1 Mai, scurt istoric: de la ziua în care era celebrată munca şi era cerut programul de lucru de opt ore, la instrument de propagandă al regimurilor totalitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 1 Mai are origini care ţin de mişcarea socialistă şi muncitorească de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar după Primul Război Mondial a devenit un instrument de propagandă în Germania, ulterior şi în Uniunea Sovietică, pentru ca după 1945 să fie celebrată la scară naţională şi în România.

La 1 mai 1886 zeci de mii muncitori din Statele Unite au suspendat lucrul şi au ieşit la manifestaţii pentru programul de 8 ore. În Chicago  au ieşit cei mai mulţi oameni, loc unde au fost şi violenţe, în primele zile de mai. Au fost înregistrate zeci de victime, atât din rândul forţelor de ordine, dar şi ale greviştilor.

1 Mai, în viziunea socialiştilor români, în 1913

O interpretare şi prezentare a momentului 1 Mai poate fi regăsită în broşura „Istoricul zilei de întîi mai. Sărbătoarea Muncei”, apărută la Cercul de Editură Socialistă, în 1913.

„În ziua de 1 Mai pretudindeni, în toate colţurile pămîntului, muncitorii conştienţi răspunzând la apelul organizaţiilor lor sindicale şi socialiste, celebrează sărbătoarea muncei. Pretutindeni în această zi, muncitorii părăsesc atelierele, fabricele, uzinele, porturile, etc. În ziua de 1 Mai clasa muncitoare de pe întreg pămîntul, ăşi afirmă voinţa de emancipare şi de pace universală. În toate părţile mulţimea salariaţilor proclamă că nu se va putea statornici adevărata libertate şi dreptate pe pămînt, atît cît existenţa lor va depinde de o minoritate de capitalişti, cari profită singuri de cea mai bună producţie şi robesc munca”, arată broşura redactată de socialiştii români cu un an înainte de izbucnirea Primului Război Mondial.

„În Noiembrie şi Decembrie 1885 se ţinu aproape simultan în Statele Unite două congrese sindicale, unde luându-se decizia de a se mări sforţările pentru a obţine ziua de 8 ore, în scop de a se da mai multă precizie şi vigoare mişcărei, se hotărî ca pînă la 1 Mai următor 1886, muncitorii să impună patronilor 8 ore de muncă. Muncitorii să sosească la  lucru la 8 dimineaţa şi să-l părăsească la 5 seara. Se mai hotărî ca în toate fabricile şi atelierele cari ar refuza să aplice ziua de muncă de 8 ore, lucrul  să fie suspendat până se va accepta”, explică broşura „Istoricul zilei de întîi mai. Sărbătoarea Muncei”

Condamnări la moarte

În urma acestor evenimente, opt lideri anarhişti au fost judecaţi. În urma procesului, şapte dintre aceştia au fost condamnaţi la moarte (doi având ulterior pedeapsa comutată la închisoare pe viaţă) şi unul la 15 ani închisoare. Şapte ani mai târziu, o nouă investigaţie i-a găsit nevinovaţi pe cei opt.

Decizia de la Congresul socialist internaţional

Decizia organizării unui nou 1 Mai prin care să fie cerută ziua de lucru de opt ore a avut loc în timpul Congresului socialist internaţional din iulie 1889, moment în care a luat fiinţă a doua Internaţională Socialistă (în 1914 aceasta îşi va înceta existenţa).

La 1 mai 1890, au ieşit în stradă să protesteze muncitori şi activişti social-democraţi din SUA, ţările europene din Occident (dar şi câteva din partea centrală sau est, cum a fost cazul României) sau state din America de Sud. 1 Mai va deveni informal, până în 1894, Ziua Muncii, iar prima ţară care confirma ziua ca sărbătoare legală, va fi Statele Unite.

Manifestări propagandistice în regimurile totalitare

Ziua de 1 mai ca Ziua Muncii a fost preluată  şi nazişti în perioada interbelică, dar şi statele comuniste. Pe scurt, a devenit sărbătoare propagandistică. După 1945, în România această zi a fost celebrată anual, fiind moment în care erau aduse elogii PCR sau PMR, iar din anii ’70 şi lui Nicolae Ceauşescu.

Oamenii erau scoşi de la locul de muncă pentru a participa la organizarea acestei zii, elevii pregăteau programe speciale pentru 1 Mai.

Distracţie, mici şi bere

După 1990, 1 Mai a devenit ocazia adulţilor şi adolescenţilor de a petrece o zi la munte sau la mare, de a sta cu prietenii la grătar sau la o bere. E motiv de distracţie şi de relaxare, chiar la început de sezon estival.   

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite