Regizorul Cristi Puiu: „România are şanse zero la nominalizarea pentru Oscar într-o limbă străină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Puiu
Cristi Puiu

Regizorul Cristi Puiu a declarat că şansele ca România să primească o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar sunt zero, iar ca filmul să fie luat în calcul de Academia americană de film este nevoie de o promovare susţinută în Statele Unite şi de un buget pe măsură.

Lipsa banilor este cea care împiedică o producţie românească să ajungă între cele cinci titluri nominalizate la prestigioasele premii, spune Cristi Puiu.

Filmul ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2017, a fost anunţul făcut pe 17 august de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

”Şansele sunt zero”, a afirmat el, întrebat dacă vreodată România va ajunge la Oscaruri. ”Nu sunt bani. Poziţia pe care o obţii în urma nominalizării este una pe care o obţii în urma unei investiţii pe care o faci. Te interesează ca filmul românesc să fie nominalizat între cele cinci, atunci trebuie să cheltuieşti bani”, a declarat regizorul, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro.

El a făcut şi o paralelă cu Grecia şi Turcia, ţări care, în urmă cu câţiva ani acordat peste 2 milioane de euro promovării peliculelor propuse.

”Ca ordin de mărime, grecii şi turcii, nu mai ştiu când mă uitam la asta - cred că în momentul «Aurora» sau «Lăzărescu» -, cheltuiesc fiecare în parte, nu mai ştiu cifrele exacte, dar peste  2 milioane de euro”, a spus el.

”Cine ar da banii ăştia, din România, pentru o nominalizare la Oscar? Statul ar trebui să-i dea. Firme private?! Să te apuci să aduni. Poţi să facă asta, dar nu vei strange mare lucru, pentru că oamenii nu cunosc aceste mecanisme. Nu este o chestie care se întâmplă accidental. Adică, avem parte de nu ştiu câte filme care ajung, cernute ulterior, să se constituie în potenţiale propuneri pentru cel mai bun film străin. Să ajungi să crezi că Academia americană de film le vede pe toate şi alege din astea înseamnă să fii naiv cu totul”, a mai spus Cristi Puiu.

O campanie de promovare susţinută este soluţia, mai spune Cristi Puiu.

”Dacă tu nu faci efortul de a ajunge, de a le trimite filmul, de a-i aduce în sala de cinema pentru a vedea filmul, nu o să vină. Toţi fac asta. Trebuie organizate proiecţii, trebuie organizate dineuri. Să cumperi pagini în Variety şi Screen International, în The Hollywood Reporter, care costă foarte mulţi bani, ca să fii prezent în permanenţă, iar oamenii ăia să zică: «Ce-i cu filmul ăsta? Hai să-l văd». Dacă nu eşti prezent în presa de specialitate a lor, şansele sunt foarte mici. Dacă nu organizezi proiecţii, şansele nu există”, a explicat el.

Regizorul a mai declarat pentru News.ro că, în curând, vor urma să înceapă discuţiile cu cei din comisia CNC legat de posibilităţile de promovare a peliculei ”Sieranevada” peste Ocean.

”Fiecare film care ajunge să fie propus de comisia din România întâmpină aceleaşi greutăţi, fie că e vorba despre «Sieranevada» acum, despre «Poziţia copilului», «Aferim», «432». Problema rămâne aceeaşi. Poate, de la an la an, să reuşeşti să aduni mai mulţi bani decât data precedentă, dar asta nu înseamnă mare lucru. Din câte ştiu, noi ar trebui să asigurăm, pentru ca o firmă de PR din Statele Unite să se angajeze în promovarea filmului, cel puţin 300.000 de euro, ca să putem intra în discuţie”, a mai precizat regizorul.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor pentru nominalizarea la premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film străin” este 3 octombrie 2016. Academia americană de film va anunţa lista filmelor eligibile în cursul lunii octombrie. Nouă pelicule finaliste pentru o nominalizare, selectate din câteva zeci de propuneri, vor fi anunţate pe 17 ianuarie 2017, în timp ce titlurile celor cinci finaliste vor fi anunţate odată cu nominalizările la celelalte categorii, pe 24 ianuarie 2017. Câştigătorii tuturor categoriilor vor fi anunţaţi la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar, ce va avea loc pe 26 februarie 2017.

Filmul ”Sieranevada” va intra pe 9 septembrie în cinematografele din toată ţara.

Din distribuţia acestei pelicule fac parte Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga şi Ilona Brezoianu.

Acţiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile după moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

”Sieranevada” este o producţie Mandragora, în coproducţie cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens şi Alcatraz Films.

Filmul a fost  realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Region Ile de France şi Eurimages.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite