvis. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite