Patru scriitori care l-au urât pe Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lev Tolstoi, unul dintre criticii pieselor lui Shakespeare
Lev Tolstoi, unul dintre criticii pieselor lui Shakespeare

William Shakespeare este recunoscut ca cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Totuşi, de-a lungul timpului, unii dintre giganţii literaturii universale şi-au exprimat  dispreţul pentru literatura marelui dramaturg britanic, unii desconsiderându-i scrierile de la prima citire, iar alţii, în timp.

1. Lev Tolstoi

Unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai lui Shakespeare a fost şi autorul romanului „Război şi pace”. Tolstoi a scris chiar o critică la opera lui Shakespeare, în eseul „Ce este arta?”. În lucrare, scriitorul rus a criticat mai multe nume intrate în memoria culturală universală, precum Dante, Wagner sau Baudelaire. 

Se pare că Tolstoi considera că scrierile dramaturgului sunt triviale, notând că atunci când a citit „Regele Lear”, „Romeo şi Julieta”, „Hamlet” sau „Macbeth”, nu a simţit nimic altceva decât o irezistibilă repulsie şi plictiseală. 

Totuşi, scriitorul rus i-a mai dat o şansă lui Shakespeare, dar la 75 de ani acesta mărturisea că a recitit piesele pentru a vedea dacă i s-au schimbat gusturile.

„Am avut... aceleaşi sentimente - de data aceasta însă nu de nedumerire, ci de convingere fermă şi inconfundabilă că gloria incontestabilă a unui mare geniu, de care Shakespeare se bucură şi care îi obligă pe scriitorii din epoca noastră să îl imite şi pe cititori şi spectatori să descopere în el merite inexistente (deformând astfel înţelegerea lor estetică şi etică) - este un mare rău şi un mare neadevăr ", scria Tolstoi despre Shakespeare, citat de psychologytoday.com.

2. George Bernard Shaw

                                                                                      George Bernard Shaw (Foto: biography.com)  

image

Dramaturgul George Bernard Shaw a avut o perioadă de trei ani în care a fost critic de teatru pentru ziarul londonez ”Saturday Review”, timp în care a făcut şi recenzii pentru 19 piese de-ale lui Shakespeare, după cum informează mentalfloss.com. 

„Exceptându-l pe Homer, nu este niciun scriitor eminent, nici măcar Sir Walter Scott, pe care îl dispreţuiesc la fel de mult pe cât îl dispreţuiesc pe Shakespeare...”, scria Shaw. 

Odată cu apariţia unor ediţii ale eseului lui Tolstoi, se pare că George Bernard Shaw le-a trimis editorilor săi o notă în care le-a scris că a năzuit să le deschidă ochii britanicilor cu privire la „goliciunea filosofiei lui Shakespeare”, cu privire la superficialitatea pieselor sale, la incoerenţa sa ca gânditor, precum şi la prejudecăţile sale vulgare. 

3. Voltaire

Filosoful francez îl admira iniţial pe Shakespeare pentru că, tânăr fiind, nu vedea, pe sub meritul artistic al dramaturgului, incoerenţa sa ca filosof, după cum scrie acelaşi site.

Când era însă mai tânăr şi în exil, în Anglia, în 1726, Voltaire îl aprecia pe Shakespeare, încercând să îi imite stilul. Sentimentele filosofului francez s-au schimbat însă odată cu creşterea popularităţii dramaturgului pe continentul european, popularitate care începea să o depăşească pe cea a contemporanilor francezi.

Într-o scrisoare din 1765, adresată prietenului său, Bernard- Joseph Saurin, Voltaire spunea despre Shakespeare că este „un sălbatic cu ceva imaginaţie”. Mai mult, acesta ]i mărturisea prietenului său că îi fierbe sângele în vene când vorbeşte despre dramaturg şi că un lucru şi mai teribil era că el a fost primul care a vorbit despre Shakespeare în spaţiu francez. 

4. John Ronald Reuel Tolkien

image

Scriitorul J.R.R. Tolkien ( Foto: socialbookshelves.com)

În adolescenţă, autorul celebrei serii ”Stăpânul inelelor” s-a lansat într-o dezbatere în care, conform biografului său, Humphrey Carpenter, l-a denigrat pe Shakespeare, spunând, printre altele, că are un caracter sordid. 

Nu se ştie dacă Tolkien şi-a schimbat părerile odată ajuns adult, însă într-o scrisoare din 1944, acesta considera că piesele dramaturgului sunt prosteşti, iar într-o altă scrisoare de mai târziu, mărturisea că nu îi plăcea să îl studieze la şcoală.

Devenit profesor la Oxford, scriitorul considera că lui Shakespeare i se acordă prea mult interes, considerând că un curs de limbă şi literatură echilibrat ar fi unul în care accentul ar cădea pe texte antice şi medievale, informează bloggingshakespeare.com.

   

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite