Hidroelectrica a fost decapitată, sindicatele ameninţă cu procese şi cu proteste de stradă
0
Toţi cei 79 de directori ai producătorului de electricitate şi-au pierdut funcţiile, rămânând doar 57 de interimari. Dacă nu acceptă aceste schimbări, pe care le contestă, sindicatele îşi vor asuma falimentul societăţii.
Administratorul juridic al Hidroelectrica, Euro Insol, continuă în marş forţat restructurările la cel mai mare producător de energie. Ieri au intrat în vigoare mai multe reglementări interne, dintre care cele mai importante prevăd revocarea din funcţiile de conducere a celor 79 de directori şi renunţarea la contractele preferenţiale cu societăţile Hidroserv. Cele opt companii de servicii hidrotehnice vor fuziona într-una singură, vor da afară în total 500 de angajaţi şi vor trebui să câştige licitaţiile Hidroelectrica, dacă vor dori să mai asigure mentenanţa pe care, până acum, o primeau cu atribuire directă.
Cum era de aşteptat, sindicatele reunite în Hidrosind au reacţionat vehement faţă de aceste măsuri, ameninţă cu ieşirea în stradă şi cu procese, dar şi aici administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, are răspunsul pregătit. „Sindicatul a formulat un recurs în anulare a hotărârii AGA prin care se restructurează Hidroserv-urile; în cazul în care vor câştiga în instanţă, sindicatele vor trebui să-şi asume în totalitate falimentul acestora, pentru că Hidroserv-urile nu vor mai avea din ce să trăiască dacă nu se restructurează“.
Cum se va schimba Hidroelectrica
Iată, pe scurt, principalele măsuri luate de Euro Insol în calitate de administrator judiciar la Hidroelectrica:
** Revocarea din funcţie a tuturor directorilor. În vechea gardă erau 79 de directori care au fost revocaţi. 22 de posturi au fost desfiinţate şi mai rămân 57 de posturi care acum sunt ocupate prin delegare pe 90 de zile, după care vor fi scoase la concurs. Chiar şi postul de director general a fost vacantat şi va fi scos la concurs, iar cel care l-a ocupat până în prezent – Gheorghe Ştefan – a preluat funcţia interimară de director general adjunct. Cine se va ocupa de recrutarea noilor directori? „Euro Insol“, a fost răspunsul lui Remus Borza, care este şi administratorul acestei case de avocatură desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica.
** Disponibilizarea a 154 de angajaţi. Din cei 5.239 de salariaţi, Hidro va mai avea doar 4.900 de posturi în 2013, pentru că 154 de oameni pleacă, iar restul de posturi erau vacante şi au fost blocate. Niciunul din cei 154 de disponibilizaţi nu va primi salarii compensatorii, pentru că „sindicatele nu au semnat protocolul de disponibilizare“, a motivat Remus Borza.
** Anularea investiţiilor non-energetice. „Alocăm zero lei pentru investiţii de natură hidrologică, pe care nu noi ar trebui să le finanţăm. Regularizări de râuri, consolidări de maluri şi diguri etc. – toate acestea se făceau exclusiv pe banii Hidroelectrica. În 2013 nu vom mai da niciun ban în această direcţie, până când adevăraţii beneficiari nu vor înţelege că ei trebuie să finanţeze asemenea lucrări“, a precizat Remus Borza.
** Renunţarea la serviciile Hidroserv. Cele opt companii de mentenanţă, la care Hidroelectrica este unic acţionar, primeau cu atribuire directă lucrările necesare; de acum, Hidroelectrica va organiza licitaţii pentru atribuirea acelor lucrări, iar Hidroserv-urile ar trebui să le câştige dacă vor dori să-şi continue activitatea.
Liderii Hidrosind tună şi fulgeră
În replică, sindicaliştii de la Hidrosind au declarat că disponibilizările anunţate la Hidroelectrica se fac fără respectarea contractului colectiv de muncă, motiv pentru care se vor adresa instanţei, iar săptămâna viitoare vor începe să protesteze în stradă. Secretarul general al Hidrosind, Nicolae Aurariu, a declarat: „Urmează acţiuni în instanţă pentru concedieri, dar şi pentru salarii compensatorii şi cel mai probabil săptămâna viitoare ieşim în stradă“.
Cum va arăta Hidro în 2013
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, estimează că producătorul de electricitate va trece pe profit în acest an, cu un câştig de 430 de milioane de lei, după pierderi de 170 de milioane de lei anul trecut. Producţia de energie estimată pentru acest an este de 13 TWh, faţă de 11,8 TWh anul trecut, în timp ce veniturile Hidroelectrica sunt estimate să ajungă la 2,7 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei în 2012. În acest an compania de stat va livra pe piaţa reglementată 3,9 TWh de energie, faţă de 5,5 TWh anul trecut, iar Hidroelectrica va înregistra venituri suplimentare de 434 de milioane de lei ca urmare a aprobării de către ANRE a creşterii preţului de livrare, de la 71 la 125 de lei. În fine, la mijlocul anului, mai exact la 26 iunie, „Hidroelectrica va fi pregătită să iasă din insolvenţă“, a afirmat administratorul judiciar al companiei.
Dacă vor câştiga în instanţă, sindicatele vor trebui să-şi asume în totalitate falimentul Hidroserv-urilor. Remus Borza administratorul judiciar al Hidroelectrica