ANIVERSARE Regizorul Silviu Purcărete împlineşte 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Purcărete
Silviu Purcărete

Regizor Silviu Purcărete a împlinit 70 de ani. Născut pe 3 aprilie 1950, data naşterii regizorului a fost trecută în certificatul de naştere pe 5 aprilie în anul respectiv. „Teatrul lui Purcărete dezorganizează genurile şi adoptă maleabilitatea unui vizitator oniric printre coşmarurile sau rătăcirile timpurilor noastre. De aici îi provine singularitatea. Un regizor-poet al scenei!“, spune criticul de artă George Banu, în „Observator cultural".

Adept al teatrului de imagine, în care un rol extrem de important îl joacă personajul colectiv, Silviu Purcărete, care împlineşte 70 de ani, a absolvit secţia de regie a IATC-ului în 1974. După colaborările cu Teatrul din Piatra Neamţ şi Teatrul din Constanta Ciuciuc-Horvath, începând din 1978 a lucrat la Teatrul Mic din Bucureşti şi a devenit profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. În 1992, a fost numit director artistic al Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Numele său e legat în principal de colaborarea cu Teatrul Naţional din Craiova, unde a montat „Piticul din grădina de vară“ de D.R.Popescu (1989), „Ubu rex cu scene din Macbeth“ după Alfred Jarry şi W.Shakespeare (1990), „Titus Andronicus“ de W. Shakespeare (1992), „Phaedra“ după Seneca şi Euripide (1993), „Danaidele“ (1995) şi „Orestia“ (1998), ambele după Eschil, „A douasprezecea noapte“, după W. Shakespeare (2004). Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova au fost invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Bath, Varna, Gdansk).

În anul 1996, a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges, pentru care a produs, printre alte spectacole, „Orestia“, „Trei surori“ şi „Don Juan“ şi unde, după doi ani, a creat o şcoală pentru tineri actori.

Spectacolele sale au călătorit pe toate meridianele lumii, din Brazilia până în Marea Britanie, de la Viena, la New York. A pus în scenă şi opere printre care se numără „La Bohème“ de Giacomo Puccini (Essen), „Parsifal“ de Richard Wagner (Scottish Opera), „Roberto Devereux“ de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), „Castor et Polux“ de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn). „Troilus şi Cresida“ a fost prima sa colaborare cu Teatrul Katona József din Budapesta. Spectacolul a fost prezentat, în 2006, la Bucureşti. în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare.Din 2003, Silviu Purcărete a devenit membru al Uniunii Teatrelor din Europa.

 Imagine din „Călătoriile lui Gulliver“, montarea lui Silviu Purcărete

Din 2001, regizorul a început o colaborare fructuoasă cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, care a difuzat, pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, în premieră absolută online, primul spectacol pus în scenă de regizor în oraşul de pe Cibin: „Pilafuri şi parfum de măgar”, exerciţiu după „O mie şi una de nopţi“. Regizorul a mai montat, la Sibiu, o serie de spectacole de mare succes internaţional: „Cumnata lui Pantagruel“, după scrieri de François Rabelais (2003), „Aşteptându-l pe Godot“ de Samuel Beckett (2005) şi legendarul „Faust“, după J. W. Goethe - cu care au fost deschise evenimentele din programul Sibiu Capitala Culturală Europeană în 2007. Tot la Sibiu, alături de scenograful Dragoş Buhagiar şi de compozitorul Vasile Şirli, Silviu Purcărete a pus în scenă alte spectacole importante: „Lulu“, „Metamorfoze“, „D’ale carnavalului“, „Călătoriile lui Gulliver”, ”Oidip”, ”O furtună“, „Povestea prinţesei deocheate“ - cel mai important proiect teatral pe care România l-a avut în Europalia, festival coordonat, în România, de ICR. Nu mai puţin de 1200 de spectatori, diplomaţi, politicieni de rang înalt, oameni de cultură şi de afaceri s-au bucurat de acest spectacol, care a avut trei reprezentaţii, în decembrie 2019, la Bruxelles.

Imagine indisponibilă

„Povestea prinţesei deocheate" a primit trei premii Uniter: pentru cel mai bun spectacol al anului 2018, cea mai bună actriţă în rol principal (Ofelia Popii) şi cea mai bună scenografie (Dragoş Buhagiar).
„Undeva la Palilula“ a fost, în 2012, primul lungmetraj regizat de Silviu Purcărete, din distribuţia căruia fac parte actorii Dimeny Aron, George Mihăiţă, Răzvan Vasilescu.

Printre cele mai importante distincţii internaţionale primite de Silviu Purcărete se numără: Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995), Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul „Herald Angel" la Festivalul Internaţional de la Edinburg pentru „Călătoriile lui Gulliver" (2012) ş.a.

Citiţi şi:

Cel mai mare succes teatral românesc, peste hotare, din 2019. „Povestea prinţesei deocheate” a fost aplaudată de înalţi oficiali europeni la Bruxelles

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite