50 de ani de scenă pentru Gigi Căciuleanu. Un spectacol în care coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi „să-şi pună picioarele în apă rece”
0
Gigi Căciuleanu va prezenta în cadrul Festivalului „George Enescu” un spectacol eveniment pe scena Teatrului Mic, acolo unde a debutat acum 50 de ani, în coregrafia lui Miriam Răducanu. Premiera va avea loc pe 5 şi 6 septembrie, începând cu ora 20.00.
„Un minut de dans sau Uf”, spetacolul care marchează 50 de ani de la debutul lui Gigi Căciuleanu îl readuce pe scenă, într-un spectacol special, prezentat în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”. Noua sa creaţie coregrafică se doreşte în tradiţia „Nocturnelor 9½” realizate de Miriam Raducanu, căreia îi dedică acest spectacol. Muzica îi aparţine lui Paul Ilea, iar interpreţi sunt Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Irina Ştefan şi Răzvan Stoian, asistent coregrafie, Lelia Marcu – Vladu.
„Dacă plecăm de la faptul că dansăm pentru Dumnezeu, nu Dumnezeul ăla de la Biserică, ci pentru Dumnezeul pomilor, Dumnezeul buburuzelor, nu ştiu, pentru un Dumnezeu al naturii şi depăşim pe undeva publicul imediat, adică dacă trecem prin ochii oamenilor care se uită la noi acum ca printr-o sită şi ajungem mai departe, atunci eu consider, spre exemplu, că Miriam Răducanu e mult mai mare decât Pina Bausch, care s-a oprit la nişte sisteme”, îi spunea el într-un interviu acordat balerinei Simona Şomăcescu. „Miriam Răducanu nu s-a oprit niciodată, ea şi acum îmi spune: „ştii, am progresat!” Şi atunci nu mi-e nici ruşine, nici frică, nu mă diminuez în nici un fel făcând acest lucru, dar întotdeauna îmi zic: „dar ce ar crede d-na Papa despre acest spectacol sau despre această mişcare?”
Premiera va avea loc pe 5 şi 6 septembrie, orele 20:00, la Teatrul Mic. „Montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală. Acest minut de dans, coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, vor trebui să „facă faţă”, să se adapteze în „stare de urgenţă”, fanteziei sale de moment trebuind să memoreze partitura coregrafică şi, bineînţeles, cea muzicală, ambele inventate în ultima clipă, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma sa finală”, spune Gigi Căciuleanu. „La fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi „să-şi pună picioarele în apă rece” pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, complet altceva. Muzica îi apartine „omului orchestră” Paul Ilea (SENSOR / KULT STUDIO) căruia coregraful i-a cerut să plece de la temele cele mai cunoscute şi populare ale „colegului” său întru muzică şi trăznăi, Mozart, dar să le dezvolte apoi în felul său cu cât mai multă „drăgăstoasă ireverenţă”. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori „nebunului” proces creator necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans. Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, pentru a crea un minut de dans, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt… Şi, prin urmare, fiecare spectacol va fi unic. O re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator... Chinurile creaţiei pentru artişti! Uf!!!”, îşi încheie Gigi Căciuleanu invitaţia la un spectacol mereu unic.
Producătorul spectacolului este Fundaţia Art Production în parteneriat cu Teatrul Mic.