DEBUT LITERAR Start la un concurs pentru tineri scriitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigătorii concursului din 2009, alături de  Ancă Nuţă, Cristina Guseth, Paul Cernat, Denisa Comănescu şi Mircea Vasilescu (de la stânga la dreapta)
Câştigătorii concursului din 2009, alături de  Ancă Nuţă, Cristina Guseth, Paul Cernat, Denisa Comănescu şi Mircea Vasilescu (de la stânga la dreapta)

Cea de-a şasea ediţie a Concursului de Debut Literar UniCredit, destinat autorilor români care nu şi-au mai publicat lucrările în volum până în prezent, este organizată de Asociaţia Catalist şi UniCredit Ţiriac Bank. Tinerilor scriitori li se oferă şansa de a-şi vedea creaţiile literare pe rafturile librăriilor.

Anul acesta, perioada de înscrieri se încheie pe data de 13 mai, iar festivitatea de premiere, care va avea loc în iunie, va desemna câştigătorii celor trei categorii de concurs: roman, proză scurtă şi poezie.

Manuscrisele înscrise la cea de-a şasea ediţie vor fi evaluate de către personalităţi din domeniul literar şi academic. Juriul de anul acesta va fi format din: Liviu Papadima (Conferenţiar, Doctor în Filologie, decan al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti), Marin Mălaicu-Hondrari (poet, prozator, traducător, organizatorul festivalului anual Poezia e la Bistriţa) şi Marius Chivu (critic literar, redactor-editor Dilema Veche şi Dilematica).

Volumele câştigătoare vor fi publicate şi promovate de Editura Humanitas în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus, ediţia a XX-a, care va avea loc în perioada 13-17 noiembrie 2013. 

Valoarea literară se măsoară în timp. Din acest motiv continuăm şi în acest an să sprijinim scriitorii debutanţi, recompensându-le îndemânarea prin promovarea şi recunoaşterea lor literară, spune Cristina Guseth, director Asociaţia Catalist.

“O caracteristică a implicării în activităţi pentru dezvoltarea comunităţii a UniCredit Ţiriac Bank este continuitatea. Concursul de Debut Literar UniCredit este unul dintre proiectele care dovedeşte cu prisosinţă acest lucru. Suntem, deja de şase ani, parteneri în organizarea acestui concurs, unul dintre cele mai longevive din România, şi ne bucurăm deopotrivă cu autorii când răsfoim cărţile proaspăt ieşite din tipar", spune Anca Nuţă, din partea UniCredit Ţiriac Bank.

Nici anul acesta nu face excepţie şi sperăm ca la toamnă, când vor fi publicate cărţile câştigătorilor, să citim noi viitori scriitori români de succes, apreciază Anca Nuţă.

Concursul de Debut Literar UniCredit va fi susţinut prin două dezbateri pe teme literare, organizate la Librăriile Humanitas şi la Facultatea de Litere-Universitatea Bucureşti. Acestea vor reuni nume cunoscute în domeniul literar românesc şi vor încuraja interacţiunea liberă între pasionaţii de literatură. 

Sprijinirea tinerilor scriitori

Asociaţia Catalist a fost înfiinţată în anul 2007 cu scopul promovării culturii româneşti, a cărţii în general, precum şi sprijinirea viitorilor scriitori români. Pe lângă lansarea celei de-a treia ediţii a Concursului de Debut Literar UniCredit, asociaţia a dezvoltat şi proiecte ale căror obiective au constat în: dezvoltarea şi menţinerea de parteneriate cu editurile româneşti, presa locală pentru recenzii de carte; promovarea culturii scrise, creşterea interesului publicului de a citi prin promovarea cărţilor publicate de edituri, iniţierea şi promovarea unui proiect inedit - un roman foileton publicat în mediul online şi scris de cinci autori români.

Concursul de debut literar UniCredit a fost demarat pe 22 martie 2008, anul acesta aflându-se la a VI-a ediţie. Concursul  promovează tinerii scriitori, ale căror lucrări nu au fost publicate până acum. Dată fiind cererea din ce în ce mai mare de literatură „tânără”, precum şi disponibilitatea crescută a editurilor de a publica debutanţi sau nume neconsacrate,bibliofagia a creat un board de lectură care să propună editurilor din România o ofertă de titluri pe care se poate miza, cu care se poate ajunge pe piaţă. 

Un colegiu format din trei personalităţi ale lumii literare, nesubordonat vreunei edituri sau unei publicaţii de specialitate girează, în urma unei atente recenzări şi al unui proces de editare, titluri care merită să ajungă pe rafturile librăriilor.

Concursul are trei secţiuni: proză scurtă, poezie şi roman 

Câştigătorii ediţiilor de Debut Literar UniCredit

Ediţia I din 2008

- la secţiunea poezie  - Daniela Catona, din Timişoara, pentru lucrarea „Iepurele de martie”;

- la secţiunea proză scurtă   - Ioana Silvia Popescu, din Târgovişte, pentru lucrarea „Iradierea unei lumi oarecare";

- la secţiunea roman, marele premiu nu a fost acordat, juriul oferind însă un premiu special lucrării de proză scurtă „Galeria oglinzilor negre”, aparţinând lui Felician Chiruţă din Oradea. 

În primul an, lucările au fost publicate la Editura Leda 

Ediţia a doua din 2009 

-la secţiunea poezie - Gabriela Toma, din Bucureşti, pentru volumul "Cântecul geamănului";

- la secţiunea proză scurtă - Carmen Dominte, din Bucureşti, pentru volumul "Soarele răsare din televizor";

- la secţiunea roman - Dorin Cozan, din Vaslui, pentru volumul "Apocalipsa după Vaslui".

Ediţia a treia din 2010

- la secţiunea poezie - Laurenţiu Ion, pentru volumul „Destulă pace pentru un război”,  

-la secţiunea proză scurtă - Adrian Buzdugan  pentru volumul „Capela excomunicaţilor” ş 

- la secţiunea roman -Cătălin Pavel pentru volumul „Aproape a şaptea parte din lume”. 

Ediţia a patra din 2011 

- la secţiunea poezie - Laurenţiu Belizan, pentru volumul volumul “Pareidolia” 

- la secţiunea proză scurtă - Petru Albu,  pentru volumul “Trestii” 

-la secţiunea roman- Dumitriţa Stoica,  pentru volumul “Nu mă atinge”  

Ediţia a cincea din 2012

- la secţiunea poezie - Maxim Blum, pentru volumul "O junglă ca toate celelalte" 

-la secţiunea proză surtă - Laura Aprodu , pentru volumul "Amintiri din casa scării"

- la secţiunea roman, Mihaela Erika Petculecu – "Pax Romana"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite