Cum au ajuns combinatele Mechel pe mâna unui SRL de apartament. „Adevărul“ a luat pulsul oraşelor metalurgice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din unităţile Mechel sunt complet derutaţi de tranzacţia cu SRL-ul rusesc
Angajaţii din unităţile Mechel sunt complet derutaţi de tranzacţia cu SRL-ul rusesc

Datoriile, pierderile şi pericolul unor executări silite i-au determinat pe proprietarii oţelăriilor din Târgovişte, Brăila, Buzău, Oţelu Roşu şi Câmpia Turzii să vândă aceste unităţi pentru câţiva euro unei firme cu trei salariaţi.

Patru combinate siderurgice dotate după ultimele standarde în domeniu, la care se adaugă două unităţi de servicii, întreţinere şi reparaţii cu acelaşi profil, au fost vândute la preţul unei cafetiere (230 de lei), fericitul câştigător al acestei superoferte fiind o firmă de apartament. Mai pe scurt, Mechel şi-a vândut unităţile siderurgice din România către Invest Nikarom SRL, controlată de familia cetăţenilor ruşi Svetlana şi Victor Chumakov. Cei doi sunt părinţii Olgăi Chumakova, şefa reprezentanţei Mechel la Bucureşti şi şefa Camerei de Comerţ Româno-Ruse. Contactaţi de Adevărul, colegii de la reprezentanţa Mechel din Bucureşti ne-au spus că Olga nu vrea să ofere detalii despre această situaţie.

În cifre, această tranzacţie este echivalentul unui scenariu în care un peştişor de acvariu înghite o balenă: Invest Nikarom SRL, cu un capital social de 100.000 de lei, trei angajaţi şi afaceri de 344.000 de euro pe an, preia controlul asupra gigantului Mechel România, care are un capital social consolidat de peste 530 de milioane de lei, 5.000 de angajaţi şi afaceri de 867 de milioane de euro anual. Totul, pentru uluitoarea sumă de 52 de euro. Care să fie explicaţia?

Insolvenţa salvatoare

Potrivit sindicaliştilor din federaţia Metarom, vânzarea Mechel ar fi puţin forţată de o executare silită care bătea la uşă. „Împotriva Mechel, sindicatul de la Târgovişte a deschis acum mai mulţi ani un proces prin care solicita plata unor drepturi salariale restante în valoare totală de 20 de milioane de euro. Între timp, litigiul a înaintat, partea sindicală a fost mereu în câştig şi acum s-a ajuns în faza executării silite. Pentru a ieşi din acest impas, Mechel s-a văzut nevoită să-şi ceară insolvenţa. Şi, dacă s-a găsit şi un cumpărător, cu atât mai bine – Mechel va scăpa şi de această datorie“, au explicat pentru „Adevărul“ reprezentanţii Metarom.

Ei sunt convinşi că suma aceasta, de 52 de euro, are o anumită semnificaţie din punct de vedere contabil, dar adevăratul motiv al vânzării este acela că ruşii vor să trimită ca export de fier vechi utilajele şi echipamentele din oţelării. „Această firmă, Nikarom, are specializarea dezmembrări, ceea ce spune multe despre intenţiile noilor proprietari. Ne vom îndrepta acţiunile sindicale nu împotriva ruşilor, pentru că ei au ştiut să se prevaleze de faptul că nu sunt obligaţi să poarte un dialog social, ci împotriva statului român, care a făcut posibil să se ajungă la această situaţie incredibilă“, ne-a declarat secretarul general al federaţiei sindicale Metarom, Nicolae Coman. El a precizat că va solicita Guvernului să întreprindă cât mai urgent ceva, pentru a salva activele din unităţile Mechel.


Datorii peste datorii

Tot cifrele oficiale, raportate Ministerului Finanţelor de către cele două părţi ale tranzacţiei (Mechel şi Nikarom) arată că ambele societăţi sunt înglodate în datorii. Dacă la Invest Nikarom s-au cumulat în 2011 restanţe de 94.000 de euro, unităţile Mechel au totalizat debite de peste 580 de milioane de euro. Precum tusea şi junghiul, ambii parteneri ai „tranzacţiei secolului“ au, pe lângă datorii, şi pierderi: 29.000 de euro în 2011 la Nikarom, respectiv 119,4 milioane de euro, în acelaşi an, la Mechel...
Desigur, „Adevărul“ a întreprins mai multe demersuri pentru a lua legătura cu reprezentanţii Nikarom, dar s-au lovit de opacitate inclusiv din partea instituţiilor statului. Mai exact, firma apare pe listele RA-APPS ca fiind chiriaş cu o suprafaţă de 74,5 mp, pentru care plăteşte o chirie (şi e la zi cu plata) de 520 de euro. Reprezentanţii RA-APPS au refuzat să ne comunice adresa exactă a imobilului în care se află chiriaşul său. SRL-ul Invest Nikarom mai apare şi cu un alt sediu social, aflat într-un imobil cu două etaje pe strada Teheran, din Bucureşti, dar acolo nu locuieşte nimeni. Vecinii ştiu doar că urmează să se mute la apartamentul 6 un cetăţean rus.

Ponta: statul nu are niciun control

Premierul Victor Ponta spune că va face tot ceea ce ţine de statul român, pentru a ajuta un nou investitor, însă e vorba de o investiţie privată. „Eu nu pot să intervin, după cum nu pot să intervin nici la dumneavoastră, dacă vreţi să vă vindeţi maşina, nu pot să vă spun cât să luaţi pe ea. Fiind vorba de o companie din Rusia, statul român nu are absolut niciun control“, a precizat Ponta.

tabel Mechel

BUZĂU: Veşti bune pentru Ductil Steel

Muncitorii de la Ductil Steel Buzău au primit cu satisfacţie vestea schimbării acţionariatului.  După ce la începutul anului 2012 au trecut printr-un val de disponibilizări, 80 de persoane fiind concediate atunci, cei rămaşi, aproximativ 800, s-au rugat tot anul să scape de patronatul rus de la Mechel. Numai că acum patronii sunt tot ruşi. Sindicaliştii s-au plâns mereu că firma buzoiană, singura rămasă pe producţie, ajunsese să acopere golurile financiare generate de celelalte fabrici din grup, mai puţin productive sau chiar inactive.
Acum, după încheierea tranzacţiei, starea de spirit în fabrica buzoiană este una pozitivă. „Când am aflat de tranzacţie, m-am bucurat. Angajaţii care sunt acasă aşteaptă cu nerăbdare să revină la lucru. Noi sperăm să sporim activitatea acum, după ce s-au schimbat acţionarii“, ne-a declarat Gheorghe Botica, preşedintele sindicatului Ductil.
Sindicaliştii buzoieni exclud în acest moment o eventuală solidarizare cu ceilalţi muncitori mai puţin norocoşi din grup. „Acum două săptămâni am avut o discuţie telefonică cu liderul de sindicat din Brăila (Laminorul Brăila - n.r.). Dumnealui mi-a spus că face toate demersurile să picheteze Prefectura de acolo. Aş vrea sa fiu solidar cu dumnealui, însă eu nu am motive, din moment ce societatea noastră funcţionează“, a mai spus liderul sindicaliştilor buzoieni. * Iulian Bunilă


OŢELU ROŞU: Al cui este combinatul?

La combinatul de la Oţelu Roşu, situaţia este incertă. În timp ce directorul combinatului susţine că tranzacţia încheiată marţi de familia Chumakov cu Mechel nu implică şi combinatul din Oţelu Roşu, reprezentanţii biroului de presă al grupului rus spun că şi această unitate, punct de lucru al combinatului Ductil Steel de la Buzău, a fost vândut.
„Am avut astăzi o întâlnire la primărie cu sindicatele şi conducerea combinatului, situaţia este aşa cum se ştie din luna noiembrie. Ca noutate, ceea ce s-a omis să se spună este că Mechel nu a vândut şi combinatul de la Oţelu Roşu, care rămâne pe mai departe în portofoliul Mechel“, a explicat primarul Luca Mălăiescu. Atmosfera în oraş este cea a unei zi obişnuite, oamenii spun că mereu au fost probleme, dar că un combinat cu un cuptor nou de topire nu va putea sfârşi la fier vechi. Cât priveşte patronii, atâta timp cât se plătesc salarii, oamenii nu au preferinţe. „La noi situaţia este similară din luna noiembrie, angajaţii sunt în şomaj tehnic, primesc doar 75%. Avem aproximativ 450 de angajaţi în situaţia aceasta, iar alţi 30 sunt la serviciu şi asigură întreţinerea agregatelor şi a utilajelor. Mechel a pregătit pentru 2013 un buget de conservare a combinatului, dar încă nu ştim câţi angajaţi se vor ocupa de conservare“, a spus Viorel Sabău, liderul sindicatului Mechel Oţelu Roşu.
Aproximativ 30 de persoane au fost disponibilizate în luna noiembrie de la Oţelu Roşu, iar alte 80 de persoane care erau angajate cu contract de muncă pe perioadă determinată şi-au încetat raporturile de muncă cu societatea. * Cristian Franţ


TÂRGOVIŞTE: Utilajele au luat drumul Rusiei

La Târgovişte, nimeni nu vede cu ochi buni vânzarea celui mai mare combinat de oţeluri speciale unei firme de apartament – autorităţi, angajaţi sau foşti angajaţi. Cu toţii se tem că cei peste 2.000 de angajaţi ai Mechel Târgovişte şi-ar putea pierde locul de muncă, mai ales pentru că noii proprietari nu au experianţă în metalurgie. „Mai sunt doar două secţii în combinat care mai lucrează. În rest, totul a fost închis. Cumnatul meu este paznic acolo. Tot ce a fost bun s-a dus. Forja, care a fost cea mai bună, cu cele mai bune utilaje, este acum goală“, ne-a spus Anişoara Predoiu, care a lucrat aproape 30 de ani ca macaragiu la combinat. Despre „dispariţia“ forjei vorbeşte şi Iordache Oancea, un fost angajat. „Ştiu că toate utilajele din forjă le-au demontat şi le-au dus acolo la ei. Era cea mai modernă forjă din Europa. Eu am lucrat la Reparaţii Siderurgice“, a spus bărbatul. Din 12 cuptoare care topeau oţelul în 2002, acum mai sunt doar două, dar funcţionează doar unul. Iar alte utilaje unicat în Europa care au luat drumul patriei mamă sau au ajuns la fier vechi.

Peste 2.000 de şomeri, un dezastru

Din luna decembrie a anului trecut, cei peste 2.000 de muncitori stau acasă în şomaj tehnic, primind doar 75-80% din salariu. „Pentru judeţ, ca să mai ai acum 2.500 de şomeri ar fi un dezastru. Este una dintre cele mai mari lovitui. Nu ştiu unde ar putea să fie absorbiţi aceşti şomeri. Este un lucru care pe mine, în momentul acesta, mă depăşeşte. Nu am nicio soluţie“, a declarat Victor Sanda, prefectul judeţului Dâmboviţa. La finele lunii ianuarie, rata şomajului în judeţul Dâmboviţa era de 7,85%.
Primarul Târgoviştei, Gabriel Banu, are speranţa că activitatea la combinat va fi repornită până la jumătatea lunii martie, dar admite că noii proprietari nu au experianţă în domeniu. „Avem speranţe că vom porni activitatea. Se doreşte ca până la 10 martie să repornim activitatea în societate, cu noii patroni. Este o firmă  ca capital social de 100.000 de lei, cu câţiva angajaţi şi care nu are experienţă în metalurgie“, a declarat Gabriel Banu.
Mechel Târgovişte a cerut marţi intrarea în insolvenţă, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Dâmboviţa, în aceeaşi zi în care ruşii de la Mechel au anunţat vânzarea combinatului. „Dorim să menţionăm că se are în vedere protejarea intereselor societăţii şi relansarea activităţii pe baze solide în temeiul unui plan de reorganizare, care avem convingerea că va conduce la viabilizarea societăţii“, se arată într-un comunicat al companiei. * Ionuţ Dima


CÂMPIA TURZII: Vânzarea, aflată de la televizor

La Mechel Câmpia Turzii nu se mai lucrează în producţie din decembrie 2012. Liderul sindical Ioan Pascu spune că a aflat de la televizor de vânzarea combinatelor Mechel din România. „Nu ştiu care le sunt intenţiile cumpărătorilor. Ar fi bine dacă ar investi în fabrică şi ar merge. Însă am o vagă bănuială că totul se va duce la fier vechi. Este o şmecherie de-a lor“, susţine Pascu. Liderul de sindicat a trimis o plângere la DNA Bucureşti, în care cere să se verifice modul în care a fost privatizat combinatul, dar nu a primit niciun răspuns. „Am făcut în urmă cu vreo 120 de zile o plângere la DNA Bucureşti în care s-a cerut să se verifice modul în care s-a făcut privatizarea la combinatele Mechel şi să se vadă dacă actele sunt în regulă. Nici până azi nu am primit un răspuns“, adaugă Pascu. Cât despre preţul cu care s-a făcut tranzacţia, Pascu s-a limitat să spună doar că este o bătaie de joc. * Florina Pop


BRĂILA: Angajaţii au ieşit în stradă

Vestea vânzării Laminorului, dar şi amânarea începerii producţiei şi dezmembrarea utilajelor i-au scos ieri în stradă pe angajaţii de la Brăila. Iar dacă situaţia va continua, ei sunt hotărâţi să picheteze sediul Guvernului şi al Ambasadei Rusiei. „De trei luni suntem în şomaj, ni se dă doar 75%din salariu, dar noi vrem să muncim. Nu mai vrem să se vândă societatea la fier vechi, vrem să se reia producţia“, ne-a spus Virgil Costea, muncitor la Laminorul Brăila.
Angajaţii conştientizează că, deşi sunt plătiţi, banii se vor termina pentru că nu provin din activitatea de producţie, ci din vânzarea activelor. „Se vând terenurile, se dezmembrează utilajele, este hoţie la drumul mare. Vom ajunge să murim de foame, nu mai merge nimic în Brăila“, ne-a spus Gheorghe Popa, muncitor la Laminorul. În prezent, Laminorul Brăila mai are 370 de angajaţi.
Sindicaliştii au cerut în trei rânduri intervenţia Guvernului în acest caz şi chiar au ameninţat că vor picheta sediul Guvernului şi al Ambasadei Rusiei. „Vom închiria autocare şi vom merge la Bucureşti. Nu se mai poate aşa. Este o pată ruşinoasă pe obrazul statului nostru“, a spus Constantin Iarca, liderul Sindicatului Metal 94. Iarca susţine că tranzacţia nu este decât o mânărie. „O mascaradă a patronilor ruşi. Vom acţiona în consecinţă, aşteptăm să vedem ce spune noul patron, dar eu nu consider că a avut loc o vânzare, ci mai degrabă o mânărie“, a adăugat el. * Nicoleta Butnaru

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite