Patrimoniu vandalizat: Biserica Evanghelică fortificată din Dobârca, jud. Sibiu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Evanghelică fortificată din Dobârca Foto www.ietsm.ro
Biserica Evanghelică fortificată din Dobârca Foto www.ietsm.ro

Deşi avem monumente de patrimoniu cu o valoare inestimabilã, o parte însemnatã dintre acestea se aflã în paraginã, iar ignoranţa şi reaua-intenţie a unora, contribuie din plin la degradarea acestora. Un exemplu este biserica fortificatã de la Dobârca (jud. Sibiu).

Biserica evanghelicã din localitatea Dobârca, judeţul Sibiu, a fost construitã în secolul al XIII-lea, ca o bazilicã cu trei nave, turn clopotniţã şi tribunã. Ĩn anul 1481, clãdirea este transformatã într-o bisericã salã în stil gotic.

La începutul secolului al XVI-lea au loc lucrãri de fortificare a lãcaşului de cult, vechiul turn romanic fiind înglobat într-un turn de apãrare. Lucrãrile au fost finalizate abia în anul 1515. Incinta care este fortificatã, dateazã în prima ei fazã din secolul al XIV, când a fost construitã curtina circularã din jurul lãcaşului de cult, cu un turn de poartã la intrare. 

Odatã cu fortificarea, în momentul în care s-a ridicat turnul masiv de vest, s-a impus demolarea vechii curtine şi lãrgirea spre înspre vest cu o incintã poligonalã cu douã turnuri. 

La începutul de secol XVII, se ridicã şi o incintã avansatã în faţa vechiului turn de poartã. Ĩn 1741 au loc ultimele restaurãri importante ale ansamblului arhitectonic.

 Dupã 1989, când saşii au emigrat în numãr mare, lãcaşul de cult a ajuns într-o stare avansatã de degradare, fiind devastat şi vandalizat.

Ferestrele bisericii au fost sparte, au apãrut crãpãturi în zid care ameninţã integritatea construcţiei, iar pardoseala din interior a fost demontatã. La fel, balcoanele au fost distruse, iar altarul profanat.

Recent şi clopotul din turnul bisericii a fost furat cu scopul de a fi valorificat la centrele de colectare a fierului vechi. Nici cimitirul din imediata apropiere a bisericii nu a fost cruţat, fiind vandalizat, iar crucile de marmurã de pe morminte au fost sparte, în cea mai mare parte a lor.

Bibliografie:

Sabin Adrian Luca,; Zeno Karl Pinter; Adrian Georgescu, Repertoriul arheologic al Judeţului Sibiu (Situri, monumente arheologice şi istorice), editura Economicã, Bucureşti / Sibiu, 2003. 

dobarca 2
dobarca 2
dobarca 2
dobarca 2
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite