Gigi Căciuleanu se întoarce la TNB cu spectacolul „l'Om DAdA”
0Celebrul coregraf Gigi Căciuleanu pregăteşte o nouă premieră: „l’Om DAdA”, un spectacol de teatru coregrafic, care va fi prezentat la sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti pe 11, 12 şi 13 martie.
„Este un spectacol despre fiecare dintre noi şi nu un demers intelectualist. Toţi suntem dadaişti, defragmentăm, aruncăm ceva din noi pe scenă şi în viaţă. Se va numi „l’Om DAdA” pentru că am vrut să aduc alături „om” în limba română, cu „dada”, care face parte din universal. Am pornit de la textul lui Tristan Tzara, „L`homme approximatif”, pe care l-am redescoperit după atâta vreme. E un text care mi se pare superb de poetic, deloc absurd, frumos, stufos, plin de semnificaţii, foarte actual chiar şi după 100 de ani. „Omul aproximativ” (nimic nu este mai aproximativ decât fiinţa umană!) este de fapt, în spectacol, personajul omului cât se poate de ne-aproximativ, de precis, care trebuie să fie clovnul, actorul şi dansatorul. Într-un cuvânt, DansActorul. Sper să fie în primul rând un spectacol al zilelor noastre. Aş putea considera l’Om DAdA ca pe o continuare a acelui discurs al demagogului interpretat de Lari în D`ale noastre. Discurs al lui Caţavencu dezmembrat de mine, redus doar la vocale şi două consoane şuierătoare, ceea ce a constituit deja, de fapt, un fel de acţiune dadaistă. Astfel, voi continua cu Lari Giorgescu (foto jos n.r.) în l’Om DAdA, ceea ce am început în D`ale noastre, unde l-am celebrat cu toată dragostea pe pre-dadaistul Caragiale (să mă ierte puriştii!)”, a declarat Gigi Căciuleanu, într-o conferinţă de presă organizată la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).

Traducerea textelor din limba franceză a fost realizată de Ion Pop. Spectacolul „l’Om DAdA” este produs de Teatrul Naţional Bucureşti, Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” şi Fundaţia Art Production.
„Dada a apărut ca o revoltă faţă de absurdul cruzimii, al războiului, al comunismului în faza embrionară, ca o negare a logicii. O revoltă care n-a dus, însă, la distrugere ci, fără să ofere direcţii precise, a deschis calea către „Omul Aproximativ”, incert. Orice încercare de aranjare a lumii între linii bine conturate a condus la dezastre, şi atunci de ce să nu-i lăsăm omului privilegiul de a-şi dansa viaţa cu incertitudinile sale, în felul său „dada”, cât se poate de constructiv? Îi mulţumesc domnului Caramitru care a spus „da, da”, imediat ce am propus acest proiect”, a adăugat coregraful.
Anul 2016 este unul plin de semnificaţii, marcând naţionalul neaoş în universal, revolta românească ancestrală sublimată într-un curent estetic centenar şi o matematică a aproximării, definită de Tristan Tzara, pe axa Moineşti-Zürich, în congruenţă cu Paris-Bucureştiul lui Gigi Căciuleanu.