„Adevěrul“, despre moartea reginei Elisabeta: „Când a închis ochii regele Carol, soarele a apus şi pentru regina Elisabetha“ | regina elisabeta

„Adevěrul“, despre moartea reginei Elisabeta: „Când a închis ochii regele Carol, soarele a apus şi pentru regina Elisabetha“

18 februarie 1916 a fost ziua în care a murit prima regină a românilor, regina Elisabeta, la doi ani după moartea soţului ei, regele Carol I. „Adevărul“ vă oferă miercuri, 21 februarie, ediţia de colecţie „Adevěrul“ din 19 februarie 1916, care a titrat pe prima pagină, alături de detaliile Bătăliei de la Verdun, „Moartea reginei Elisabeta“.

Medicul Simona Tivadar, la Adevărul Live: „Am început să scriu pamflete medicale pentru a ironiza dezinformarea“

Medicul Simona Tivadar, la Adevărul Live: „Am început să scriu pamflete medicale pentru a ironiza dezinformarea“

Doctor Simona Tivadar a vorbit, luni la Adevărul Live, despre cartea sa, „Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie”, apărută la editura Humanitas.  Medicul a vorbit despre pericolele pentru sănătate reprezentate de soluţiile-miracol vândute pe internet, despre nutriţioniştii lipsiţi de competenţe reale şi despre necesitatea educaţiei şi informării cu privire la nutriţie.

Berlinală Bătrânului Continent

Berlinală Bătrânului Continent

Dacă am considera şi Rusia o ţară eminamente europeană, ceea ce nu e cazul, s-ar putea numi Berlina Bătrânului Continent.  Asta mai ales în perioada în care se petrece tulburătorul film: Dovlatov, destinul unui mare scriitor nefericit, interzis în ţara sa, pus în imagini şi conversaţii, cu mare minuţiozitate de Alexei German Jr.

Conexiuni dincolo de bariere, la Festivalul de Film Experimental BIEFF 2018

Conexiuni dincolo de bariere, la Festivalul de Film Experimental BIEFF 2018

imagine din Our Skin, de João QueirogaAjuns la cea de-a opta ediţie, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF revine anul acesta, între 26 martie şi 1 aprilie, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artişti vizuali proeminenţi.

Cărţi
Articol publicitar

Opt resurse de cărţi online gratis

Opt resurse de
cărţi online gratis

Când vine vorba de citit, mulţi dintre noi preferăm formatul vechi al cărţilor tipărite, pe hârtie, care păstrează mirosul cernelii şi al lemnului din care au fost făcute paginile. Există, însă, şi momente în care ai vrea să citeşti cărţi online sau, din diverse motive, cauţi cărţi în format electronic pentru ebook-ul tău.

„Fotbal infinit“, comedia lui Corneliu Porumboiu despre fotbal şi condiţia umană, are astăzi premiera mondială la Berlin

„Fotbal infinit“, comedia lui Corneliu Porumboiu despre fotbal şi condiţia umană, are astăzi premiera mondială la Berlin

Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu va fi prezentat astăzi în cadrul Festivalului Internaţional de la Berlin, în secţiunea Forum, potrivit unui comunicat de presă al producătorului. Filmul porneşte de la ideile unui funcţionar din Vaslui care are curajul să îşi pună întrebări despre regulile fotbalului: de ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? Există vreun raport între fotbal şi viaţă?

Peste 60% din localităţile Republicii Moldova vor vota Unirea cu România până la finele lui 2018. S-a început cu o localitate pe zi şi s-a ajuns şi la patru-cinci. Dar acesta este doar vârful aisbergului: multe aşteaptă 27 martie 2018 sau 1 decembrie 2018 pentru ca festivalul să fie complet.

acum 4 zile · comentarii (25)

O scurtă privire asupra hărţii Uniunii Europene ne înfăţişează regiunea Balcanilor de Vest sub forma unei mari enclave rămase în afara politicii de integrare. În cadrul acestei regiuni, Kosovo rămâne un punct febril, fiind marcat, pe de o parte, de prezenţa unor forţe străine şi, pe de altă parte, de instabilitate politică şi economică.

acum 5 zile · comentarii (26)

Voi prezenta astăzi un alt caz de substituţie: folosirea prepoziţiei „între“ în locul lui „dintre“ şi invers. Regula folosirii corecte a celor două prepoziţii a apărut cu câteva decenii în urmă şi părea uşor de aplicat. Cu toate acestea, dificultatea persistă întrucât, în limbă, reglementările sunt greu de impus…

acum 6 zile · comentarii (10)

În primul an al domniei sale, în 1633, Matei Basarab, ne spun istoricii în absenţa pisaniei, a ctitorit, zidind-o din temelii pe locul unui mult mai vechi lăcaş monastic, cea mai emoţionantă şi mai îndrăzneaţă prin turlele ei Tămâioară din Oltenia de sub munte, aceasta chiar din munte, bisericuţa Mănăstirii Arnota, consacrată azi drept Taborul Ortodoxiei româneşti.

acum 6 zile · comentarii (1)

Sincer să fiu, nu voi înţelege probabil niciodată cum de atât de orgoliosul Jean-Paul Sartre, la judecata de apoi a istoriei una dintre cele mai controversate personalităţi ale secolului al XX-lea, s-a decis să rescrie, în cheie modernă, mă rog, în sensul în care era înţeleasă modernitate la începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea, “Kean ou Désordre” et Génie, o piesă datând din anul 1836 semnată de Alexandre Dumas.

acum 6 zile · comentarii (0)

„Demonul akediei“ sau „demonul amiezii“ este cel despre care se spune că îi atacă pe călugări şi pe pustnici la orele mijlocii ale zilei, storcându-le energia, încercând să-i deturneze de la scopurile lor şi aducându-le o stare de melancolie. Un înţeles similar îl dă expresiei şi scriitorul american Andrew Solomon, în volumul „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei“, doar că în acest caz este vorba despre un cu totul alt demon.

acum 7 zile · comentarii (18)

Ca orice altă obsesie, discernământul corespunde suferinţei unei privări originare… Supracompensare a unei absenţe – întreaga religie occidentală a deciziei şi a hotărârii derivă din negarea subreptice a dizabilităţii noastre fundamentale. Căci viaţa – în întreg şi în parte – este, în mod evident, rezultatul unei, unor ne-hotărâri…

acum 8 zile · comentarii (0)

Au trecut deja aproape şapte ani de când Sorin Militaru a pus în scenă la Teatrul I.D. Sîrbu din Petroşani binecunoscuta piesă Casa Bernardei Alba de Federico Garcia Lorca. Cu toate acestea, am încă amintirile proaspete. Îmi pot îngădui, în consecinţă, luxul de a face comparaţii cu ceea ce am văzut în 2018 la Teatrul de Nord din Satu Mare.

acum 9 zile · comentarii (1)

Am urmărit toată săptămâna disputele din jurul incidentelor de la MŢR – şi am citit o sumedenie de luări de poziţie. Pe de o parte, proiecţia filmului „120 BPM” în sala Horia Bernea era un non-eveniment. Pe de altă parte, protestele de acolo au transformat proiecţia acestui film – şi a următorului film cu tentă gay, „Soldaţii. Poveste din Ferentari” – într-un mare scandal.

acum 12 zile · comentarii (31)

Multe persoane instruite şi pasionate de exprimarea corectă invocă o „regulă“ privind folosirea „corectă“ a prepoziţiilor „din“ şi „dintre“, atunci când avem în vedere exprimarea unei părţi dintr-o mulţime. Este vorba de sensul partitiv care ar impune, în limba română, folosirea diferenţiată a prepoziţiilor „din“ şi „dintre“.

acum 13 zile · comentarii (29)
Postari Recente