Fosta uzină UPSOM, cel mai mare producător de sodă calcinată din ţară, a fost vândută către două firme locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul creditorilor din Gujarat Heavy Chemicals Ltd (GHCL) Upsom SA România, cel mai mare producător de sodă calcinată din România, aflat în faliment din noiambrie 2012, au decis să accepte cea mai mare ofertă, de 6 milioane de euro, plus TVA, făcută de firma locală Aloref SRL, în asociere cu Ascom International SRL, potrivit thehindubusinessline.com.

În urmă cu trei săptămâni, pretendenţii, firmele Aloref, controlată de soţii Florin şi Maria Popa, şi Ascom International, deţinută de Ştefan Boghiu, declarau că au ajuns la un acord cu creditorii combinatului privind partea financiară. Mai exact, 6 milioane de euro, plus TVA, adică 7,44 milioane de euro. Pentru ca tranzacţia să fie perfectată, mai trebuia trecut un hop. Administratorul judiciar al UPSOM, Casa de Insolvenţă Transilvania, trebuia să depună la Agenţia de Mediu Alba preoiectul cu sarcini de mediu.    

Ce se întâmplă cu UPSOM   

Cele două companii interesate de UPSOM vor să transforme platforma industrială în parc industrial. Florin Popa a declarat în urmă cu trei săptămâni, pentru „Adevărul“, că transformarea în parc industrial se face prin Hotărâre de Guvern şi că beneficiază de sprijinul primarului din Ocna Mureş, dar şi de al Consiliului Judeţean Alba.    

„Aici ar urma să fie parc industrial, avem deja unele angajamente pentru că beneficiem de infrastructură, avem calea ferată, energie, gaze, apă. Am avut deja discuţii cu firme care sunt interesate să-şi dezvolte afacerile aici. Este vorba de trei-patru firme“, a declarat acţionarul Aloref. 

El a adăugat că una dintre firmele interesate să-şi desfăşoare activitatea pe platforma de la Ocna Mureş este din Germania şi că aceasta ar urma să facă aici o secţie de prelucrare a sării.    

Totuşi, o bună parte din cel mai mare combinat de sodă calcinată din România va lua drumul vânzării la fier vechi. „Sunt utilaje care nu mai funcţionează de 20 de ani, care nu mai au nicio întrebuinţare. Acestea vor ajunge la fier vechi. O mare parte din uzină trebuie dată jos. O parte din secţii cu utilaje vor fi vândute ca utilaje, o parte la fier vechi, iar o parte va rămâne aici. Deşeul este ultima alternativă“, a spus Popa. 

El a dat exemplul secţiei Mecanică, care este funcţională şi care va fi păstrată, fiind deja o firmă interesată să producă aici.   

Cine sunt cumpărătorii   

Interesul Aloref SRL Alba Iulia pentru cumpărarea combinatului UPSOM Ocna Mureş este lesne de înţeles de vreme ce compania are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata a deşeurilor şi resturilor“. 

Aloref, deţinută de soţii Florin şi Maria Popa, are pe Şoseaua de Centură din Alba Iulia un depozit de colectare a deşeurilor feroase. Florin Popa nu ştie câţi bani va câştiga din vânzarea fierului vechi de pe platforma industrială UPSOM, însă, potrivit estimărilor „Adevărul“, suma va fi de ordinul milioanelor de euro.    

Compania, cu 34 de salariaţi, a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 18,2 milioane de euro şi un profit net de 475.000 de euro, în timp ce datoriile se ridicau la 1,7 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.    

Florin Popa a explicat, pentru „Adevărul“, că orice companie care administrează un parc industrial este obligată prin lege să aibă un singur obiect de activitate, astfel că urmează să fie înfiinţată o nouă firmă în acest sens.   

Partener de afaceri cu Voiculescu   

Cealaltă companie interesată de platforma industrială UPSOM este Ascom International SRL din Bucureşti, cu obiectul de activitate „intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie“.    

Firma este deţinută în totalitate de Ştefan Boghiu şi este administrată de Nicoleta Haydu. Capitalul Ascom International este de 322.000 de lei. Compania avea în 2011 doar 9 angajaţi şi înregistrase o cifră de afaceri de 6,13 milioane de euro, profit net de 976.000 de euro şi datorii  de 3,12 milioane de euro.    

Relaţia dintre Ştefan Boghiu şi UPSOM nu este una nouă. Până în 2005, Boghiu a făcut afaceri cu uzina de la Ocna Mureş prin Govcrest International, firmă în care este asociat cu Grupul Industrial Voiculescu şi Companie (Grivco), deţinut de familia Voiculescu. Ştefan Boghiu este acţionar în Gov-crest cu 47,45% din părţile sociale, dar şi director general al companiei, în timp ce grupul deţinut de familia Voiculescu deţine 51%.    

Până în 2005, Govcrest a cumpărat sodă calcinată de la GHCL UPSOM Ocna Mureş şi a vândut-o în ţară, dar şi la export. Govcrest Internaţional a fost înfiinţată în anul 1991 şi se ocupă cu comerţul intern şi internaţional de produse chimice şi echipamente utilizate în acest domeniu de activitate.    

În prezent, compania deţinută de Boghiu şi de familia Voiculescu cumpără sodă calcinată de la Uzinele Sodice Govora.    

Cronica unui faliment anunţat   

Fostul combinat GHCL UPSOM, cel mai mare producător de sodă calcinată din România, a intrat în faliment în noiembrie 2012. Societatea intrase în insolvenţă în noiembrie 2011. Platforma industrială a fost scoasă la licitaţie de patru ori, dar nu s-a găsit niciun cumpărător. Motivul a fost preţul solicitat – 14,7 milioane de euro la primele două licitaţii. La următoarele două, preţul a fost redus la 11 milioane de euro. Ulterior s-a trecut la negocierea direct.    

Principalul creditor este compania Romgaz. Restul datoriilor sunt la bănci (în principal, BCR), alte firme şi la bugetul de stat. UPSOM s-a închis în februarie 2010, după ce Romgaz a sistat furnizarea gazului. Combinatul este în proprietatea grupului indian GHCL, care deţine 95,67% din acţiuni prin Indian England N.V. Amsterdam NLD. Indienii au cumpărat fabrica în 2005 de la compania Bega Timişoara, deţinută de fraţii Cristescu.   

GHCL UPSOM, în cifre

Număr de angajaţi

2009: 854

2010: 375

2011: 67

Cifră de afaceri

2009: 112,4 mil. lei

2010: 11,29 mil. lei

2011: 1,9 mil. lei

Pierderi

2009: 41,1 mil. lei

2010: 54,5 mil. lei

2011: 23,4 mil. lei

Datorii

2009: 218,8 mil. lei 

2010: 244,5 mil. lei

2011: 257,7 mil. lei 

Active imobilizate

2009: 132,5 mil. lei

2010: 122,5 mil. lei

2011: 112,6 mil. lei 

Obiectul de activitate: Fabricarea altor produse chimice anorganice de bază.

Sursa: Ministerul Finanţelor

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite