Investitorii români cer scoaterea CET-urilor din lista beneficiarilor de gaz ieftin şi prelungirea perioadei de liberalizare pentru industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentralele Petrom şi Romgaz nu folosesc gaze de import, CET-urile din marile oraşe trebuie să cumpere 5%, iar industria trebuie să importe cea mai mare parte a gazelor folosite  FOTO Reuters
Termocentralele Petrom şi Romgaz nu folosesc gaze de import, CET-urile din marile oraşe trebuie să cumpere 5%, iar industria trebuie să importe cea mai mare parte a gazelor folosite  FOTO Reuters

Consiliul Investitorilor Români solicită eliminarea centralelor termice din piaţa reglementată, unde au parte de un procent mare de gaze naturale din producţia internă, pe piaţa liberă, potrivit unui comunicat al organizaţiei, semnat de directorul executiv Filip Cârlea.

Investitorii mai cer o serie de facilităţi, precum o perioadă mai mare pentru creşterea preţurilor la producţia internă de gaze, reducerea tarifelor de transport, instituirea unui mecanism prin care să se aplice discounturi pentru marii consumatori industriali întreruptibili, dar şi crearea unor facilităţi de tranzacţionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o săptămână, o lună, un trimestru, un an.

Aceasta a arătat că în acest moment, prin reglementările impuse de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), există patru tipuri de „coşuri“ de gaze. 

Astfel, există „un coş“ pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică (pentru cantitatea de gaze utilizată la producerea de energie termică destinată populaţiei), în care importul reprezintă 5%. De asemenea, „coşul“ pentru distribuitorii de gaze naturale este format tot din 5% import. Un al treilea tip de „coş“ îl reprezintă cel destinat producătorilor de energie electrică: conform HG 870/2012, sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor cantităţile de gaze din producţia internă utilizate de către producătorii de gaze naturale la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze. Astfel, pentru aceştia, „coşul” este format din 0% import. Companiile beneficiare sunt Petrom şi Romgaz, care deţin termocentrale proprii la Brazi, respectiv Iernut. 

„Cum România produce doar aproximativ 75% - 80% din necesarul de gaze naturale, s-a ajuns ca peste 96% din sarcina de import să fie asigurată de consumatorii industriali!“, potrivit comunicatului.

Vânzările producătorilor de gaze au scăzut din pricina consumului slab

Investitorii arată că, deşi producţia de gaze a Petrom a înregistrat o creştere de 1%, conform datelor prezentate de către companie aceasta s-a datorat integrării cu termocentrala pe gaze de la Brazi. În schimb, vânzările de gaze ale Petrom au scăzut cu 6%. Celălalt mare producător intern, Romgaz, a anunţat un profit net în scădere cu aproape 17% faţă de 2012.

Industria are mari probleme cu scumpirea gazelor

„Motivaţia acestei situaţii absolut inacceptabile este simplă: preţurile foarte mari, care au condus la restrângerea drastică a consumului intern, cu circa 8 – 10% conform unor estimări preliminare. Reamintim, prin aplicarea HG 22/01.22.2013, preţul gazelor naturale din producţia internă a crescut pentru consumatorii industriali de la 484 lei/1.000 mc în ianuarie 2013, la 763,2 lei/1.000 mc în ianuarie2014! Situaţia este cu atât mai delicată cu cât calendarul de liberalizare este abia la jumătate, anul acesta urmând să aibă loc noi majorări substanţiale ale preţului gazelor din producţia autohtonă“, potrivit comunicatului remis de CIR.

În urma acestei situaţii dificile înregistrate pe piaţa gazelor naturale, s-au redus capacităţi din industrie, s-a diminuat producţia principalelor ramuri afectate - industria siderurgică şi metalurgică, construcţii de maşini, sticlă şi ceramică, industria chimică. 

În SUA gazele sunt de trei ori mai ieftine

De altfel, şi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) arăta, în ultimul său raport, World Energy Outlook 2013, că preţurile mari la energie şi gaze naturale afectează competitivitatea Uniunii Europene. AIE arată şi că, în prezent, preţurile importurilor de gaze ale Europei sunt de trei ori mai mari decât în SUA. Astfel, în momentul de faţă, toată Europa este afectată de preţurile mari la gaze. Cu atât mai mult România – care îşi produce circaa 80% din consum, este într-o situaţie delicată comparativ cu marile economii europene.

Mai puteţi citi:

Eric Stab, şeful GDF Suez România: Sunt îngrijorat cum va arăta preţul gazelor în ziua de după liberalizare. Nu există piaţă, nici mecanisme de echilibrare

Piaţa gazelor din România nu este pregătită pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali în această vară, întrucât nu există o bursă a gazelor şi nici mecanisme de piaţă pentru formarea preţului, a declarat Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud.

ArcelorMittal: Preţul gazelor în România va fi mai mare decât cel din Uniunea Europeană după liberalizare

Preţul gazelor pe piaţa din România va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, însă preţul la care România importă gaze este mai mare decât cel de pe pieţele europene, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Precedent: Marea Britanie va analiza profiturile mari ale furnizorilor de gaze naturale. Autorităţile iau în calcul spargerea companiilor de utilităţi

Autorităţile britanice vor analiza marjele de profit ale firmelor care furnizează gaze naturale populaţiei şi ar putea diviza companiile de utilităţi despre care consideră că deţin poziţii de monopol pe piaţă, scrie Wall Street Journal.

Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Scrisoarea către FMI: Calendarul de liberalizare a gazelor pentru industrie a fost extins până în 2015

Liberalizarea preţurilor pentru gazele naturale utilizate în industrie se va face până la sfârşitul anului 2015, după ce anterior termenul era stabilit pentru finele anului viitor, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie agreate de către Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Companiile de utilităţi nu vor amânarea liberalizării la gaze, deşi recunosc că anumite industrii sunt afectate

Companiile de utilităţi din România au „înţelegere” pentru faptul că anumite industrii sunt afectate de liberalizarea preţului la gaze, dar nu doresc amânarea calendarului pentru că nu ar fi „un semnal tocmai bun”, potrivit unui comunicat remis de ACUE în urma întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Niţă negociază cu Uniunea Europeană acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze

Autorităţile doresc acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze naturale şi poartă negocieri cu Comisia Europeană pe această temă, a anunţat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite