Hristos a înviat! Românii au luat lumină: cum a decurs slujba de Înviere în cele mai mari oraşe ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la slujba de înviere din Brăila FOTO Florentin Coman
Imagine de la slujba de înviere din Brăila FOTO Florentin Coman

Românii au mers noaptea trecută la biserică pentru a lua lumină şi pentru a participa la slujba de înviere. Vă prezentăm reportaje realizate în mai multe oraşe ale ţării. Hristos a înviat!

Noaptea trecută, bisericile au fost neîncăpătoare pentru românii care au participat la slujbă şi au luat, mai apoi, lumină. "Adevărul" vă prezintă o selecţie de reportaje din mari oraşe ale României.

CONSTANŢA

La Catedrala Sf Petru şi Pavel, Lumina Sfântă adusă pe mare a fost dăruită de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. „Vă dorim ca lumina Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos să vă lumineze viaţa şi să aveţi în suflete numai pace, bucurie şi iubire!“, a transmis credincioşilor ÎPS Teodosie.

Duminică, 1 Mai, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită mai multe limbi de circulaţie internaţională.

ARAD

Mii de credincioşi din municipiul şi judeţul Arad au participat la slujbele de Inviere. Dacă la miezul nopţii numărul celor prezenţi a fost destul de mare după o oră mulţi au început să plece spre casă cu lumânările aprinse în mână. Alţii au ales să între în biserică şi să asiste la întreaga slujbă, după care au plecat acasă cu Sfintele „Paşti” (vin cu pâine).

La miezul nopţii, preoţii i-au chemat pe credincioşi cu îndemnul „Veniţi de luaţi lumină”. De la lumânările lor s-au aprins şi ale celor prezenţi. Şi în acest an Lumina Sfântă a fost adusă la Arad de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului. Aceasta a ajuns sâmbătă seara, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, unde a fost împărţită preoţilor din judeţ. Aceştia au dus-o la bisericile la care slujesc. Este cel de al şaselea an consecutiv când la Arad a ajuns Lumina Sfântă de la mormântul Mântuitorului din Ierusalim.

BRĂILA
 

Ca în fiecare an, mii de brăileni au mers la bisericile din oraş pentru a primi de la preoţi vestea Învierii Mântuitorului Hristos şi pentru a-şi aduce acasă lumina sfântă. Anul acesta, au rămas mai mulţi credincioşi decât altădată la slujbele oficiate în biserici, după ce s-a împărţit lumina.

pastebr1

Toate bisericile din oraş au fost arhipline, însă la impunătoarea Catedrală din Bariera Călăraşilor au mers cei mai mulţi brăileni. Peste o mie de persoane au umplut platoul din faţa lăcaşului de cult, aşteptând în linişte ca preoţii să iasă din biserică şi să cheme enoriaşii să ia lumină. Cei trei preoţi care slujesc la catedrală au oferit mai întâi lumină în uşa altarului, pentru cei care au apucat să intre în biserică. Au ieşit apoi şi în uşa bisericii, unde zeci de credincioşi i-au aşteptat, pentru a-şi aprinde candelele direct de la lumânările purtate de preoţi.


ZALĂU
 

Aproximativ 2.000 de persoane au paticipat la slujba de Înviere oficiată la Catedrala Episcopală "Înălţarea Domnului" de către un sobor de preoţi în frunte cu PS Petroniu, episcopul Sălajului. 

La miezul nopţii, clopotele au început să bată, iar episcopul a ieşit din lăcaşul de cult pentru a le transmite celor prezenţi mesajul "Hristos a înviat!" şi pentru a le da Lumina Sfântă. "Veniţi de luaţi lumină!", iar de la lumânările celor şapte preoţi s-au aprins, rând pe rând, şi ale credincioşilor.


BISTRIŢA

Bistriţenii şi-au deschis sufletele în această noapte, alegând să renunţe la somn şi să ia lumină de la bisericile din Bistriţa. Dotate cu sisteme audio de ultimă generaţie, majoritatea bisericilor din Bistriţa îţi permiteau să eviţi înghesuiala şi să asculţi slujba şi din stradă. Multe biserici au ales să facă slujbele în faţa lăcaşurilor de cult şi nu în interior. 

inviere bistrita 9

După ce întreaga zi, încă de dimineaţă, a plouat, cu doar o oră înainte de miezul nopţii, credincioşii au scăpat de stropi. Temperaturile scăzute i-au determinat însă pe majoritatea să scoată de la naftalină hainele de iarnă.

CLUJ

Înviere la o biserică veche, aproape de graniţa a trei judeţe: Cluj, Mureş şi Bistriţa-Năsăud

La câţiva kilometri de locul unde Clujul se întâlneşte cu Mureşul şi cu Bistriţa-Năsăud se află un sat cu vreo 60 de suflete. Pe unul dintre dealurile veghează de aproape 200 de ani o biserică. 

O mână de oameni, mai toţi bătrâni, înconjoară biserica unde şi-au botezat copii, cândva, demult. Cu câte o lumânare în mână cântă ”Hristos a Înviat, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. După ce trec de trei ori de cele două Răstigniri de beton din faţa bisericii, preotul rosteşte o rugăciune, oamenii îşi pun lumânările aprinse în locul special amenajat pentru ele şi intră toţi în biserică.

brateni paste

Micul lăcaş, unde în noaptea de Înviere nu erau mai mulţi de vreo 50 de oameni, a fost ridicată în vremea anului 1836, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

DROBETA TURNU SEVERIN

„Adevărata Înviat” au răspuns, în cor, peste 1500 de severineni, care au venit să ia lumină de la Prea Sfinţitul Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei la slujba de Înviere, oficiată la Catedrala Episcopală din DrobetaTurnu-Severin. După slujbă oamenii au plecat acasă cu lumânările aprinse în mâini.

Încă de la lăsarea întunericului, mirenii s-au adunat în jurul Catedralei Ortodoxe din centrul oraşului. Au venit să simtă minunea Învierii Mântuitorului şi să ia lumină. Cu o oră înainte de miezul nopţii, toate bisericile din oraş, au fost înconjurate de oameni, iar alte mii de severineni au celebrat sărbătoarea la bisericile de cartier, la miezul nopţii.

GALAŢI

Mii de credincioşi ortodocşi au primit cu bucurie vestea învierii lui Hristos. Aproape de miezul nopţii, aceştia au rostit în cor „Adevărat a înviat!” atunci când au primit Lumina adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. La fel ca în fiecare an, slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreafinţitul Arhiepiscop Casian Crăciun, alături de mai mulţi preoţi şi de corul Catedralei din Galaţi.

„Unii din cei ce păzeau mormântul au venit şi au spus arhiereilor cele întâmplate; iar aceştia mituindu-i cu bani, i-a înduplecat să spună că ucenicii lui Hristos au venit în timpul nopţii şi L-au furat. În seara acelei zile însă ucenicii fiind adunaţi laolaltă de frica iudeilor, şi uşile fiind încuiate, a intrat Iisus la dânşii, că era cu trup nestricăcios, şi ca de obicei le-a vestit lor: «Pace vouă!» Ei, văzându-L, s-au bucurat peste măsură de mult şi au primit prin suflare, mai desăvârşită lucrarea Preasfântului Duh”, a rostit Înaltpreafinţitul Arhiepiscop Casian Crăciun în faţa credincioşilor.

TIMIŞ

Timişorenii au primit Lumina Sfântă de la mitropolitul Ioan Selejan. Enoriaşii nu s-au mai înghesuit la Catedrală ca în anii trecuţi

Lumina Sfântă de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, la ora 14.29, după trei minute de la intrarea in Mormântul Sfânt a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al Treilea. Lumânările celorlalţi credincioşi din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim s-au aprins şi ele, vestind Învierea Domnului, prin Lumina Sfintei Învieri.

Timişorenii au luat Lumină la Catedrala Mitropolitană FOTO Ştefan Both

Puţin dupa ora 19.00, Lumina Sfântă a ajuns în România. De la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, din Bucureşti, Lumina Sfântă a fost dusă în Transilvania şi Banat cu două avioane de mici dimensiuni, închiriate de Patriarhia Română. Avionul a ajuns la Timişoara, cu puţin înainte de ora 22.00. 
La Aeroportul Internaţional Timişoara au ajuns câteva zeci de persoane, dorince să ia Lumina Sfântă înaintea altor credincioşi. Din partea Mitropoliei Banatului, la aeroport a mers PS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Au fost şi numeroşi reprezentanţi ai bisericilor din Timiş, Arad şi Caras-Severin, care, după ce au luat Lumină s-au grăbit să plece spre localităţile lor, unde erau aşeteptaţi de enoriaşi.

BRAŞOV

Imediat după miezul nopţii, în toate colţurile Braşovului s-a auzit „Hristos a Înviat. Adevărat a Înviat“. Zeci de mii de oameni au ieşit din case şi au mers la slujba de Înviere. „Nu mergem tot timpul la Biserică, dar nu lipsim la sărbătorile importante. Am venit la Înviere şi ne rugăm pentru familie, pentru fericire şi pentru sănătate. Este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne bucurăm alături de cei dragi“, spune Andrei Moraru.

SLOBOZIA

Esplanada din faţa Catedralei Episcopale din Slobozia a fost plină de credincioşi. Ca în fiecare an, peste 1.500 de oameni au participat la slujba de Înviere, oficiată de Preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

Cel mai emoţionat moment a fost atunci când Preasfinţitul Vincenţiu s-a alăturat credincioşilor, oferindu-le lumina sfântă, adusă tocmai de la Ierusalim. Oamenii s-au apropiat cu credinţă şi emoţie pentru a primi lumina Învierii.

inviere slobozia

„Am venit aici ca să mă rog pentru sufletul meu, dar şi al copiilor care sunt în străinătate. Anul acesta nu am putut să-i am aproape, pentru că nu au avut cum să ajungă să fie alături de mine. Sper ca Dumnezeu să-i aibă în pază şi să-i protejeze. Eu mă rog pentru sănătatea lor” a spus, cuprinsă de spiritualitate, Ioana Miftode (62 de ani) din Slobozia.

SIBIU

La fel ca şi în anii trecuţi, aproximativ 6.000 de persoane au asistat în acest an la slujba de Înviere oficiată la biserica din Bezded, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Slujba s-a ţinut în aer liber şi a atras mii de credincioşi, foarte mulţi dintre ei tineri. La miezul nopţii, au luat lumină şi au cântat, în cor, "Hristos a înviat din morţi/Cu moartea pe moarte călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le". Biserica din Bezded este monument istoric şi datează din 1759. Originară din zona Sălajului, a fost prima, dintre cele trei biserici aflate în colecţia muzeului, transferată în Muzeul ASTRA.

PRAHOVA

Mii de prahoveni au luat Lumină la slujbele de Înviere

Fie că au rămas în oraşe, au mers la ţară, la părinţi şi rude, sau au ajuns în staţiunile de pe Valea Prahovei, sute de mii de prahoveni şi turişti au mers în noaptea de sâmbătă spre duminică la slujbele de Înviere care s-au ţinut în bisericile şi mănăstirile din judeţ. Bisericile au fost arhipline cu enoriaşii care au luat la miezul nopţii Lumina Sfântă, apoi au asistat la slujbele de Înviere. Chiar dacă seara nu a fost una foarte călduroasă, în toate zonele din Prahova, preoţii au oficiat şi slujbe de Înviere în aer liber. 

inviere prahova

Sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost la datorie în noaptea de Înviere, pentru ca slujbele să decurgă în linişte şi siguranţă.

SATU MARE

Lumina Sfântă a Învierii a fost adusă din Ierusalim şi în acest an direct la Satu Mare. Protopopul Socoloan însoţit de reprezentanţi ai familiei Leţiu, cea care sponsorizează mereu acest demers, au ajuns în această seară în jurul orei 22 pe aeroportul Satu Mare într-un avion de mic dimensiuni, aducând cu ei Lumina Sfântă.

Inviere Satu Mare

Peste 100 de persoane au aşteptat echipajul pentru a lua Lumina Sfântă şi a o duce la bisericile de care aparţin. Pentru al treilea an la rând a fost prezent şi un grup de preoţi din Ucraina, aceştia fiind însoţiţi de această dată de alţi prieteni care au dus Lumina Sfântă până în Slovacia, la 600 de kilometrii de Satu Mare. Aceştia au adus şi de această dată un cadou pentru binefăcătorul care a făcut posibil din punct de vedere financiar ca Lumina Sfântă să ajungă la Satu Mare, o icoană care reprezenta Cina cea de Taină. De asemenea, la Satu Mare a fost prezentă şi primăriţa din oraşul Seini, dar şi oameni veniţi din toate colţurile judeţului.

CĂLĂRAŞI

Lumânarea pe care o aprindem de Paşti, la slujba Învierii, trebuie s-o aducem acasă aprinsă, apoi s-o păstrăm în casă şi s-o reaprindem doar în anumite momente importante din viaţa noastră, în anul respectiv. Credincioşii duc în casă lumânarea de Paşti, ca un simbol al biruinţei asupra răului şi întunericului , amintind, în acelaşi timp, şi de biruinţa vieţii asupra morţii”, explică părintele Paul Tudorache de la biserica “Sf.Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi. Lumina adusă în casă în noaptea Învierii are puterea să alunge paguba şi energiile negative din căminul nostru.

BUZĂU

Peste 4.000 de credincioşi buzoieni au participat azi-noapte la slujba de Înviere de la Catedrala Arhiepiscopală. Soborul de preoţi, în frunte cu IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a ţinut slujba pe treptele catedralei. Mulţimea s-a adunat în curtea catedralei arhiepiscopale însă a ocupat şi sensul giratoriu din faţa lăcaşului, circulaţia auto fiind restricţionată în zonă. 

buzau

Procesiunea s-a mutat apoi în interiroul catedralei iar credincioşii s-au încolonat pentru a le veni rândul să ia pască. Cu o seară înainte, peste o mie de buzoieni au participat la slujba de prohod, care a culminat cu un pelerinaj pe străzile Buzăului.

ARGEŞ

Peste două mii de oameni au fost prezenţi în acest an la Înviere în comuna argeşeană Corbi, unde tradiţiile vechi de secole au un farmec inefabil. Credincioşii au luat parte la slujba de Înviere la celebra mănăstire Corbii de Piatră, aflată în satul Jgheaburi. Slujba propriu-zisă s-a desfăşurat într-o bisericuţă situată vizavi de mănăstire, şi asta pentru că valorosul ansamblu rupestru, ce datează din secolul XIV, este într-o avansată stare de degradare. Ca prin miracol, ploaia ce a căzut la Corbi timp de câteva ore, s-a oprit cu câteva minute înainte de Înviere.

În comuna Corbi, una dintre cele mai frumoase din Argeş, mai sunt încă două biserici, ce au fost umplute până la refuz, inclusiv de numeroşi turişti veniţi din Braşov, Bucureşti, Brăila, Dolj şi Mehedinţi. Interesant este că în aceste două biserici slujba de Înviere a început la ora două dimineaţa şi a ţinut până la ora şase dimineaţa. Este un obicei ce datează de foarte mulţi ani. Nimeni nu mai ştie însă care este cauza acestui decalaj orar.

VASLUI


Lumina Sfântă adusă cu sprijinul enoriaşilor de la Ierusalim a ajuns în toate bisericile din judeţul Vaslui. Credincioşii au spus "Hristos a înviat!" după miezul nopţii.

inviere vaslui

Mii de credincioşi ortodocşi au primit cu bucurie vestea învierii lui Hristos. Puţin după miezul nopţii, aceştia au rostit în cor „Adevărat a înviat!” atunci când au primit Lumina adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Cu sprijinul credincioşilor vasluieni, Lumina  a fost trimisă cu avionul de la Ierusalim la Bucureşti, de acolo a plecat către aeroporturile din provincie, apoi a fost preluată de enoriaşii din judeţe.

GORJ

Revărsare de lumină şi bunătate în bisericile şi mănăstirile din Gorj. "Învierea lui Hristos înseamnă iubirea lui Dumnezeu pentru oameni"


"A fost un moment deosebit, încărcat cu multă emoţie. Pentru o scurtă perioadă oamenii sunt mai uniţi şi mai buni", a spus o credincioasă care a participat la slujba de Înviere de la Mănăstirea Tismana. 

Slujba inviere ticleni foto Alin Ion


Şi bisericile din comunităţile locale au fost arhipline. Aproximativ 1000 de credincioşi din Parohia Ţicleni, Protopopiatul Târgu-Cărbuneşti au venit să ia Lumină şi Paşte de la Biserica Sfântul Gheorghe, acolo unde paroh este preotul Dragomir Ţicleanu, iar preot II este Robert Ciucă. Slujba a început la miezul nopţii, când preoţii au dat Lumină credincioşilor, iar după ora 02,30 s-a dat Paştele. Până dimineaţa, credincioşii din Ţicleni au venit în grupuri-grupuri şi au luat Paşte. Mulţi au ţinut postul cel mare, astfel bucuria Învierii fiind amplificată. „Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte mergând” a răsunat în lăcaşul de cult, enoriaşii cântând, astfel, minunea săvârşită. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite