EXCLUSIV Interviu Azamat Zhangulov, KMG International (II): „Am investit în România patru miliarde de dolari“
0Datoria istorică a Rompetrol (transformat în KMG International) este probabil cea mai faimoasă obligaţie de plată a unei companii private din perioada post-decembristăa României. După 15 ani de la privatizarea Petromidia, aceasta încă suscită interes.
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International, explică într-un interviu pentru Adevărul Financiar (a doua parte) modul în care povestea datoriei – folosită în repetate rânduri drept armă politică – încă apasă pe umerii companiei.
Această datorie a devenit un subiect fierbinte în 2010, după ce statul român a redevenit acţionar la Rompetrol Rafinare, prin conversia obligaţiunilor răscumpărate. De amintit că Rompetrol a rămas cu o datorie istorică de 570 de milioane de euro (convertibilă în acţiuni) în 2007, momentul vânzării de către Dinu Patriciu a pachetului majoritar al grupului petrolier către KazMunayGas, compania de petrol şi gaze a statului Kazahstan.
Din 2007, momentul venirii KazMunayGas în România, kazahii au investit, potrivit lui Azamat Zhangulov, patru miliarde de dolari, bani care reprezintă preţul achiziţiei propriu-zise, plata dobânzilor aferente obligaţiunilor, plata datoriilor companiei (altele decât cele istorice) şi capitalul necesar modernizării Petromidia (Rompetrol Rafinare).
Anul trecut, KMG International a înregistrat un profit operaţional (EBITDA) de 162 milioane de dolari şi un profit net de 4,6 milioane de dolari, iar Petromidia a rafinat 4,95 milioane de tone de materie primă – un nivel record.
Citiţi a doua parte a interviului cu Azamat Zhangulov, publicat ieri, 8 martie, de Adevărul Financiar: EXCLUSIV Interviu cu Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KMG International (I): ”Anunţul privatizării pachetului de 27% din Rompetrol Rafinare, în două săptămâni”
Adevărul Financiar: Ambasadorul american la Bucureşti a afirmat recent că investitorii americani sunt descurajaţi de infrastructura proastă din România şi lipsa unei strategii energetice. Cât de importante sunt cele două aspecte?
Azamat Zhangulov: Acesta este principalul scop al unui guvern – să aibă o strategie, să o urmărească şi să fie responsabil de implementarea sa, pentru că paşii mărunţi din operaţiunile de zi cu zi ale companiilor nu sunt aşa de importanţi. Companiile sunt preocupate în permanenţă de paşii strategici.
Odată ce ştii ce se va întâmpla într-un sector economic în următorii zece ani – orice investiţie reprezintă o afacere pe termen lung – şi cunoşti toate exigenţele legale şi procedurale, atunci eşti gata să treci la treabă.
Din păcate pentru noi, avem câteva planuri şi angajamente, dar care nu au fost niciodată puse în practică. Mai presus de acestea, avem diverse probleme legate de cercetările ANAF, ale procurorilor care vizează acţiuni care au avut loc în urmă cu 11-12 ani. Este dificil de înţeles de ce investighează acele acţiuni azi.