Români de export şi familii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
fiore

Poate că nu vorbim destul despre cei care ne reprezintă şi în filmele străine! Dacă Vlad Ivanov sau Alexandru Papadopol au jucat în pelicula cea mai bine cotată, până acum, de celebra revistă Screen International, „Tony Erdman“, socotită coproducţie germano-austriacă (deşi pe generic apărea HiFilm), există şi „Fiore“, un film italian cu ceva bani de la francezi.

Filmul o are în generic pe Laura Vasiliu din Palme d’Or-ul lui Cristian Mungiu (căruia, la întîlnirea celor de la Lux Prize, i-ar datora un miel cum zicem noi când îţi scrânteşte cineva numele, dar cum au nimerit unul cu conotaţii istorice de preţ, Maniu, deci probabil că vor fi mai uşor iertaţi!)!

Ei bine, actriţa noastră - care a mai apărut şi în alte titluri, precum Milo, făcut cu irlandezii şi văzut şi la Bucureşti în Festivalul lor de dinainte de Crăciun, ori încă într-un italienesc, Il resto della notte - acum face parte dintr-o producţie cu care cei din Cizmă se laudă de zor în La Quinzaine des realisateurs. La RAI 2 s-a comentat această poveste de dragoste între doi minori ajunşi după gratii şi unde vedeta noastră cu un Gopo pentru Găbiţa, din marele succes al lui 2007, este o foarte tânără mama vitregă, cu un băieţel al ei. (Ba chiar s-a spus că românii, nu se ştie cum fac, dar nu dau greş deloc! Le-aş dezvălui secretul: cu talent şi pasiune!) Are mai multe scene la vorbitor, unde primeşte entuziasmul sălii amuzate cu poftă, când spune (când e pusă la punct de o paznică de bulău, că şi-a permis să-i vorbească la pertu, justificând că: „Doar nu suntem surori“, şi atunci ea răspunde): „Parcă şi-ar putea cineva dori o asemenea soră!“.

Ori când face un karaoke, de mare afonă (deşi în realitate a şi cântat într-un Turandot!) la o petrecere de primă comuniune!

Şi apoi avem şi teleaşti căutaţi şi care acum prezintă Festivalul pentru Radio şi Televiziunea din exigenta Elveţie, precum Miruna Coca-Cozma, care a co-semnat cu Mona Nicoară ultra premiatul documentar Şcoala noastră, care ar fi meritat un premiu la fel de prestigios ca recenta recunoaştere de către Radio France Culture a lui Toto şi surorile lui de Alexander Nanau!

Revenind, însă, la concurenţi, ieri a fost premiera lui Alomodovar cu Julieta, o istorie cu mare talent croşetată, şi ingenious îmbrăcată, inclusiv la propriu, pe genul geometric colorat, care e marca spanioului, obsedat de tot ce înseamnă comă, ca în Vorbeşte cu ea, parcă o aluzie la o pauză cam mare cu subiecte care să tulbure, precum Volver sau genialul Totul despre mama mea, care şi aici e personaj principal.

Căpitanul Fantastic nu este despre un supererou, cum s-ar putea crede la o privire rapidă, ci despre un tată hippie, care-şi creşte copiii, 6 la număr, în pădure, dar extrem de citiţi şi de cultivaţi! Poate doar cam exploataţi cu exerciţiile fizice. A fost prezentat la Un certain regard şi îl are pe Viggo Mortensen ca star! Înapoi în competiţia mare, Mendoza, un filipinez omnipresent prin selecţiile canneze a venit cu Ma’Rosa, o întreprinzătoare în ale drogurilor, din pricina unei sărăcii lucii, care explică bonajerele care emigrează temporar pe la noi, dacă mai punem la socoteală şi corupţia neîndurătoare şi sângeroasă, la propriu! Şi apoi Kleber Mendonca Filho, brazilian, cu o Sonia Braga, care aminteşte de draga nostră Irina Petrescu, şi în Aquarius, un scenariu în 3 părţi, se luptă ingenios şi deloc plicticos, ba chiar inspiraţional, cu nişte dezvoltatori imobiliari şi un cancer pe care pare să-l învingă, să-l dea, nu să-l facă, iar cea care a fost Femeia păianjen din celebrul Sărut de acum 3 decenii, acum se salvează cu nişte... termite! Atunci lua premiul de interpretare pe Croazetă! Acum, dacă n-ar fi concurenţa mare cu Loving, şi cazul adevărat al unei căsătorii mixte interzise în America lui 1958 (când cuplul îşi botează întâiul născut Sidney, în anul răsunătorului Lanţul, cu Sidney Poitier, care încă nu fusese înnobilat Sir!), cu Ruth Negga şi nemţoiaca Sandra Huller...

O mare dezamăgire, deşi cu spiritism şi ectoplasmă, a fost Personal Shopper (singurul câştig e că am mai aflat de o meserie care precis la noi în nomenclatorul de profesii nu există, al celui/celei care, contra vreo 400 de euro şi taxiuri decontate, cumpără haine şi bijuterii pentru vedetele mediatice prea ocupate!). Cel care a fost ignorant pentru formidabilul Sils Maria (Clouds of Sils Maria), din care şi-a păstrat doi actori, care nu fac faţă de astă dată: Kristen Stewart (catapultată zadarnic din Saga Amurg, serie desfiinţată în The Transfiguration, de un fan ciocolatiu de vampiri!) şi Lars Edinger! Păcat, Olivier Assayas!

Urmează mult aşteptaţii francofoni: fraţii belgieni Dardennne cu La fille inconnue şi românul Cristian Mungiu (căruia cei doi i-au fost şi co-producători cândva!), cu Bacalaureat! În Franţa au început deja probele eliminatorii pentru marea încercare a liceenilor! Să-i ţinem pumnii celebrului conaţional la Bac, pe 19, când are premiera în duplex şi la noi acasă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite