Dezbatere marca Humanitas: „Moştenirea lui Stalin în România. Regiunea Autonomă Maghiară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
humanitas

Editura Humanitas vă invită joi, 24 februarie, ora 19.30  la o dezbatere live online cu istoricul Stefano Bottoni despre volumul Moştenirea lui Stalin în România. Regiunea Autonomă Maghiară, 1952–1960 apărut la Humanitas, în colecţia Istorie.

La eveniment vor participa şi Ovidiu Nahoi, redactor-şef al Radio France Internationale România, Cristian Preda, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, şi Marian Voicu, jurnalist şi producător TVR. Dezbaterea va fi online pe pagina de Facebook a editurii Humanitas. 

Regiunea Autonomă Maghiară este un subiect aproape necunoscut publicului larg. Cum a fost creat, cum a funcţionat şi cum a fost abandonat un experiment sovietic, gândit de liderii de la Kremlin în frunte cu însuşi Stalin – o regiune cu autonomie pe criterii etnice situată în inima României, locuită în proporţie covârşitoare de secui, înapoiată economic, orientată cultural şi istoric înspre Ungaria şi neîncrezătoare şi în marele frate sovietic, şi în guvernul de la Bucureşti? Ce urmăreau sovieticii? Cum trebuiau definiţi maghiarii din Transilvania: minoritate naţională sau naţionalitate conlocuitoare? Ce simţeau secuii? Care au fost relaţiile locuitorilor regiunii cu Ungaria? Ce atitudine au avut autorităţile române? Cum se desfăşura viaţa economică, politică, socială, culturală în R.A.M.? De ce şi cum a fost desfiinţată această entitate?

Stefano Bottoni a realizat această primă cercetare monografică a Regiunii Autonome Maghiare prelucrând – într-un stil din care nu lipsesc ironia ori dramatismul – cele mai recente surse de arhivă româneşti, maghiare, sovietice şi britanice (inclusiv izvoare istorice şi monografice locale). 

Cartea este disponibilă în librării şi online:

https://www.libhumanitas.ro/mostenirea-lui-stalin-in-romania-regiunea-autonoma-maghiara-1952-1960-stefano-bottoni-hu003222-1.html

https://humanitas.ro/humanitas/carte/mostenirea-lui-stalin

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite