Adevărul Live. Cum este să fii student la prima facultate de antreprenoriat din România
0Cum este să îmbrăţişezi un sistem educaţional total diferit de ceea ce am fost învăţaţi de la grădiniţă până la terminarea liceului şi care este modelul după care se ghidează prima facultate de antreprenoriat din România ne-au spus atât studenţii săi, cât şi Sergiu Neguţ, profesor în facultate, la Adevărul Live.
Rămâneţi în continuare pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii.
Cum a pornit Entrepreneurship Academy şi cum funcţionează?
Sergiu Neguţ, expert Entrepreneurship Academy: Toată povestea începe de la dorinţa noastră, a oamenilor de afaceri, de a învăţa tinerii să facă business. Este meşteşugul de a face bani. Asta este o meserie.
Există o mulţime de facultăţi care au o secţie etichetată ca secţie de antreprenoriat, care e gândită pe dos, pentru că învaţă despre alţii. Hai să învăţăm să facem afaceri făcând. Ne-am gândit să creem un mediu aplicat, unde tinerii să înveţe disciplinele clasice, care să vină fix pe nevoile lor.
Întâmplarea face că de vreo 3 ani să ne intersectăm cu un concept din Olanda şi să găsim formula asta care să poată fi aplicată în România.
În toamna asta avem o treia cohortă de studenţi care intră în anul I. La finalul studiilor vor primi o diplomă emisă din Olanda şi sperăm să aibă afaceri de succes.
Cum arată cea mai plictisitoare zi a unui student la Entrepreneurship Academy
George Moroianu, student: O zi are 14 – 15 ore, care începe cu marketing şi în majoritatea zilelor ai timp să lucrezi la businessul tău, mai semnezi un contract. ceva ce nu vezi peste tot.
Cum v-aţi decis să mergeţi la Entrepreneurship Academy?
Nastasia Ristea, studentă: Mă decisesem să nu mă duc la nicio facultate, pentru că nu vedeam nicio noutate. Am decis să nu mai pierd timpul, aşa cum am văzut că s-a întâmplat în 4 ani de liceu.
Ce rol au antreprenorii?
Sergiu Neguţ: Rolul antreprenorului e foarte fain. Vrem să-i învăţăm să-şi facă afacerile. Nu există profesori, există experţi în domeniul pe care îl predau.
Pe de o parte sunt aceşţi profesionişti, experţi. Pe de alta există o pătură mai largă de antreprenori din România care sprijină studenţii. Ei dau burse. Îi ajutăm să găsească candidaţi pe care-i ajută să facă şcoala asta. Pun la dispoziţia studenţilor nişte cazuri, pe care studenţii le rezolvă în 24 de ore şi sunt plăţiţi pentru asta. Sunt foarte mulţi din Romanian Business Leaders.
Ce-am reuşit să facem foarte bine, chiar mai bine decât facultăţile din Amsterdam, a fost să ne integrăm în mediul de afaceri din Bucureşţi.
Care sunt şansele să se integreze aceşţi studenţi în piaţa forţei de muncă?
Sergiu Neguţ: Dacă intri în facultatea de antreprenoriat, nu te duci cu gândul să te angajezi, ai o idee de business şi vrei să contruieşţi afacerea ta şi să ai propriii angajaţi. Nu îţi doreşti să te angajezi la alţii. Poţi opta să lucrezi pentru o anumită perioadă. Există o minoritate de studenţi care fac acest lucru. Este o resursă extrem de valoroasă pentru angajatori.
Cum treci de la idee la implementare?
George Moroianu: Idei se găsesc peste tot, dificultatea este de a fi implementată. Stăm împreună cu colegi, dezbatem ideea, o punem pe tablă, vedem dacă are potenţial şi dacă credem că merge ne apucăm să construim pe ea.
Nastasia Ristea: E impprtant să ai o idee cu care să ajungi la oameni şi să le satisfaci lor nevoile, nu pe ale tale. Asta învăţăm să facem cel mai bine aici.
George Moroianu:Avem colegi care au avut idei şi le-au implementat. De exemplu, cel de curăţenie cu menajere profesioniste. Am creat infrastructura şi am trecut la treabă. Am ajuns la 10 – 15 comenzi pe zi. Am angajat 5 persoane. Eu aveam 20 de ani, ele 55. Am lucrat să creăm un mediu de lucru plăcut. Am creat un mediul de business destul de bun. Ne-am lovit la ce înseamnă lipsa forţei de muncă în România. E foarte greu să găseşţi oameni, chiar dacă ofeream condiţii de lucru foarte plăcute. Şi am trecut la un alt proiect.
L-ai considerat un eşec?
George Moroianu: Nu a fost un eşec. Ca să ajungi să ai succes trebuie să ai un eşec. Sunt foarte puţine cazurile când ai succes din prima.
Nastasia Ristea: Cel mai mare eşec este să nu încerci ceva de frică. Atunci ai eşuat pentru că nu ai avansat.
George Moroianu: Eu am trecut la cu totul un alt proiect. Am cunoscut pe cineva care mi-a propus să lucrez pentru el. Am refuzat de câteva ori. Acum lucrez la un fond de investiţii din California şi am şansa să călătoresc peste tot prin lume şi să cunosc oameni noi şi pieţe noi, de unde am numai de învăţat.
Segiu Neguţ: Învăţarea adevărată a unui meşteşug este întotdeauna pe cont propriu. Învăţarea adevărată este să faci! Mai este vorba şi despre lucrul în echipă. Studenţii îşi formează echipe şi lucrează în echipe. E foarte important dacă poţi să sintetizezi ceea ce faci astfel încât să înţeleagă clientul. Pentru că lui nu poţi să stai să-i explici, el vede doar ceea ce faci. Vede produsul. E un proces de maturizare accelerată a stundeţilor, pentru că trebuie să găseşţi idei care să poată fi implementate şi să producă afaceri sustenabile.
Cum decurge facultatea
Nastasia Ristea: Chiar din primul semestru plecăm în Amsterdam câte 5 săptămâni şi trebuie să facem bani. Încă de la început suntem lăsaţi singuri să găsim cazare, metode de transport...
Trebuie să ne dăm seama de ce avem nevoie. Când înfiinţăm firma trebuie să ştim care sunt bazele de contabilitate şi atunci învăţăm contabilitate.
George Moroianu: Pe măsură ce cursurile evoluează, ne dăm seama de ce avem nevoie. Învăţăm cum să aducem primii clienţi. Apoi găseşti cu profesorii strategiile de marketing. În anul 2 sau 3 ajungem să discutăm şi cum să facem investiţii.
Cel mai valoros aspect este că, formaţi în echipe de câte 15, învăţăm să discutăm, iar discuţiile capătă o valoare pe care nu o întâlneşti la liceu.
Ce aşteptări aveţi la finalul facultăţii?
Nastasia Ristea: Să am un porfotoliu de afaceri şi de cărţi citite cât mai mare.
George Moroianu: Lucrez de 3 luni în fondul asta de investiţii şi vreau ca în 5-6 ani să deschid şi eu unul.
Cum se intră la Entrepreneurship Academy
Sergiu Neguţ: E un test de aptitudini antreprenoriale, o bucată online unde explici de ce vrei să te faci antreprenor, cu un video, un selfie, şi intri într-un test de o zi, cu un task.
Rezolvi o problemă a unei companii. Echipele astea de 4-5 oameni rezolvă problema respectivă. La finalul zilei, în funcţie de cum ai reuşit tu să duci valoare pentru client, noi facem oferte celor care s-au descurcat bine. Asta înseamnă că dacă tu, elev de clasa a 12-a, ţi-ai propus să fii medic, programator, preot... atunci nu suntem pentru tine. Dacă vrei să faci afaceri sau nu ţi-ai propus nimic, atunci ar fi bine să treci pe la noi să vorbeşti cu studenţii să vezi dacă nu cumva ce oferim noi, în şcoala asta, ţi se potriveşte mai tare.
Mai avem o rundă de admitere, în toamnă vor intra între 45-60 de studenţi în anul I.